AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter april 2008

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden
 

29.04.2008 Anlegg
Gangbru over 20 spor på Oslo S
Nå planlegges en gangbro på 213 meter over alle 20 togsporene ved Oslo S. De som vil bygge den, må søke om prekvalifisering innen 6. mai. Hensikten med brua er å etablere en forbindelse mellom Grønland og Bjørvika. Den spektakulære brua er tegnet av arkitektfirmaet L2 Arkitekter. Over gangbanen skal det ligge et stålfagverk med triangelformet tverrsnitt. Fra dette går det stag som gangbanen henger i. www.tu.no har mer.

28.04.2008 Stål
R30 krav på ståltrapper
Brødrene Midthaug AS har gjennomført en fullskala test på en 180º repostrapp i stål med i støpte trinn og repos. De kan nå som første produsent tilby ståltrapper som holder kravene satt til R30. Branntesten ble gjennomført hos Sintef NBL as i henhold til NS-EN 1365-6. www.bygg.no har mer.

25.04.2008 Stål
Ståltall fra Hübert
Stål- og Næringslivsnytt har mer.

24.04.2008 Bygg
Arenaen under tak
Det gjenstår nå bare to halve og den siste ståldrageren før selve takkonstruksjonen er på plass. De siste takplatene skal ligge på skrå og er litt vridd. Det må være litt varmere i luften før disse kan legges, forklarer Einar Schultz daglig leder i Fornebu Arena. Når dragerne er lagt ferdig i neste uke og takplatene er på plass vil det ikke skje synbare ting på utsiden av arenaen før i september. www.budstikka.no har mer.

24.04.2008 Anlegg
Freder 40 bruer
Riksantikvaren freder 40 av Statens vegvesens bruer. Bruene har nasjonal verdi som tekniske kulturminner. Når disse nå fredes skal trafikken gå som før, men det er ikke lenger fritt fram å endre på de. www.vegvesen.no har mer.

23.04.2008 Regelverk
Eurokode 3: NS-EN 1993-1-1 er utgitt
Den første Eurokode for prosjektering av stålkonstruksjoner er nå utgitt som Norsk Standard (på norsk) med nasjonalt tillegg: NS-EN 1993-1-1 Allmenne regler og regler for bygninger. Sist fredag ble åtte Eurokoder med nasjonale tillegg klare for bruk: NS-EN 1990 (pålitelighet) og laster: NS-EN 1991-1-1, -2, -3, -5, -6, NS-EN 1997-1 (geoteknisk), NS-EN 1998-1 (jordskjelv). Standardene kan bestilles her.

22.04.2008 Faglitteratur
Ny Stål Håndbok og ny Hulldekkepublikasjon
På årsmøte i Norsk Stålforbund sist torsdag ble ny ferdigstilt utgave av Stål Håndbok Del 1 vist fram. Den nye utgaven har mange nyheter, bl. a. tverrsnittsklasser og profilfaktorer. Les mer om boken her. Det var også kunngjøring av ny utgave av den populære publikasjonen "Hulldekker på Stål Bæresystemer". Den er laget i samarbeid med Betongelementforeningen og utgis gratis. Dersom du er interessert i å få tilsendt den nye og forbedrede utgaven, skriv til kmy@standard.no

21.04.2008 Anlegg
Tidspress for Holmenkollen
Grunnarbeidene til reisverket og stålleveransene er de to mest kritiske elementene for ny Holmenkollbakke. Oslo kommune har allerede vært i kontakt med seks forskjellige stålleverandører. - Alle sier at hvis vi skriver kontrakt før nyttår så skal bakken kunne stå klar til januar 2010, sier Hagbarth Vogt-Lorentzen, prosjektleder for Holmenkollanlegget. Det er nå klart at hele tårnet blir revet. www.tu.no har mer.

