AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter mars 2006

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden

31.03.2006: Høyhus I
Fordham Spire
Byrådet i Chicago ga grønt lys for USAs høyeste skyskraper denne uken. Fordham Spire er tegnet av den verdensberømte arkitekten, Santiago Calatrava som også står bak Turning Tarso i Sverige. Fordham Spire vil bli 610m høy med 124 etasjer. Den øverste etasjen vil ligge 488 meter over bakken, så spiret vil være 122 meter høy. Totalt vil skyskraperen ha et areal på 85,470 kvadratmer, og den vil inneholde kontorer og et hotell. Selve tårnet er designet som en skru, hvor hver etasje skrur seg 2º, og hele tårnet skrur seg fire ganger rundt. Byggestart skal skje snarest mulig, allerede i år, og vil trolig stå ferdig i 2009. Kilde: Qazaq. Se flere bilder her.

31.03.2006: Høyhus II
80 South Street
Santiago Calatrava står også bak 80 South Street i sentrum av New York. Prosjektet ble først publisert i fjor, og har i ettertid blitt godkjent av høyere makter og etter hvert også blitt kjent rundt om i verden på grunn av sin ganske spesielle form og design. Tårnet vil romme boliger og kontorer. Boligene blir trolig noen av New Yorks dyreste nå om dagen, spesielt de på toppen av den 251meter og 55 etasjers høye bygningen. Den første byggingen av tomten ble startet i høst, men det er noe uklart om når byggingen av selve tårnet starter. Kilde: Qazaq. Se flere bilder her.31.03.2006: Tak-kollaps
Kollapset med snøtyngde på over 100 tonn
Taket på Shell-bensinstasjonen i Bamble kollapset av snøtyngden som kan ha vært på over 100 tonn. Det frittstående taket, som er 30 x 10 meter, hviler på fire søyler. Vitner sier til TA at snøen på taket ut mot E18 var delvis smeltet slik at mye av snøtyngden lå inn mot bygningen slik at taket tippet den veien. Taket var ikke fastet til veggen til stasjonsbygningen annet enn med takrenner. Taket skal tåle 350 kilo per kvm pluss sikkerhetsmargin. Det betyr ca 170 tonn med snø og vann dersom belastningen er likt fordelt på taket. ta.no har mer.

29.03.2006: Temakveld
Befaring av Operahuset 
Operahuset i Bjørvika har nå fått sin planlagte form men mange arbeider gjenstår. På Temakveld tirsdag 4. april får du en sjelden anledning til å befare bygningen før arbeidene er fullført. Det er Norsk Forening for Stålkonstruksjoner som inviterer til temakveld med foredrag og omvisning ved Leiv Atle Sand i byggeledelsen av Opera-prosjektet. Program og påmelding her
NB: Det meldes om over 100 påmeldte og arrangør kan dessverre ikke ta i mot flere pga begrenset kapasitet.

29.03.2006: Kommende prosjekter
Sentrumsplaner for 2,8 milliarder
Alta sentrum står foran en massiv utbygging. Den totale prislappen på alle planlagte prosjekter er beregnet til hele 2,8 mrd kroner. Av prosjekter som allerede er fremmet overfor Alta kommune beløper kostnadene seg til mellom 1,2 og 1,4 mrd kroner. Tar vi i tillegg med planlagte prosjekter som for eksempel.. Kommende Byggeprosjekter har mer. 

28.03.2006: Bygg
Taket på Vallhall skal forsterkes
 Eieren av fotballhallen Vallhall i Oslo og entreprenøren Lønnheim Entreprenør som bygde hallen er ikke enige om hvem som har ansvaret for at takplatene ikke tålte snøen, men de er enige om at takplatene (ikke-bærende dekkplater) som gikk i bakken søndag blant annet skal forsterkes med større skruer. På noen områder av hallen har det ikke vært måkt fordi det har vært livsfarlig å gå. Derfor bestemte eieren å vente med måkingen i en del områder, og heller la snøen rase ned. Det var mest sannsynlig ett av disse rasene som førte til at de tre platene løsnet. Raset var såpass kraftig at takfolien ble flerret opp. aftenbladet.no har mer

