AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter oktober 2005

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden

31.10.2005: Stålforum
Beijing National Stadium
Qazaq (Stålforum): Den nye nasjonal arenaen i Beijing er under bygging og vil stå klar til åpningen av de Olympiske Leker i 2008. Den vil romme 100 000 tilskuere, men dette vil bli redusert til 80.000 etter OL. Prislappen er på 2.72 mrd. kroner og er tegnet av Herzog & de Meuron og Chinese Architecture and Design Research Group. Designet er inspirert av et reir, og stadioen vil bli et stålmonster, pyntet med et 36 km langt/ 45 000tonn tungt stålnett. Stadioen er 330 m lang, 220 m bred, 69.2 m høy og har et areal på 250.000kvm. Se selv på S T Å L F O R U M.

31.10.2005: Nybygg
Sandefjord fotballklubb presenterte ny stadion
70 millioner kroner. 10.000 sitteplasser. Sandefjord fotballklubbs ledelse valgte to dager før opprykksfinalen mot Moss å innkalle til pressekonferanse for å presentere de nye stadionplanene. Arkitektfirmaet Kristiansen og Bernhardt viste et topp moderne stadionanlegg med alle de fasiliteter som forventes av et slikt bygg både for spillere, publikum, media og sponsorer. –Vi planlegger dette gjennomført med søylefritt tak. Det fører til at ingen sitteplasser vil bli sjenert av takkonstruksjonene, sa Bernhardt. Det visuelle uttrykket på stadion vil preges av et betongelementsystem med en stålramme som skal bære taket. –Ytterkledningen er tenkt gjennomført i perforerte stålplater, slik at man kan skimte det som skjer på innsiden hvis man står utenfor. Sb.no har mer. Vi minner om Fotballarena-seminar 29. november, program her.

29.10.2005: Nybygg
Planlegger 60 meter hus
Trygve Seglem og Stein Lande ønsker å bygge Haugesunds høyeste hus. Men først må de få lov. De to eiendomskompanjongene utfordrer byens politikere med sitt spenstige utkast til et 20 etasjers høyhus sentralt i Haugesund, like sør for Risøybrua. – Prosjektet er realiserbart dersom vi får grønt lys. Og går dette på skinner, kan bygget stå ferdig innen tre år, sier en engasjert Stein Lande. Gjennom Smedasundet Invest AS har de to eiendomsinvestorene engasjert Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS. Sivilarkitekt Stein Jarle Helgeland har laget en illustrasjon/tegning som viser hvordan et slikt bygg på den lille tomta i Strandgata 96 vil ta seg ut i bybildet. Arkitektene tenker seg et fyrtårn på mellom 15 og 20 etasjer. Hotell har vært nevnt som formål i planleggingen, men markedet tilsier at det mest realistiske er et kombinert høyhus for kontor og bolig. Tegningen viser en smal bygningskropp i glass og stål – som stikker opp som et fyrtårn nær sundet. haugesunds-avis.no har mer.

28.10.2005: Priskonkurranse
Norsk Stålkonstruksjonspris 2005 er tildelt V-house
Norsk Stålkonstruksjonspris, som utdeles hvert annet år av Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner, er for 2005 tildelt V-house på Nesøya i Asker utenfor Oslo. Prisen ble delt ut på Norsk Ståldag 26. oktober på Radisson SAS Hotell i Oslo. Juryen har hatt 10 kandidater til vurdering ved årets priskonkurranse. Det har vært stor spennvidde over årets kandidater, men juryen var enstemmig i sitt valg av prisvinner for 2005. Juryens uttalelse om prisvinneren er:
   V-house framstår som et friskt, utradisjonelt byggverk satt inn i et flott stykke norsk natur. Det presise formspråket, de store lysflater og leken med terrengfallet viser en ny metodikk innenfor planlegging av enebolig. V-house representerer en ny teknologi knyttet opp i mot bruk av synlige stålkonstruksjoner i boligproduksjon. Synlig malt stål i form av plater i tak og vegger samt konstruksjoner gir bygget et røft, men presist preg. 
   En vandring i huset byr på overraskelser både i valg av formgrep og materialer. Arkitektene har klart å skape en særpreget bolig som virker som et godt sted å være. Den innovasjon som er lagt inn i utvikling av hovedbæresystem av stål har synliggjort de potensialer som ligger i stålet som materiale i denne typen bygg. 
Prisen består av et diplom som tildeles byggherre, arkitekt, rådgivende ingeniør og stålentreprenør. Følgende har fått diplomer: 
Byggherre: Joakim and Kari Anne Varner, 
Arkitekt: Space Group Arkitekter AS
Rådgivende ingeniører: Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS og ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek BV
Stålentreprenør NLI Alfred Andersen AS
Norsk Stålforbund: Pressemelding og Prisvinnerprosjektene