18.04.2008 Statistikk
Import av jern og stål ned 3,4 prosent i mars
Stål- og Næringslivsnytt har mer.

17.04.2008 Byggesak
Statsbygg krever miljødokumentasjon
Statsbygg innskjerper nå sine innkjøpsrutiner og vil kreve standardisert miljødokumentasjon for de bygningsproduktene som skal kjøpes inn. Statsbygg vil blant annet etterspørre Environmental Product Declaration (EPD) for produkter, som er en ISO-standard for miljødeklarasjon. Det nye regjeringsbygget som nå prosjekteres, er ett eksempel der disse kravene kommer inn med full tyngde. www.statsbygg.no har mer.

17.04.2008 Byggesak
Statsbygg krever bruk av BIM i sine prosjekter
Statsbygg krever bruk av den nye BIM-teknologien i ordinære byggeprosjekter fra 21. april. På denne dagen legger Statsbygg ut anbudsinnbydelse til arkitekter og rådgivende ingeniører for prosjektering av to nye bygg ved Universitetet i Stavanger. I teksten heter det blant annet: ”Det er et krav til rådgiverne i dette prosjektet at det benyttes BIM (bygningsinformasjonsmodeller)." www.statsbygg.no har mer.

17.04.2008 Bygge- og anleggsvirksomhet, omsetningsstatistikk, 6. termin 2007
Toppår for bygg og anlegg
Den totale omsetningen for bedrifter i bygge- og anleggsbransjen var på nær 277 milliarder kroner i 2007. Det er 43,7 milliarder mer enn året før, en vekst på hele 18,8 prosent. Økningen var størst i Agder-fylkene. www.ssb.no har mer.

15.04.2008 Grossist
E.A. Smith vokser kraftig
Trond R. Reinertsen har fått bra skikk på sitt byggevarekonsern Smith-gruppen som opplevde kraftig vekst i fjor både i volum og resultat. Omsetningen økte med 46% til nærmere 3,28 milliarder kroner, mens resultatet før skatt forbedret seg med hele 58% til 126,8 millioner som gir en resultatmargin på nærmere 3,9%. – Vekst skal det bli i år også, men det vil bli en utflating i markedet, kommenterer en fornøyd konsernsjef Trond R. Reinertsen i E.A. Smith konsern overfor Adresseavisen. www.bygg.no har mer.

14.04.2008 Anlegg
Holmenkollen Fyr bygges likevel
Holmenkollbakken får et helt nytt tårn i tråd med det dansk-belgiske vinnerutkastet Holmenkollen Fyr, men den planlagte lyssettingen er det ikke penger til foreløpig og dagens unnarenn blir kun modernisert. Et utkast til ny hoppbakke i Holmenkollen ble mandag presentert på en pressekonferanse i Oslo. Det er byrådet som har tatt den endelige beslutningen om hvordan bakken skal se ut. www.dagsavisen.no har mer.

13.04.2008 Bygg
Ny stor messehall under oppføring
Norges Varemesses nye messehall er i ferd med å reise seg. Utvidelsen skjer i øst. Utbyggingen er på til sammen 11.750 m2 - hvorav 7.150 m2 messehall og 2.200 m2 kontorer. Veidekke er entreprenør for utbyggingen som har en totalkostnad på ca. 320 millioner kroner. Bygget som har hovedbæring av stål i søyler, bjelker og takfagverk er konstruert av Sivilingeniør Knut Finseth AS. Stålentreprenør er Bygg Teknisk Stål AS fra Rakkestad. Red.

12.04.2008 Bygg
Byggeklosshotellet 
Halden: - Her er det byggeklossprinsippet som gjelder. Alle etasjegulv og skillevegger kommer som prefabrikkerte elementer fra Uddevalla. Badene til 88 rom er allerede på plass i plastinnpakkede kasser. Ferdig produsert nord i Sverige med fliser, elektrisk, vann og sanitær. For oss ikke bygningskyndige ser det svært så spinkelt ut de mange rødmalte stålstolpene som holder alt på plass. Vi får forsikringer om at det holder. Stolpene har en utrolig bærekraft. www.ha-halden.no har mer.

