AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter november 2003

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden

30.11.2003: Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. kvartal 2003
Færre nye næringsbygg
Entreprenørenes ordretilgang på nye næringsbygg ligger i 3. kvartal i år 8 % under nivået på samme tid i fjor. Sammenlignet med forrige kvartal, sank tilgangen på nye næringsbygg med 16 %. Verdien av bedriftenes beholdning av nye næringsbygg gikk ned med 6 % i 3. kvartal og er ved utgangen av kvartalet 13 % lavere enn på samme tid i fjor. SSB har mer.

29.11.2003: Nybygg
Nye Ahus nærmer seg
Jubelen sto i taket på Ahus i går formiddag. Da kom nyheten om at et flertall i sosialkomiteen på Stortinget sikrer at spaden kan settes i jorda for Nye Ahus våren 2004. Slik situasjonen er nå, ser det ut til at vi endelig er kommet nærmere realiseringen av det etterlengtede nye sykehuset på Nordbyhagen i Lørenskog. Utbyggingen av Nye Ahus til 6,9 milliarder kroner vil tilføre bygge- og anleggsbransjen på Østlandet om lag 3.000 nye årsverk. Romerikes Blad har mer. 

28.11.2003: Drammen
Byens skyline om tre år
To broer blir en. Et skjørt av stål føyer sammen to massive byggverk. Om tre år kan bilistene fare over byen i fire felter på den nye motorveibroen. Samtidig med at Statens vegvesen i dag skriver under den store brokontrakten med Selmer Skanska verdt 435 millioner kroner, presenteres nye illustrasjoner om hvordan motorveibroen blir seende ut. - Vi har nå lagt inn alle forutsetninger i bildene ved hjelp av datateknikk, sier byggeleder Ola Håvard Hole. Dt.no har mer.

28.11.2003: Nybygg
Veidekke bygger i Vestfold
Veidekke Entreprenør har tegnet kontrakt med Nøtterøy kommune om bygging av Bjønnesåsen Bo- og Behandlingssenter. Kontraktssum er 33,5 mill. kroner og omfatter nybygg og ombygging av eksisterende bygg. Senteret skal ha i alt 24 boenheter for senil demente, fordelt på tre avdelinger. I tillegg skal det bygges dagsenter i u-etasjen, og en sidebygning skal bygges om til å romme til 10 hybler. Arbeidene settes i gang 5. januar 2004 og skal være avsluttet til 26. november samme år. Kilde Veidekke.

27.11.2003: Byggearealstatistikk, 3. kvartal 2003
Færre næringsbygninger
I 3. kvartal i år er det satt i gang bygging av 623 000 kvm bruksareal til næringsbygninger, en nedgang på 6 % i forhold til 3. kvartal i fjor. Undervisnings- og kulturbygninger øker mest målt i bruksareal, med 23 %. Igangsatt bruksareal for samferdsels- og kommunikasjonsbygninger derimot har en nedgang på 69 % i forhold til samme periode i fjor. SSB har mer.

27.11.2003: Produksjonsindeks, Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. kvartal 2003
Stabil byggevirksomhet
Den totale produksjonen innen bygge- og anleggsvirksomhet økte med 1,8 % fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år. Produksjonsindeksen innen byggevirksomheten lå i 3. kvartal på samme nivå som på samme tid året før. Mesta, som er skilt ut som et privat selskap fra Statens vegvesen, er tatt med i beregningsgrunnlaget fra og med 1. kvartal 2003 og bidrar til en høyere indeks spesielt for anlegg men også for bygg og anlegg totalt i 2003. SSB har mer.

Stadion a lá Amsterdam Arena?27.11.2003: Nybygg
Ja til Fornebu Arena
Stabæk får likevel bygge sin planlagte storstadion på Fornebu. Det sørget Bærums ordfører Odd Reinsfeldt for på formannskapsmøtet i går kveld. Anlegget skal hete Fornebu Arena og får tak, kunstgress, plass til ca. 15 000 tilskuere og kommer til å koste mellom 250 og 300 millioner kroner, skriver Aftenposten. Planen må først reguleringsbehandles. Det forventes byggestart neste høst med ferdigstillelse i 2006. Aftenposten har mer.