24.10.2005: STÅLFORUM
De største stålplattformene
STÅLFORUM er tilbake på nett etter å ha blitt utsatt for hacker-angrep forrige uke. Forumet er nå sikret og temaer og innlegg er rekonstruert. Forumleder har bidratt med innlegg og oppfordrer blant annet besøkende til å liste opp de største olje- og gassplattformer av stål på norsk sokkel. Han begynner selv med den største: Åsgard B, verdens største flytende gassplattform. Hele Åsgard B veier ca. 53.000 t og ble slept ut på feltet i april 2000. Skroget som måler 96m x 114m, veier ca 19.000 t. Les mer på STÅLFORUM: Offshore konstruksjoner.

21.10.2005: Tilbud
Årets julegave i byggenæringen
Boka "Skaperevne og Initiativ" er en jubileumsbok som beskriver utviklingen i byggenæringen fra 1905 og frem til i dag. Boka som er rikt illustrert, er skrevet av Per Helge Pedersen og Øyvind Steen. Hva med å kjøpe den til ansatte og/eller forretningsforbindelser som årets julegave? Prisen pr. bok er kr. 300,-. Bestiller du 10 eller flere er prisen kr. 220,- pr. bok. De som bestiller boka vil få med GRATIS et spesialnummer av den populære arkitekturserien Architecture kalt "50 years of steel architecture in Europe". Spesialutgaven som er laget ifm med ECCS (European Convention for Constructional Steelwork) 50 års jubileum, er rikt illustrert med presentasjoner av hele 100 små og store prosjekter fra hele Europa. Les mer her.

20.10.2005: Seminar
Stor interesse for Fotballarena - seminar 
English National Stadium Wembley Den 29. november arrangeres det et seminar kalt "Fotballarenaer - konsepter og løsninger". Det store trekkplasteret er Ben Vickery fra verdens mest kjente arkitektfirma innen sportsarenaer, HOK Sports Architecture. Han vil presentere store arenaer som Olympic Stadium i Australia og nye Wembley Stadium og Arsenal`s nye Emirates Stadium som begge er under oppføring. Fra NFF kommer Ole Myhrvold for å fortelle om nye og planlagte stadionanlegg i Norge samt byggetekniske krav til fotballarenaer. Ellers byr dagen på presentasjoner av nye og planlagte stadioner for de norske fotballklubbene Brann, Vålerenga, Rosenborg (skyvetak), Sogndal, Fredrikstad, Viking, Stabæk, Molde og Ålesund. Det vil også bli presentasjoner av to flotte arenaer i Sverige og Finland - henholdsvis Borås Arena og Finnair Stadium i Helsinki. Fra Nederland kommer ingeniør Rob Nijsse fra ABT (Consultancy for Building Technology) for å fortelle om det som er omtalt som verdens smarteste stadion, Gelredome Stadium i Arnhem, Nederland. Stadionets tak kan skyves både innover og utover. Gressmatta kan også skyves ut for å gjøre plass til andre aktiviteter så som konserter og utstillinger, altså en flerbrukshall. Seminaret som er det første av sitt slag her til lands, er av stor aktualitet og har skapt stor interesse. Det er derfor ventet stor deltakelse. Program her.

