AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter februar 2003

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden

28.02.2003: Kartellskandalen
NCC inrømmer prissamarbeid
 
NCC Construction innrømmer at det har foregått ulovlig samarbeid mellom norske entreprenører i forbindelse med anbud. I en pressemelding går det fram at NCC beklager det som er kommet fram, og selskapet bedyrer at det vil ta et bredt oppgjør med denne ukulturen som har foregått i perioden fra 1994 til 2000. I pressemeldingen går det også fram at det har vært et samarbeid mellom selskapene hvor det er operert med såkalt "loosers fee", det vil si at de selskapene som vant anbudskonkurranser, har betalt penger til dem som tapte. Kilde Stocklink.no.
28.02.2003: Kartellskandalen
Entreprenører kan bli saksøkt
 
Hvis det som ser ut til å være norgeshistoriens største kartellsak ender med at de anmeldte selskapene blir funnet skyldige, kan kundene gå til sak for å få igjen pengene. Og det dreier seg ikke om småpenger. Ifølge Konkurransetilsynet omfatter saken prosjekter til en samlet verdi av 2,5 milliarder kroner. Aftenposten har mer.
28.02.2003: Konkurransetilsynet
Fire entreprenører kartell-anmeldt
 
Konkurransetilsynet har anmeldt fire store entreprenører til Økokrim for ulovlig pris- og markedssamarbeid. Samarbeidet har trolig fordyret Gardermo-utbyggingen og flere andre storprosjekter. De fire involverte selskapene er Veidekke, Selmer Skanska AS, NCC Construction AS og Reinertsen Anlegg AS (tidligere AS Anlegg). Forholdene skal ha skjedd fra 1994 til 2000. Konkurransetilsynet anser dette som meget alvorlig økonomisk kriminalitet. – Det er en form for bedrageri, sa konkurransedirektør Knut Eggum Johansen da han presenterte avsløringene for pressen torsdag. Nettavisen.no her mer.
28.02.2003:
Rekordmange vil bygge vindkraftverk
 
Norges Vassdrags- og Energidirektorat behandler for tiden hele 17 søknader om bygging av vindkraftverk langs norskekysten. Til sammen vil disse kunne gi strøm til 300.000 husstander. Til sammenligning er det i dag rundt 15.000 husstander som får strøm fra vindkraftverk. – Jeg må si at det er ganske stor interesse, og at den er økende. Vi har 17 prosjekter under behandling nå, og det er en ganske betydelig mengde, sier NVEs direktør Agnar Aas til NRK. Kilde Offshore.no.
28.02.2003: Offshore
Hereema Tønsberg frykter oppsigelser etter kontraktstap
 
De ansatte ved Heerema Tønsberg frykter oppsigelser etter at selskapet tapte konkurransen om Ekofisk-kontrakten. Hereema Tønsberg gikk i glemmeboken under alt oppstyret rundt Snøhvit-kontrakten og senere Ekofisk-kontrakten som ble tildelt Aker Verdal. Ekofisk-kontrakten var viktig for Hereema, som nå kan bli nødt til å si opp flere ansatte. Kilde Offshore.no
27.02.2003:
Spektakulært lysshow i London
 
Torsdag 28. november får London et nytt landemerke – en moderne skyskraper i stål og glass. 180 meter høye Swiss Re Building er den nest høyeste bygningen i London og trolig også den mest spektakulære kontorbygningen i Europa. Det faktum at «skallet» nå er klart og bygningen har nådd sin fulle høyde kommer til å bli feiret med en stor fest og et spektakulært lysshow for et hundretalls inviterte gjester til leietageren Swiss Re og entreprenøren Skanska. Byggaktuelt har mer.
27.02.2003:
Slanke stålrørspeler
 
I Sverige og Finland har det i mange år vært benyttet slanke stålrørspeler til fundamentering. Stålgrossisten CCB STÅL, som er eid av den finske stålprodusenten Rautaruukki Oy, har i den senere tid arbeidet aktivt med markedsføring av RR- Pålen. I sommer ble det levert RR-Pålen til fundamentering av et bolighusprosjekt på Nordstrand i Oslo. Selvaagbygg er totalentreprenør med Entreprenørservice AS som utførende på fundamentering. RR-Pålen er et stålpelesystem som baserer seg på langsømsveisede, skjøtbare stålrør produsert av finske Rataruukki Metform.
RR-Pålens høye stålkvalitet, flytegrense 440 MPa, gir høy bæreevne. Det spesielle påsveisede utvendige skjøtestykke bidrar til en effektiv skjøting av pelene. Nytt peleelement settes direkte i skjøtehylsen som er dobbelkonisk. Byggaktuelt har mer. 
27.02.2003:
Nytt, gjennomsiktig WTC
 