11.04.2008 Standarder
Eurokodene klare på mandag!
Eurokodene er klare - kaffe og kake på mandag! Dette er meldingen fra Standard Norge i dag. Standard Norge feirer med kaffe og kake på mandag 14. april at de første Eurokodene er ferdige. Det er gått mer enn 30 år siden arbeidet med Eurokodene startet. Nå er de første delene endelig ferdige, oversatt til norsk og med nasjonale tillegg. Flere kurs arrangeres i april-mai i Eurokode 3. Se vårens kursprogram her. Red
Se fullstendig oversikt over fastsatte NS-ENer her.

11.04.2008 Byggearealstatistikk, februar 2008
Klar nedgang i boligbyggingen
I løpet av årets to første måneder ble det igangsatt bygging av 4 500 boliger. Det er om lag 1 600 færre enn i januar og februar 2007, en nedgang på 26%. Dette er den tredje måneden på rad med lavere igangsetting av boliger enn i samme måned året før. 
Fortsatt økning for næringsbygg
Totalt ble det i de to første månedene i år igangsatt bygging av 1 664 500 m2 bruksareal, ned 4,5% fra tilsvarende periode i 2007. Av dette ble nær halvparten, 809 200 m2, påbegynt til næringsbygninger. Dette er en økning på 6,7% fra januar og februar i fjor. Til fritidseiendommer, garasjer og lignende ble det igangsatt bygging av 247 300 m2 bruksareal, en vekst på 8,4%. www.ssb.no har mer.

10.04.2008 Bygg
Akerselva Atrium reiser seg
Et spektakulært kontorbygg er i ferd med å reise seg i Oslo sentrum øst ved bredden av Akerselva. Etasjeskillene hviler på kraftige stålsøyler, delvis hengende utover elvebredden. NCC er hovedentreprenør for bygget som får totalt 17.000 kvm kontorareal i 11 etasjer á 1.500 kvm. Hovedentreprenør er NCC. Arkitektene er: nbbj Architects med Pran Arkitekter AS og Bambus Arkitekter AS. Red.

08.04.2008 Anlegg
Vil ha topp moderne Holmenkollbakke
Stortingspresident Thorbjørn Jagland kaster seg inn i debatten rundt nytt hoppanlegg i Holmenkollen. – Jeg tror Norge må tenke stort i denne saken, på samme måte som vi gjorde med operaen i Bjørvika, sier Jagland. Spørsmålet er hvordan det nye hoppanlegget skal finansieres. Oslo kommune har bestemt seg for å utbedre anlegget med 900 millioner før ski-VM i 2011, men kulturminister Trond Giske vil ikke bidra med mer enn 100 millioner. Næringslivet er imidlertid i ferd med å spytte inn penger – det kan realisere et drømmeanlegg for skihopping. www.hegnar.no har mer.Jagland ønsker ny Holmenkollbakke

04.04.2008 Arkitektur
Disse fikk Houen Fonds diplom
Diplomet for fremragende arkitektur ble delt ut torsdag. Houen Fonds diplom er den høyest hengende prisen for arkitektur her i Norge. Sist gang diplomet ble delt ut var i 2003 - og i år er det disse fem byggene som får diplom:
• Varemessen i Lillestrøm, tegnet av Arne Henriksen Arkitekter.
• Terminalbygningen Gardermoen, tegnet av Aviaplan.
• Ivar Aasen-tunet, tegnet av Sverre Fehn.
• Mortensrud Kirke, tegnet av Jensen & Skodvin (bilde)
• Biblioteket i Alexandria, tegnet av Snøhetta.
www.nrk.no har mer.

03.04.2008 Kurs 23-24. april
Europeisk Eurokode-ekspert til Norge!
Det er nå snart klart for Eurokodene med nasjonale tillegg som gyldige norske standarder for prosjektering, herav dimensjonering av stålkonstruksjoner. I den forbindelse er det lagt opp til hele 4 kurs i Eurokodedelene i april / mai. Første kurs er et 2-dagers kurs i stål og brann. Foreleser er den meget anerkjente Professor Engineer Jean-Baptiste Schleich. Han er utdannet Master in Civil Engineering på Universitetet i Liege, Belgia, og har vært forman i flere komiteer for utviklingen av Eurokodene innen stålkonstruksjoner, EN 1993-1-1, 1-8, 1-9, 1-10 og for 