20.10.2005: Endring i byggherreforskriften
Identitetskort i byggebransjen
Fra årsskiftet 2006 må alle arbeidsgivere i bygg- og anleggsbransjen utstyre arbeidstakerne med egne identitetskort. I tillegg må hovedentreprenører føre mannskapslister, slik at man til en hver tid skal vite hvem som befinner seg på bygg- og anleggsplassen. Dette følger av endringer i byggherreforskriften vedtatt 7. oktober. Reglene trer i kraft 1. januar 2006. ID-kortet skal blant annet inneholde: - innehaverens navn, - foto, - navn på arbeidsgiver, - gyldighetsperiode. arbeidstilsynet.no har mer.

19.10.2005: Offshore
Ny storkontrakt til Aker Kværner
Aker Kværner har fått en kontrakt, verdt 500 millioner kroner, på bygging av en ny flytende oljeplattform. Plattformen skal installeres i Mexico-gulfen. Det er det amerikanske selskapet Chevron, og deres partner Kerr McGee, som står bak prosjektet. Selskapene skal bygge en plattform som skal operere på 2000 meters dyp i Mississippi Cayon i Mexico-golfen, sør-øst for New Orleans. Aker Kværner Verdal skal prosjektere og bygge flyterskroget og forankringssystemet til plattformen, i samarbeid med Aker Kværner Engineering & Technology. Aker Kværner Verdals del av kontrakten har en verdi på 500 millioner kroner. Stål- og Næringslivsnytt har mer.

19.10.2005: Til orientering
Diskusjonsforumet STÅLFORUM utsatt for hacking
Norsk Stålforbunds nye diskusjonsforum ble i går offer for et hacker-angrep. Det arbeides nå med å løse problemet. Forhåpentligvis vil forumet være tilbake i løpet av noen dager. Red.

18.10.2005: Konferanse
Norsk Ståldag med mange faglige temaer 
I morgen er det kun en uke til Norsk Ståldag 2005 som er den 17. i rekken. Det er i år mange faglige temaer som omhandler materialer og prefabrikkasjoner. Ståldagen som arrangeres 26. oktober på Radisson SAS hotell i Oslo, har også mange foredrag om stål og arkitektur med blant annet den kjente arkitekten Eric Vreedenburgh fra Archipelontwerpers, Nederland. Det vil bli presentasjoner av flere prosjekter, som er i gang eller er under planlegging, f. eks. Ahus i Lørenskog og Prostneset Havn i Tromså som er tegnet av Space Group Arkitekter. Dessuten vil det bli en presentasjon av vinnerprosjektet Ypsilon, ny gangbro i Drammen. Fra Sverige kommer Dr. Techn. Kent Arvidsson fra WSP for å fortelle om høye bygninger. Det vil også bli utdeling av Norsk Stålkonstruksjonspris 2005 samt en ny pris for arkitektstudenter. I den forbindelse vil det bli arrangert en miniutstilling av de tre premierte studentarbeidene. Frist for å melde seg på Ståldagen er 19. okt. Deltagerliste er nå lagt ut på nett. Mer info her.

15.10.2005: Byggearealstatistikk, august 2005
3 prosent mer nybygging
Fra januar til august i år er det registrert igangsatt bygg på til sammen 4,7 millioner kvm bruksareal. Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, er dette en økning på 3 prosent. Av det totale bruksarealet er 2,2 millioner kvm påbegynt til boligformål, og 2,5 millioner kvm påbegynt til annet enn bolig, en økning på henholdsvis 3,4 og 2,6 prosent sammenlignet med årets åtte første måneder i fjor. SSB har mer.