27.03.2006: Arbeidsmarked
Verksteder kan bli tatt ut i streik
 Fellesforbundet har begjært brudd i meklingen med Norsk Industri. Når noen krever meklingen avsluttet, må den være avsluttet innen fire dager. Dersom ikke Fellesforbundet og Norsk Industri blir enige om en ny avtale for frontfagene, vil 1085 bedrifter og omkring 38.000 arbeidere være i streik fra lørdag morgen. Mange av bedriftene er offshore verksteder og stålentreprenører. Flere av bedriftene er medlemmer i Norsk Stålforbund. Se VG sin oversikt over berørte bedrifter her.

25.03.2006: Kurs
Stål og stålkonstruksjoner for maritim bruk
 På kurs den 28. mars behandles de viktigste sveise- og materialtekniske standarder og rapporter for kunder, konstruktører og produsenter innenfor den maritime industrien. Den maritime stålbearbeidende industrien er inne i en periode med god beskjeftigelse både i verftsindustrien og hos leverandører til petroleumsindustrien. Både oppdragsgivere, konstruktører og personell som skal bearbeide materialene, må kjenne materialenes muligheter og begrensninger. I tillegg til materialstandarder er det kommet en rekke nye og reviderte sveisetekniske standarder for personell- og prosedyregodkjenning. Det er Standard Norge i samarbeid med Maritim forening for Søre Sunnmøre og Norsk Sveiseteknisk Forbund som inviterer til kurs på Ulstein Hotel i Ulsteinvik. Program her.

24.03.2006: Bygg- og anlegg, omsetning, 6. termin 05
Økt omsetning for bygg og anlegg i 2005
Den totale omsetningen for bedrifter i bygge- og anleggsbransjen var nesten 201 mrd kroner i 2005. Dette er 22,4 mrd mer enn året før, en vekst på hele 12,5 %. Alle deler av næringen hadde omsetningsøkning fra 2004 til 2005. Størst vekst hadde bedriftene i næringshovedgruppene "annen bygge- og anleggsvirksomhet" og "grunnarbeid", der omsetningen var henholdsvis 15,2 og 14,1 % høyere i 2005 enn året før. 
Størst vekst i Akershus og Oppland
Størst økning i omsetningen i denne perioden hadde bygge- og anleggsbedrifter i Akershus og Oppland, med henholdsvis 19,9 og 18,8 %. Bare bedrifter lokalisert i Finnmark hadde en nedgang i omsetningen i 2005. SSB har mer.

23.03.2006: Utførelse
Bruk kvalifiserte stålbyggere! 
I vinter har flere fagfolk advart mot at bygg kan rase sammen fordi det er en utbredt bruk av ukvalifiserte sveisere i byggenæringen. Frykten har sin bakgrunn i flere tak-kollaps på grunn av store snømengder. Det bør legges til at det har falt ned tak med bærende konstruksjoner av både stål, betong og limtre. Konstruksjonssvikt kan skyldes feil i utførelsen, men også feil under selve prosjekteringen.
De mange advarslene om manglende sveisesertifisering må selvfølgelig taes på alvor. Det er for mange stålbyggere som ikke følger regler og krav i norske standarder. Det gjelder ikke bare krav til godkjente sveiserer, men også krav til å sveise etter godkjente sveiseprosedyrer og krav til å ha sveisekoordinator. 
I mangel av kommunalt tilsyn bør bestiller, være seg byggherre eller entreprenør, selv sørge for kontroll av leverandør, at arbeidene blir utført i henhold til krav i  utførelsesstandarden for stålkonstruksjoner, NS 3464. Alternativt kan de benytte stålentreprenører som er "Godkjent for utførelse" etter Norsk Stålforbunds godkjenningsordning. Velger man en bedrift som er godkjent, er man sikret at bedriften har vært igjennom en tredjeparts kontroll og funnet i orden. Red.