laststandardene EN 1991-1-2 (brann) og EN 1994-1-2 (samvirke: brann). Jean-Baptiste Schleich har utgitt et stort antall publikasjoner over emnet "design of steel and composite structures" med vekt på brann-dimensjonering. På dette kurset vil det bl. a. bli fokus på å dra nytte av dimensjonering basert på naturlig brannforløp og aktiv brannbeskyttelse ved sprinkling og røykventilasjon. En CD med programvare samt en bok i brannteknisk dimensjonering vil bli delt ut gratis til kursdeltakerne. Les mer om kurset og de øvrige her.

  

02.04.2008 Produktnytt
Nytt system for lette stålkonstruksjoner 
Rockwool lanserer nå et veggsystem kalt RockProfil System som er spesielt velegnet til store fasader på kontor-, industri- og lagerbygninger, der det benyttes stålkassetter som bakvegg. Det nye systemet gir arkitekten frihet til å velge fasadekledning, overflatebehandling og farge. Ved å kombinere stål- og aluprofiler, tre og glass kan det skapes spennende overflater. www.nyteknikk.no har mer.

01.04.2008 Skyskraper
Chicagos nye landemerke
250 meter høye Aqua Tower kan bli en av de mest spektakulære skyskraperne når den etter planen står ferdig i 2009. Det er ikke i høyde Chicagos nyeste stjerne på skyskraperhimmelen håper å slå sin berømte storebror, 442 meter høye Sears Tower. Men når det gjelder stil og eleganse. Betraktet utenfra vil nemlig Aqua minne om et vertikalt hav fyllt med rolige, assymetriske bølger. www.abcnyheter.no har mer.

 

Nyhetsarkiv
År 2010 År 2009

Nyheter mars 10 
Nyheter februar 10 
Nyheter januar 10
 
Nyheter desember 09 
Nyheter november 09 
Nyheter oktober 09
 
Nyheter september 09 
Nyheter august 09
 
Nyheter juli 09 
Nyheter juni 09 
Nyheter mai 09 
Nyheter april 09 
Nyheter mars 09 
Nyheter februar 09 
Nyheter januar 09
 
År 2008 År 2007 År 2006

Nyheter desember 08 
Nyheter november 08 
Nyheter oktober 08
 
Nyheter september 08 
Nyheter august 08 
Nyheter juli 08 
Nyheter juni 08 
Nyheter mai 08 
Nyheter april 08
Nyheter mars 08
Nyheter februar 08
Nyheter januar 08
 

Nyheter desember 07
Nyheter november 07
Nyheter oktober 07
Nyheter september 07
Nyheter august 07
Nyheter juli 07
Nyheter juni 07
Nyheter mai 07
Nyheter april 07
Nyheter mars 07
Nyheter februar 07
Nyheter januar 07
Nyheter desember 06
Nyheter november 06
Nyheter oktober 06
Nyheter september 06
Nyheter august 06
Nyheter juli 06
Nyheter juni 06
Nyheter mai 06
Nyheter april 06
Nyheter mars 06
Nyheter februar 06
Nyheter januar 06
År 2005 År 2004 År 2003

Nyheter desember 05
Nyheter november 05
Nyheter oktober 05
Nyheter september 05
Nyheter august 05
Nyheter juli 05
Nyheter juni 05
Nyheter mai 05
Nyheter april 05
Nyheter mars 05
Nyheter februar 05
Nyheter januar 05

Nyheter desember 04
Nyheter november 04
Nyheter oktober 04
Nyheter september 04
Nyheter august 04
Nyheter juli 04
Nyheter juni 04
Nyheter mai 04
Nyheter april 04
Nyheter mars 04
Nyheter februar 04
Nyheter januar 04
Nyheter desember 03
Nyheter november 03
Nyheter oktober 03
Nyheter september 03
Nyheter august 03
Nyheter juli 03
Nyheter juni 03
Nyheter mai 03
Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

År 2002

År 2001

 År 2000

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02
Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01

Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009