14.10.2005: Bygg
Ruukki satser på byggmarkedet
Finske Ruukki går sin egen vei. Selskapet satser på å bli en stor leverandør av komponenter og systemer til kunder innen bygge- og verkstedindustrien. I følge vd Sakari Tamminen skal videreforedling av stål om to år stå for halve omsetningen. Stål- og Næringslivsnytt har mer. Les også Rautaruukki kjøper opp PPTH.

13.10.2005: Bygg
Kraftige jordskjelv kan ramme Norge
Det vil trolig komme store jordskjelv i Fastlands-Norge eller langs kysten, mener seismologer. Oslofjord-området, Vestlandet og Nordland er utsatte områder på grunn av geologiske forhold. Forrige gang Oslo var rammet av et større jordskjelv var i 1904. Skjelvet målte 5,4 på Richters skala, og fikk skorsteiner til å rase sammen og kirkemurer til å revne. – Dagens samfunn er betydelig mer sårbart for jordskjelv enn i 1904, sier seniorforsker Conrad D. Lindholm ved Norsar. Norske oljeplattformer er konstruert for å tåle jordskjelv til havs. Men først i år er det tatt inn regler i Norsk Standard for hvordan bygg på land best mulig kan sikres mot jordskjelv. Vi minner om kurset "Prosjektering og dimensjonering ved påvirkninger fra jordskjelv" etter NS 3491 Del 12. Program her. Kilde ANB.

11.10.2005: Bygg
Her er nye Brann Stadion
Fire etasjer, glassvegger og 26 VIP-losjer. Slik blir nye Brann Stadion. Mandag leverte Brann Stadion AS tegningene til nye Brann Stadion til kommunen. Godkjenner kommunen byggeplanene, starter byggingen av den nye hovedtribunen på nordre, og den nye tribunen mot øst 7. november. Det betyr at de to delene som går under trinn 1, skal stå ferdig til sesongen 2006. I mellomtiden søker de om en reguleringsendring i forhold til utbygging av tribunen mot sør (den gamle hovedtribunen). Hele stasen skal stå ferdig 2008. Da med 20.000 sitteplasser. Det er Veidekke Entreprenør AS som fått i oppgave å bygge nye Brann Stadion. Ny hovedtribune og Klokkesvingen skal ha en kostnadsramme på rundt 120 millioner kroner. Nettavisen har mer. Vi minner om Fotballstadion-seminar 29. november, program her.

10.10.2005: Standard
Utførelsesstandard på høring
Konvergering av den europeiske førstandarden ENV 1090 til EN 1090 pågår for fullt. Standarden består av tre deler og omhandler Utførelse av stål- og aluminiumskonstruksjoner. Førstkommende fredag 14. oktober er det høringsfrist for kommentarer til forslaget prEN 1090 del 2 - Tekniske krav for utførelse av stålkonstruksjoner og prEN 1090 del 3 -  Tekniske krav for utførelse av aluminiumskonstruksjoner. prEN 1090 Del 1 - Generelle leveringsbetingelser for stål og aluminium har allerede vært igjennom en høringsrunde. prEN 1090 del 2 vil avløse den norske standarden for utførelse NS 3464 når den blir utgitt om ett års tid. For høring og kommentarer, kontakt Standard Norge.

07.10.2005: Stålforum
Verdens høyeste, største og mest spektakulære bygninger
"De største stålkonstruksjonene er å finne blant verdens høyeste, største og mest spektakulære bygninger. Kina og Dubai svelger kanskje en storpart av disse i dag, men også ellers i verden svimler det av interessante prosjekter og bygninger som er under planleggelse eller som er i ferd med og bli bygget. Vær så vennelig å si alt du vet!" med disse ord åpner et nytt medlem i Stålforum med kallenavnet Qazaq opp for et nytt tema. Selv har han lagt inn flere spektakulære byggverk, som imponerer i arkitektur og størrelse. Se selv på S T Å L F O R U M.