22.03.2006: Anlegg
Tysk anleggsgigant inntar Norge
Den tyske anleggskjempen Bilfinger Berger vil ha sin bit av den norske anleggskaka. De er i gang med flere prosjekter. Svinesundbroen, som formelt var et svensk prosjekt, markerte starten på BBs virksomhet i Norge. Den første norske jobben som Bilfinger Berger har fått, er oppføring av to stålbroer over Imarsundet på Mørekysten som skal stå ferdige i august. (Den norske brubyggeren Scanbridge AS er underleverandør av bruene, Red). Og snart begynner byggingen av Sandesundbroa over E6 i Sarpsborg. Samtidig ligger Bilfinger Berger i spurtkonkurranse med Skanska om å få bygge og drive ny E18 mellom Grimstad og Kristiansand. Det siste fremstøtet fra tyskerne er anbud på bygging av Skanseløpet i Trondheim hvor de er lavest på pris. Statens Vegvesen mener tyskerne er flinke. – Som prosjektleder (for Imarsundprosjektet, red.anm.) er jeg meget godt fornøyd med arbeidet som er gjort, sier Per Kristian Hovdahl i Statens Vegvesen til Teknisk Ukeblad. TU har mer.

21.03.2006: Tak-kollaps
Tak kollapset på barneskole
Fem minutter før leskurtaket falt ned på Kolbotn skole fredag kveld, var skolegården full av syvåringer som skulle på discofest. Leskurene ble bygget i 1997. - Dette er et typisk eksempel på moderne arkitektur som ikke har tålt skjev snøfordeling på taket, sier operativ uteleder fra Follo politidistrikt, Arild Skarø. VG har mer. En foreløpig undersøkelse viser at innfestingene av de utkragede trebjelkene har vært for svake. Red.

20.03.2006: Kurs
Videregående kurs i utmatting
Nå kan du ta både grunnleggende og videregående kurs i utmatting. Nei, det er ikke hverken sistemann i mål på Birkebeinerrennet eller taperen i Tour de France som står for kurset, men Norsk forening for stålkonstruksjoner. 28. mars er det grunnkurs, videregående følger så etter 29. og 30. mars i Oslo. TU har mer.

18.03.2006: Dubai
Burj Al Alam, en blomst eller bygning?
Nylig ble en ny superhøy skyskraper presentert i Dubai. I et av deres nye prosjekter, Business Bay, skal to gigantiske skyskrapere bygges, begge over 400 meter. Burj Al Alam skal bli en 101 etasjer høy kontorbygning, med et 5 stjerners hotell og et kjøpesenter. Bygningen er tegnet av selveste Nikken Sekki fra Japan. Bygningen ser ut som en blomst, med en kroneformet og særdeles spektakulær topp. Bygningen er allerede godkjent, og byggingen skal starte sent i år og stå ferdig i 2009. Stålforum har mer.

16.03.2006: Bygg
Slutt for entreprenørfirma
Entreprenørfirmaet Mostostal Slupca begjærer oppbud etter mislykket byggeprosjekt og politianmeldelse. Byggeledere beordret i desember i fjor full stans av barnesenteret ved Universitetssykehuset da de oppdaget at stålsøylene var for tynne. Firmaet som hadde ansvaret for konstruksjonen, Mostostal Slupca, ble anmeldt til politiet. - Jeg har jobbet som rådgivende ingeniør i mange år. For to år siden ville jeg prøve med eget entreprenørfirma. Det lyktes jeg ikke med, sier daglig leder Edward Holter til VG. - De har i dag ingen jobber, og ingen jobber på vei inn. Det er ingen tvil om at det blir begjært oppbud om få dager, sier tidligere styremedlem i selskapet Pål Wøyen. Kilde hegnar.no