26.11.2003: Nybygg
Bygger for over en halv milliard
Hammerfest sentrum opplever sin største byggeboom siden 1945. Byggeprosjekter for godt over en halv milliard kroner er planlagt i Hammerfest sentrum på den gamle tomta til Røkke-konsernet Norway Seafoods: Kulturhus, butikksenter, leiligheter, kontorlokaler og Hammerfest Næringsinvests planer om et spa- og konferansehotell i tilknytning til kulturhuset. NRK Finnmark har mer.

26.11.2003: Offshore
Kontrakt til 100 mill.
Heerema fikk i går en ny kontrakt med FMC Kongsberg, som sikrer over 80 ansatte arbeid fram til 2005. De skal bygge undervannssystemet for gassfeltet Ormen Lange. Det var en gledestrålende administrerende direktør Gustav A. Amundsen i Heerema som kunne presentere nyheten i går kveld. Mange har trodd at bedriften var nærmest død, men den får nå et viktig oppdrag. Tønsbergs Blad har mer.

26.11.2003: Offshore
Ormen Lange gir milliardkontrakt
FMC Kongsberg Subsea skal levere tekniske installasjoner til Ormen Lange-feltet i Nordsjøen. Kontrakten er verdt 1 milliard kroner. – Ormen Lange er det siste av de store kjente feltene på norsk sokkel, og vi er svært glad for denne kontrakten, sier administrerende direktør Tore Halvorsen. Lågendalsposten har mer.

25.11.2003:
Dagens Næringsliv og Den heldige treenighet
DN skriver i sin lørdagsutgave om Treprogrammet, og Landbruksdepartementets offensiv for øket bruk av tre i byggenæringen. Artikkel som er forfattet av Morten Møst debatterer det Lars Sponheim kaller en krig om byggematerialene, der det brukes store ressurser på å vinne andeler i byggenæringen. Artikkelen som går over fire sider er nøytral, og dekker saken på en måte som neppe kan tas til inntekt for et eller flere byggematerialer. Kilde Betongelementforeningen.

25.11.2003: Energi
Første turbin installert. Se bilder fra installasjonen, trykk her!Englands første store havmøllepark satt i drift
Storbritannias første store offshore vindmøllepark ble fredag satt i drift. Det dreier seg om The North Hoyle Offshore Wind Farm, som ligger 7-8 km utenfor kysten av North Wales. Vindmølleparken, som består av 30 vindmøller med totalt 60 MW effekt, er blitt til i et samarbeid mellom Greenpeace og energiselskapet npower. Parken vil kunne produsere nok strøm til 50.000 hjem og spare miljøet for 160.000 tonn CO2-utslipp i året. YahooFinance har mer. Se bilder fra installasjon her.

24.11.2003: Arkitekt
Mindre dimensjoner for arkitektene
Forventningene var langt fra høye ved årets begynnelse, men fasiten er verre, skriver Dagens Næringsliv, som tidligere har skrevet at norske arkitektselskaper regnet med å ha kuttet 250 stillinger ved utgangen av oktober. Det vil si en nedgang på 10,1 % i løpet av et år. En undersøkelse fra Norges Praktiserende Arkitekter viser at fasiten er minus 350 stillinger, det vil si over 14 %. Foreningen mener bransjen har nådd bunnen, men at det vil ta tid før markedet tar seg skikkelig opp. Kilde DN.

21.11.2003:
Utbyggingsavtalen i havn - høyt spill om Fornebu Arena
Stabæks stadion er ikke med i den historiske utbyggingsavtalen for Fornebu. I over ett år har Stabæk Fotball ASA forhandlet med Fornebu Boligspar om den 40 mål store arenatomten, men partene er ikke blitt enige. Og slik saken står nå vil Fornebu Boligspar heller bytte ut stadionet med boliger på tomten. Budstikka har mer.