06.10.2005: Landbruksbygg
Smart og billig stålfjøs
Terje Heggeli i Alta bygde for tre år siden sitt selvkonstruerte og oppsiktsvekkende runde fjøs. Det runde kaldfjøset har en grunnflate på 600 m2, er 27,5 m i diameter, måler 9 meter fra fôrbrett til takspir og har plass til 42 liggebåser. Pris: Ca. 1,4 mill kr, inkludert betydelig egeninnsats. - Selve bærekonstruksjonen er laget av stål. Limtredragere viste seg å bli mye dyrere, sier Terje Heggeli. Innredningen består av et sirkelformet fôrbrett i midten. Fôret fraktes inn med traktor. Kyrne står i egne spisebåser. Mellom disse og de overbygde liggebåsene ytterst, er det et skrapeareal. gardsplassen.no har mer.

06.10.2005: Stål
Sias skal fylle Operaen
Tirsdag undertegnet Sias en leveringsavtale med Statsbygg verdt 18,6 millioner kroner.  Dette er litt av et prestisjeoppdrag som bedriften har sikret seg, i skarp konkurranse med andre håndverksbedrifter. Avtalen gjelder levering av trapper, rekkverk, tekniske gallerier og broer til det nye operabygget på Bjørvika. Daglig leder Bernt Abrahamsen deler gleden med de 27 ansatte. – Vi velger å tro at vi fikk oppdraget fordi vi som en håndverksbedrift leverer kvalitet, sier Abrahamsen. Operabygget i Bjørvika skal stå ferdig i begynnelsen av 2008. Leveransene skal skje over et par år, slik at oppdraget gir bedriften en stabil produksjon i tillegg til den øvrige ordremengden, sier Abrahamsen. Gjengangeren har mer.

06.10.2005: Industri
Fikk gullkontrakt
Etter flere års arbeid har Jotne Mek. Verksteder endelig kjempet i havn en verdifull kontrakt med et amerikansk gigantselskap. Jotne Mekaniske Verksteder er Østfolds største, med 90 ansatte. 45 av dem er fordelt på lokalene på FMV og på Gluppe, mens resten arbeider i Tisdedal. Nå har bedriften, med de to avdelingene, inngått en betydningsfull kontrakt med et av verdens ledende selskaper innen leveranser av energisystemer. Stål- og Næringslivsnytt har mer.

05.10.2005: Priskonkurranse
Fire nominerte til stålpris 
Fire selskaper er nominert til årets Swedish Steel Prize for beste konstruksjon innen høyfast stål. Det er SSAB Tunnplåt som står bak prisen. De fire nominerte er:
1 Det svenske selskapet CMT som bygger lette, sterke og slagkraftige containere. 
2 DURA Automotive Body & Glas Systems GmbH, Tyskland, som kombinerer fyllmaterialer og ultra høyfast stål.
3 Hardi Evrard SA, Frankrike, som har utviklet et selvgående sprøyteaggregat for jordbruket.
4 Shape Corp, USA, som har konstruert støtfangere som bygger på at flere formingsmetoder og ulike typer av ultrahøyfast stål kan kombineres i samme profil og med varierende tverrsnitt.
Hvem vinneren blir offentliggjøres i Stockholm den 16. november. t-v.no har mer.

04.10.2005: Stålfasade
Eksperter jakter på årsaken til rustproblemene
Årsaken til de brune skjoldene, som skjemmer den nye Operaens fasade, skal finnes. Spesialister fra rådgivningsinstituttet Force Technology i Brøndby arbeider med å finne årsaken til misfargingen av stålfasaden. Men har stålet, som noen eksperter mener, blitt behandlet med en såkalt glassblåsing, er operaen i følge professor Per Møller fra Danmarks Tekniske Universitet løpt inn i et gammelt og kjent problem. »Der er intet galt med stålet som sådan. Det har en meget fin kvalitet. Men behandlingen gør ikke kun overfladen mat, den ødelægger også den oxydhinde, der er en forudsætning for, hvad man kan forvente af rustfrit stål. Der opstår mikroskopiske sprækker, hvor havvand og klorin kan trænge ind og danne rust«, sier Per Møller. politiken.dk har mer.