15.03.2006: Bygg
Grov byggefeil på sykehus
Det er beordret full stans i byggingen av nytt barnesenter på Ahus. Stålsøylene er så tynne at bygget kunne kollapset. Det var kvalitetskontrollørene hos PEAB som oppdaget feilen på nybygget på Lørenskog. - Vi ble kalde på ryggen da vi oppdaget det, sier administrerende direktør hos entreprenøren, Petter Elvestad til VG. Underleverandøren er nå anmeldt til politiet (Mostosal Slupca Norge AS - stålet er produsert i Polen). Politiet skal etterforske saken for å konkludere med hvor alvorlig feilen var. Den nye barneavdelingen på Ahus skal etter planen åpne høsten 2008. Etter at byggearbeidene ble stoppet, er arbeidene nå utbedret, og prosjektet er noen uker forsinket. Kilde NRK.

13.03.2006: Bygg
Arkitektkonkurranse: Nye Holmenkollen
Et gyllent Holmenkolltårn skinner over Oslo sentrum på den presentasjonen VM-søkerne for 2011 offentliggjorde i går. Med det gikk startskuddet for en omfattende arkitektkonkurranse. Nå skal arkitektene på banen i følge Are Kjensli, leder av søkerkomiteen. Han forventer mange synspunkter på hvordan dette tårnet skal se ut. Blir de omfattende planene gjennomført, akter man å bygge om hele anlegget uten å ha opphold i de årlige rennene. Hele anlegget skal stå ferdig til et eventuelt prøve-VM i 2010. Dagsavisen har mer: 1 og 2

10.03.2006: Bygg
Østfoldhallen i Fr.stad er Norges største fotballhall. Romfagverkene i taket har en spennvidde på 90 m.
Idrettsanlegg til 700 millioner
Byggeaktiviteten i byen knuser alle rekorder. Noe lignende har aldri skjedd før. Nytt aktivitetssenter til nesten 400 millioner, ny stadion til 200 millioner og ny ishall til 30 millioner er de største prosjektene. Men bak dem kommer det også flerbrukshall, fotballbane, idrettshall og ...  Kommende Byggeprosjekter har mer. I dag kan du også lese om tre byer hvor det arbeides aktivt med å realisere bygging av hver sin fotballhall.

09.03.2006: Bru
Verdensberømt bru
Hele verden vil nå kopiere Håkkadalsbrua i Steinkjer som ble bygd i 1963. Først nå skjønner verden hvor genial løsningen er. Det var Per Tveit som konstruerte bruløsningen, da han studerte på NTH for 50 år siden. Professoren som veiledet ham trodde først ikke det var mulig. Men Tveit bygde en modell som fungerte perfekt. To bruer ble også bygd i naturlig størrelse, i Steinkjer og Bolstadstraumen. Men så ble metoden lagt bort... 
t-a.no
har mer.

09.03.2006: Bygg
Sveiseslurv i byggenæringen
Ukvalifiserte sveisere utfører mye arbeid i byggenæringen. Det er stor fare for at bygg ikke tåler det de på papiret er ment å tåle, og dette kan føre til at bygg raser sammen, advarer Teknologisk Institutt. tu.no har mer.

07.03.2006: Byggearealstatistikk. Endelige tall, 2005
Flere kontor- og forretningsbygg igangsatt
Det ble totalt igangsatt 3,3 millioner kvm bruksareal til næringsbygg i 2005, en økning på 10 % fra 2004. Mest bruksareal ble igangsatt til kontor- og forretningsbygninger og industri- og lagerbygninger med henholdsvis 929 000 og 818 000 kvm, en økning på henholdsvis 28,8 og 21,9 % fra 2004. Størst nedgang var det i påbegynt bygging til helseformål. I denne kategorien ble det i 2005 igangsatt 207 000 kvm bruksareal, en nedgang på 25,5 % fra 2004. Nedgangen skyldes blant annet at Nye Akershus Universitetssykehus ble registrert igangsatt i 2004. ssb.no har mer.