21.11.2003:
Ny hulldekkefabrikk i Trøndelag
Bygg-Element Stjørdal AS bygger nå opp en ny hulldekkefabrikk i Stjørdal. Samtidig er det kjent at Contiga har kjøpt 47 % av aksjene i selskapet. Den nye fabrikken til 34 millioner kroner, vil få en kapasitet på 80 000 kvm i året. Atle Berg vil inntil videre fungere som daglig leder, mens Axel Baumann i Contiga er styreformann. Atle Berg eier 53 % av aksjene gjennom sitt selskap Heimdal Granitt & Betongvare. Bygg.no har mer.

20.11.2003: Entreprenør
Veidekke avfeier kartell-mistanke
Fem byggeselskaper, deriblant Veidekke, er mistenkt for kartellvirksomhet og anbudsjuks i Sverige. Veidekke avfeier det hele som en misforståelse og sier selskapet vil samarbeide med konkurransemyndighetene. Det svenske Konkurransetilsynet har tatt beslag hos flere av selskapene, men skal ha nøyd seg med å prate med Veidekke. De fem misstenkte byggeselskapene er NCC, Peab, JM, SH Bygg og Veidekke. I første omgang gjelder mistankene byggingen av en idrettshall. Kilde DN. Bygg.no har mer.

20.11.2003:
Vil ha eget ID-kort for byggearbeidere
Byggebransjen vil nå innføre egne ID-kort for ansatte. Hensikten er å begrense svart arbeid og kriminalitet på byggeplassene. – Obligatorisk bruk av elektronisk registrering bør innføres for alle ansatte på byggeplasser. ID-kort sikrer bedre oversikt og man kan gjennomføre kontroller langt mer effektivt, fastslår spesialrådgiver Arne Slettebøe i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Aftenposten. Nettavisen har mer.

20.11.2003:
Lønnheim reagerer på åpenbare feil
– Rapporten inneholder åpenbare feil. Da blir det galt å gå ut med konklusjoner. Hele rapporten må trekkes tilbake inntil det er ryddet opp i dette. Dette sier adm. direktør Even Lønnheim i Lønnheim Entreprenør AS til Byggeindustrien. Bakgrunnen er at Statens bygningstekniske etat (BE) har undersøkt sikkerheten i fire store haller som selskapet har bygget, og som konkluderer med feil som gjelder både konstruksjonssikkerhet og brannsikkerhet. – Vi synes det er sterkt kritikkverdig at ikke innholdet i rapporten er forelagt oss og våre prosjekterende konsulenter på forhånd slik at vi kunne bidra til å rydde av veien feil og misforståelser, fremholder Lønnheim. Bygg.no har mer.

19.11.2003: Statistikk
Økt omsetning i bygge- og anleggsnæringen
Omsetningen innenfor bygge- og anleggsvirksomheten økte med 1,3 mrd kroner 4. termin (juli-august) 2003 sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er en vekst på 6,2 %. Det ble omsatt for 23,9 mrd kroner innenfor bygge- og anleggsvirksomheten i 4. termin 2003. Veksten skyldes for en stor del at statlig veiproduksjon fra 1. januar 2003 ble skilt ut i det statseide foretaket Mesta AS. For perioden januar-august i år økte omsetningen totalt med 5,0 % sammenlignet med samme periode i fjor. SSB har mer.

19.11.2003: Nybygg
Selmer Skanska skal bygge E18-bro i Drammen
Statens vegvesen tildelte tirsdag Selmer Skanska oppdraget med å bygge ny motorveibro for E18 gjennom Drammen. Kontrakten er verdt om lag 435 millioner kroner. Broen skal bygges ved siden av den eksisterende broen over Drammenselva, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding. Aftenposten har mer.

18.11.2003: Nybygg
Buchardts bjellesau
Arthur Buchardt får stjernearkitekten Frank Gehry med seg på laget når han nå skal bygge et luksushotell i Malmø. Gehry er identisk med mannen bak et av verdens flotteste bygg - Guggenheim-museet i spanske Bilbao. 1,6 millioner mennesker besøkte musset i fjor. Nå håper Buchardt selv på "Bilbao-effekten". Hotellet skal ligge på nordsiden av Øresundbroen, på Lernacken ved Malmö, nærmest på en klippe, der man ser broen som et monument og København i det fjerne. Kilde Hegnar Online.