03.10.2005: Stålfasade
Københavns nye operahus har rustproblemer
Mindre enn ett år etter innvielsen har operahuset i København fått problemer - med rust. Det finnes tydelige tegn på rust på deler av operahusets 1800 kvm store fasade. Rusten har oppstått mindre enn ett år etter at operaen ble overlevert til den danske stat fra byggherre og skipsreder Maersk Mc-Kinney Möller. Eksperter mener at årsaken til rustproblemet er at stålfasaden har blitt overflatebehandlet på feil måte. Den har blitt glassblåst for å gi en spesiell "look", men denne behandlingen svekker stålets motstandskraft mot rust. Akkurat nå utreder man hvem som har gjort feil og hvem som er ansvarlig. Kilde nfo.nu

03.10.2005: Internett-tjeneste
Nytt diskusjonsforum lansert
Norsk Stålforbund har nå publisert et nytt diskusjonsforum, kalt "STÅLFORUM", hvor du kan sende inn dine spørsmål og delta i diskusjonen. Du kan delta anonymt og legge inn et nickname dersom du føler for det. Vi håper at flest mulig tar forumet i bruk, så vil vi følge med så godt vi kan og forsøke å svare på de spørsmål som måtte dukke opp. Forumet kan besøkes her.

Flere nyheter HER !

Nyhetsarkiv
År 2010 År 2009

Nyheter mars 10 
Nyheter februar 10 
Nyheter januar 10
 
Nyheter desember 09 
Nyheter november 09 
Nyheter oktober 09
 
Nyheter september 09 
Nyheter august 09
 
Nyheter juli 09 
Nyheter juni 09 
Nyheter mai 09 
Nyheter april 09 
Nyheter mars 09 
Nyheter februar 09 
Nyheter januar 09
 
År 2008 År 2007 År 2006

Nyheter desember 08 
Nyheter november 08 
Nyheter oktober 08
 
Nyheter september 08 
Nyheter august 08 
Nyheter juli 08 
Nyheter juni 08 
Nyheter mai 08 
Nyheter april 08
Nyheter mars 08
Nyheter februar 08
Nyheter januar 08
 

Nyheter desember 07
Nyheter november 07
Nyheter oktober 07
Nyheter september 07
Nyheter august 07
Nyheter juli 07
Nyheter juni 07
Nyheter mai 07
Nyheter april 07
Nyheter mars 07
Nyheter februar 07
Nyheter januar 07
Nyheter desember 06
Nyheter november 06
Nyheter oktober 06
Nyheter september 06
Nyheter august 06
Nyheter juli 06
Nyheter juni 06
Nyheter mai 06
Nyheter april 06
Nyheter mars 06
Nyheter februar 06
Nyheter januar 06
År 2005 År 2004 År 2003

Nyheter desember 05
Nyheter november 05
Nyheter oktober 05
Nyheter september 05
Nyheter august 05
Nyheter juli 05
Nyheter juni 05
Nyheter mai 05
Nyheter april 05
Nyheter mars 05
Nyheter februar 05
Nyheter januar 05

Nyheter desember 04
Nyheter november 04
Nyheter oktober 04
Nyheter september 04
Nyheter august 04
Nyheter juli 04
Nyheter juni 04
Nyheter mai 04
Nyheter april 04
Nyheter mars 04
Nyheter februar 04
Nyheter januar 04
Nyheter desember 03
Nyheter november 03
Nyheter oktober 03
Nyheter september 03
Nyheter august 03
Nyheter juli 03
Nyheter juni 03
Nyheter mai 03
Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

År 2002

År 2001

 År 2000

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02
Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01

Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 14 november 2009