06.03.2006: Brannsikring
Sikrer nye Ahus
Oslo-firmaet Firesafe har sikret seg en ny prestisjetung avtale. Denne gangen gjelder det nye Ahus – sykehuset på Lørenskog i Akershus. Tidligere har Firesafe blant annet hatt en heldig hånd med Oslo lufthavn Gardermoen, nye Rikshospitalet, Telenor-bygget på Fornebu og ombyggingen av Postgirobygget. - Kontrakten er foreløpig på 10 millioner kroner og omhandler sikring av 50.000 gjennomføringer gjennom branncellebegrensende bygningsdeler, sier Engh. Byggaktuelt har mer.

06.03.2006: Offshore
Nye Valhall: 4,5 - 7 milliarder til norske leverandører
De totale investeringene til BPs nye feltsenter på Valhall, er anslått til rundt 9 milliarder kroner, og norske leveranser vil kunne variere mellom 4,5 og 7 milliarder kroner. Offshore.no gir deg full oversikt over hva som kommer.

02.03.2006: Seminar
Subsea produksjonsanlegg
Subsea produksjonsanlegg på sjøbunnen representerer store utfordringer mht lokalisering, installasjon, fundamentering og forbindelser til rørledninger etc.. Dette er blant de forhold som vil bli belyst på et NFSK-seminar om Subsea Produksjonsanlegg som finner sted i Oslo 9. mars. Program og påmelding HER.    

02.03.2006: Stål
Åpen Temadag med vinsmaking
Den norske Stålgruppen og Ruukki Norge AS inviterer til åpen temadag - et samarrangement hos Ruukki Norge på Furuset den 8. mars kl. 15.00. Det vil bli fortalt om nye stålstandarder, branntekniske isoleringer og knutepunkter. Det hele avsluttes med vinsmaking/kurs og lett servering. Påmeldingsfrist i dag! Program og påmelding her.     
   

Nyhetsarkiv
År 2010 År 2009

Nyheter mars 10 
Nyheter februar 10 
Nyheter januar 10
 
Nyheter desember 09 
Nyheter november 09 
Nyheter oktober 09
 
Nyheter september 09 
Nyheter august 09
 
Nyheter juli 09 
Nyheter juni 09 
Nyheter mai 09 
Nyheter april 09 
Nyheter mars 09 
Nyheter februar 09 
Nyheter januar 09
 
År 2008 År 2007 År 2006

Nyheter desember 08 
Nyheter november 08 
Nyheter oktober 08
 
Nyheter september 08 
Nyheter august 08 
Nyheter juli 08 
Nyheter juni 08 
Nyheter mai 08 
Nyheter april 08
Nyheter mars 08
Nyheter februar 08
Nyheter januar 08
 

Nyheter desember 07
Nyheter november 07
Nyheter oktober 07
Nyheter september 07
Nyheter august 07
Nyheter juli 07
Nyheter juni 07
Nyheter mai 07
Nyheter april 07
Nyheter mars 07
Nyheter februar 07
Nyheter januar 07
Nyheter desember 06
Nyheter november 06
Nyheter oktober 06
Nyheter september 06
Nyheter august 06
Nyheter juli 06
Nyheter juni 06
Nyheter mai 06
Nyheter april 06
Nyheter mars 06
Nyheter februar 06
Nyheter januar 06
År 2005 År 2004 År 2003

Nyheter desember 05
Nyheter november 05
Nyheter oktober 05
Nyheter september 05
Nyheter august 05
Nyheter juli 05
Nyheter juni 05
Nyheter mai 05
Nyheter april 05
Nyheter mars 05
Nyheter februar 05
Nyheter januar 05

Nyheter desember 04
Nyheter november 04
Nyheter oktober 04
Nyheter september 04
Nyheter august 04
Nyheter juli 04
Nyheter juni 04
Nyheter mai 04
Nyheter april 04
Nyheter mars 04
Nyheter februar 04
Nyheter januar 04
Nyheter desember 03
Nyheter november 03
Nyheter oktober 03
Nyheter september 03
Nyheter august 03
Nyheter juli 03
Nyheter juni 03
Nyheter mai 03
Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

År 2002

År 2001

 År 2000

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02
Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01

Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009