17.11.2003: Statistikk
Lavere byggevirksomhet
Fra januar til september i år ble det igangsatt bygg på til sammen 4,4 millioner kvm, en nedgang på vel 10 % i forhold til samme periode i 2002. Størst har nedgangen vært for næringsbygg. I løpet av årets 9 første måneder har igangsatt bruksareal til boliger og næringsbygg falt med henholdsvis 6,2 og 14,8 % (ekskl. fritidsboliger & garasjer). Det er igangsatt mest bruksareal til næringsbygg innen jord- og skogbruk, mens bygg til industri hadde den nest største andelen. Næringsgruppen som har størst nedgang (- 34 %) er varehandel og reparasjon av kjøretøy/husholdningsapparater. SSB har mer.

14.11.2003: Nybygg
Første spadestikk – ny mannskapsforlegning i Madlaleiren
Tirsdag 11. nov var det duket for første spadestikk på ny mannskapsforlegning i Madlaleiren. - Dette er et viktig steg på veien om effektivisering av driften på tvers av de militære leirene i Rogaland, sier Per Egil Steen, direktør i Forsvarsbygg Utbyggingsprosjektet Stavanger. Prosjektet gjennomføres som en totalentreprise med Kruse Smith AS som kontraktspartner. Forsvarsbygg har mer.

14.11.2003: Nybygg
NCC bygger ut kinokvartalet i Lillestrøm
NCC Construction AS har inngått avtale med Fagerstad Utvikling AS om utbygging av kinokvartalet i Lillestrøm. Kontrakten er på 178 millioner kroner og omfatter totalt 21.300 kvm bygningsmasse. Arbeidet starter 1. desember med ferdigstillelse i august 2005 i følge dir. Tommy Helgerud i Region Oslo Bygg. I løpet av 21 måneder skal NCC bygge 10.500 kvm boliger (106 leiligheter), 6000 kvm parkeringsplasser under bakkeplan, syv kinosaler på i alt 2300 kvm og 2600 kvm lokaler for forretninger. Bygg.no har mer.

13.11.2003: Ormen Lange
Kjøper stålrør for 5 milliarder kroner
Ormen Lange-prosjektet har tildelt kontraktene for stålrør til rørledningen mellom Norge og Storbritannia. Samlet har kontraktene en verdi på 5 mrd. kroner. Kontraktene legger beslag på en tredel av verdensmarkedet for slike rør, skriver Norsk Hydro i en pressemelding torsdag. Kontraktene har gått til Europipe Gmbh, Mitsui & Co Norway A.S. og Sumitomo. Kontraktene omfatter kjøp av 1 million tonn stål. Nettavisen har mer.

13.11.2003:
Alvorlige feil i store haller
Statens Bygningstekniske Etat (BE) har fått undersøkt sikkerheten i fire store haller som representerer halltypene som er oppført de siste ti årene. Rapporten viser alvorlige feil som gjelder både konstruksjonssikkerhet og brannsikkerhet. Rapporten viser at alle hadde avvik fra regelverkets tekniske krav og mangelfull dokumentasjon. BE ber nå kommunene om å kontrollere sikkerheten i haller i sine områder. Bygg.no har mer.

12.11.2003: Nybygg
Nyboligsalget har tatt av
Utbyggere av nye boligprosjekter puster lettere i høst. Salget har økt kraftig i forhold til første halvår. Men det er nok av ledige leiligheter i nybygg. Ny fremtidstro og tegn på at bruktboligprisene øker, har fått boligkjøperne til å gå på nye prosjekter igjen. I noen av prosjektene er det solgt tre ganger så mange leiligheter i høst som i vår. Waldemars Hage er ett av prosjektene som har fått fart i salget. Frem til sommeren var det bare solgt 30 leiligheter. Konkurrentene trodde prosjektet skulle bli lagt på is. Nå er spådommene gjort til skamme, og bygging av 1. byggetrinn besluttet. Aftenposten har mer.

11.11.2003: Tollkrigen
EU og USA nærmere en handelskrig
EU tok en viktig seier i en bitter handelskonflikt med USA da WTO mandag avgjorde at USA ikke har lov til å fortolle importert stål. EU og Norge er klar til å innføre straffetoll på amerikanske produkter allerede før jul dersom USA ikke øyeblikkelig fjerner den ulovlige ekstratollen. I en pressemelding fra utenriksdepartementet i Norge heter det at ekstratollen vil kunne omfatte enkelte stålprodukter, klær, vin, tobakk, epler, samt sports- og jaktvåpen, og at den kan bli innført i løpet av desember. Kilde DN og Bygg.no

09.11.2003: Nybygg
Contiga bygger for Lidl
Brusletto Maskin AS er nå kommet langt med å planere ut tomta som skal huse det norske sentrallageret til matvaregiganten Lidl. Tomta som er på mer enn 100 mål, får et sentrallager på mer enn 30 000 kvm. Sentrallageret er lagt til Vinterbro utenfor Oslo. Sentrallageret skal stå ferdig i juli neste år. Contiga bygger selve bygget. Bygg.no har mer.

09.11.2003: IT
Tegnebrett og skjerm i ett
Wacom er kjent for sine tegnebrett, med alt fra amatør-produkter til seriøse proffbrett for designere, arkitekter, CAD-operatører, videoredigerere, musikkprodusenter og andre. Nå lanserer de Wacom Cintiq 15x - et kombinert tegnebrett og LCD-skjerm i fager, slik at du kan tegne rett på bildet. Skjermen har trykkfølsomhet på 512 nivåer, og overflaten skal ifølge pressemeldingen føles som papir når du tegner på den. Digi.no har mer.

07.11.2003: Offshore
Stolt kronprins åpnet Grane-plattformen
15 milliarder kroner. 700 millioner fat olje. Stål nok til fire Eiffeltårn. Grane-plattformen imponerte kronprins Haakon da han foretok den høytidelige åpningen torsdag. Men teknikken begeistret mest: - Er det Windows, spøkte kronprinsen litt nervøst da Hydro-vertskapet ga ham styringen over plattformen, stolen hvor boreren vanligvis styrer boringen. Etter en kort stund viste kronprinsen likevel at dette er noe han liker. Med et bredt smil fikk han i gang både kran og boreutstyr. Aftenposten har mer.  

07.11.2003:
Fire sloss om Swedish Steel Prize
Verdens beste konstruksjoner i høyfast stål er nå nominert til Swedish Steel Prize. Fire selskap er med. Vinneren kåres i Blå Hallen i Stockholms Stadshus den 26 november. Swedish Steel Prize ble lansert av SSAB Tunnplåt for fem år siden og er nå etablert som en internasjonal, attraktiv konstruksjonspris. I år er det internasjonale innslaget svært tydelig. De fire nominerte selskapene kommer fra USA, Sørafrika og Slovakia. Kriteriet for å bli nominert er naturlig nok å ha brukt høyfast stål i en industriell sammenheng. TU har mer.

06.11.2003: Medlemsfordel
Ny medlemsside for Stålgruppen
Medlemsbedrifter av Den Norske Stålgruppen som er tilknyttet Norsk Stålforbund har nå fått sin egen passord-beskyttede medlemsside med tilgang til utvalgte kommende byggeprosjekter. Hensikten med den nye tjenesten er at stålentreprenør kan komme inn på et tidlig tidspunkt i planleggings- og prosjekteringsfasen for å kunne få anledning til å tilby sin ekspertise og tjenester. Det vil også være en stor fordel for utbygger å få gode forslag til detaljer, løsninger og materialvalg til beste for bygget og dets totaløkonomi. Red.

06.11.2003: Entreprenør
Stål tynger Veidekke
Entreprenørkonsernet Veidekke klarer å levere brukbare resultater for 3. kvartal, men tynges av jobben med å avvikle sin stålvirksomhet i Skåne. Veidekke melder at boligsalget har tatt seg opp utover høsten. Veidekke fikk et resultat før skatt på 57,9 millioner kr i 3. kvartal, mot 80 millioner i samme periode. Selskapet hadde driftsinntekter på 2.816,8 millioner kr, en oppgang på 150 millioner. Driftsresultatet ble 60,4 millioner kr, som er nesten 50 millioner svakere enn for 3. kvartal i fjor. DN har mer.

05.11.2003: Konferanse
Kompendier fra Norsk Ståldag publisert
Norsk Ståldag 2003 som ble avholdt den 15. oktober i Oslo, samlet ca 100 deltagere. Konferansen inneholdt mange gode foredrag med stor faglig bredde. Mottatte foredrag kan nå lastes ned  fra  internett. Publiseringen  har tatt litt tid  på  grunn av flytting til nye kontorer på Lysaker. Kompendier finnes her.

04.11.2003: Statistikk
Flere sysselsatte i bygge- og anleggsbransjen
Det var 136 697 sysselsatte i foretak med bygge- og anleggsvirksomhet som hovednæring i 2002. Dette er 4 197 flere enn året før og en økning på 3,2 %. Foretakenes omsetning steg med 5,7 % i samme periode. Antall sysselsatte økte i alle nærings-hovedgruppene innenfor bygg og anlegg. Størst var økningen i næringshovedgruppene grunnarbeid og bygginstallasjon med hhv 5,6 og 5,4 %. SSB har mer.

04.11.2003: Arkitektur
Moldekonkurransen avgjort
Stein Halvorsen AS / Bjørbekk & Lindheim AS MNAL gikk til topps i den åpne idekonkurransen om Molde sjøfront. Under premieutdelingen i Molde rådhus sist fredag ble de tildelt 1.premien på kr. 350.000 og gitt ros for sitt klare byplankonsept og forståelse av sjøfrontens utviklingshistorie. Vinnerteamet har bestått av Stein Halvorsen MNAL, Lis Espin siv.ark RIBA, Magnus Rynning-Tønnesen MNAL, Svein Erik Bergem MNAL, Jostein Bjørbekk MNAL, Tone Lindheim MNAL, Aina Skjærvø MNAL og Knut Hallgeir Wik MNAL. Arkitektur.no har mer. Se utkastene her.

03.11.2003: Nybru
Brubygginga går helt etter skjema
Bygginga av den nye Straumsbrua i Skodje går helt etter skjema. Lørdag ble den digre stålbuen som brudekket skal hvile på senket sakte på plass. I 20-tida lørdag kveld ble den festet i den ene enden og en time senere stod den av seg sjøl, forteller prosjektleder Halgeir Brudeseth i Statens Vegvesen i Møre og Romsdal. - Det er all grunn til å rose Scanbridge for eit svært godt arbeid. Det er dette firmaet som har laga stålbogen og som har fått den på plass på ein god måte, sier Halgeir Brudeseth. Smp.no har mer.

01.11.2003: Stadion
1100 meter varmforsinket rekkverk
Reime Protech AS på Nærbø skal til sammen levere 1100 meter rekkverk i varmforsinket stål til nye Viking stadion i Jåttåvågen. - Bare kjekt å bidra til et så flott anlegg. Men vi håper jo Bryne raskt er på plass i elitedivisjonen, for det er noe eget med lokaloppgjørene mellom Viking og Bryne, smiler Tron T. Obrestad, daglig leder i Reime Protech AS. Ordren har en verdi på rundt en million kroner, og er et nytt, viktig prestisjeoppdrag for Nærbø-bedriften. Aftenbladet her mer.

Nyhetsarkiv:

År 2003

År 2002

År 2001 År 2000

Nyheter oktober 03
Nyheter september 03
Nyheter august 03
Nyheter juli 03
Nyheter juni 03
Nyheter mai 03
Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02 Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01
Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009