New York-arkitekten Daniel Libeskind har vunnet konkurransen om å få bygge det nye World Trade Center. Hans 541 meter høye, transparente tårn, kalt "Verdens hage" blir dermed den nye Manhatten skyline. Tårnet blir verdens høyeste bygg, og prislappen er foreløpig beregnet til rundt 3 milliarder kroner. Et stort krater i bakken, der brannene raste i flere uker etter terrorangrepet 11. september, skal stå som et minnesmerke over de døde. Vinneren blir offisielt utropt i ettermiddag. Kilde P4.
26.02.2003: Ordrestatistikk: 4. kvartal 02
Ordrereserven for bygg og anlegg gikk ned
 
Verdien av ordrebeholdningen i bygge- og anleggsvirksomheten ble redusert med 4 % i løpet av 4. kvartal 2002. Ordrereserven for anlegg gikk mest ned, med 9 %. Verdien på næringsbyggsordrer som bedriftene mottok i løpet av 4. kvartal 2002 var 10 % høyere enn samme kvartal året før. Ordrereserven av næringsbygg var 1 % høyere ved utgangen av 2002 enn ved utgangen av 2001. Bedriftenes beholdning av boligprosjekter gikk ned med 11 % i løpet av 4. kvartal. SSB har mer.
26.02.2003:
Studietur til Paris i april
 
I dagene 2.-6.april reiser Norsk Forening for Stålkonstruksjoner til Paris for å oppleve historiske jernkonstruksjoner og moderne stålkonstruksjoner av stor internasjonal betydning. Studiereisen er bredt anlagt der formålet er å vise jernets og stålets anvendelse i arkitekturen helt fra den spede start og opp til i dag. Fra de første jern- og glassoverdekkede gallerier fra slutten av 1700-tallet og til de moderne stålstrukturer i La Villette. En av kveldene inviterer Norwegian Trade Council - NTC til mottakelse og orientering om industri og handel. Siste kveld inntas middagen i Eiffeltårnets Restaurant Altitude 95. Program og påmelding: Trykk her
25.02.2003: Stockholm
Buchardt med oppsiktsvekkende glasshotell
 
Aldri har Stockholm sett noe lignende: Sveriges mest kjente arkitekt Gert Wingårdh har tegnet et flaskegrønt glasshotell ved Norra Bantorget med 450 rom. Det mest spektakulære siden Globen ble bygget. De to bølgende tårn med knallrød bunn skal samspille med LO-borgens to tårn ved torgets nordside. Det høyeste tårnet er på seksten etasjer. Hotellet er tegnet på oppdrag av norske Øier Invest A/S og dens eier Arhur Buchardt. Kilde Aftonbladet.
25.02.2003: Oslo
Riksantikvaren sier nei til høyhus
 
Riksantikvaren slakter viktige deler av planene for Bjørvika, Bispevika og Lohavn, og kan stoppe utbyggingen på ubestemt tid. 11. mars er siste frist for å komme til enighet med plan- og bygningsetaten. Hvis de fortsatt er uenige, må planene behandles av bystyret med innsigelsene på slep. Deretter får Miljøverndepartementet siste ord i saken. Kilde Aftenposten.
25.02.2003: Ny stadion
Byggestart i Jåttåvågen
 
Førstkommende mandag blir det byggestart i Jåttåvågen. I første omgang må tomten ryddes og legges til rette for utbygging. Viking venter bare på tillatelsen om igangsetting. Tomtestriden mellom Hebra AS, som driver med stålrør der stadion skal bygges, og Hinna Park ser også ut til å løse seg. Entrepriseavtalen mellom Viking og Kruse Betong skal undertegnes i løpet av få dager. Aftenbladet har mer.
25.02.2003: Nybygg
Her får Oslo 850 nye boliger
 
850 leiligheter, kafeer og torv skal fylle Stiklestadkvartalet mellom Schweigaards gate og Grønlandsleiret. I løpet av året starter utbyggingen av et område på størrelse med Tjuvholmen. I årevis har området mellom Galleri Oslo, Grønland og Gamlebyen ligget fullstendig brakk. Utbyggerne regner med å starte leilighetssalget til høsten, og håper på byggestart i løpet av året. Aftenposten har mer.
24.02.2003: Konferanse
Rekorddeltakelse på Byggedagene
 
Påmeldingene til Byggedagene strømmer fortsatt inn. Mye tyder på at det kommer mer enn 1 000 mennesker til arrangementet på Radisson SAS Plaza hotel i Oslo 5. og 6. mars. Byggedagene er i ferd med å bli selveste toppmøtet i byggenæringen. Til ByggeGalla-arrangementet hvor man også skal feire 50-års jubileet til Byggforsk, er det snart ikke flere plasser. Byggeindustrien har mer.
24.02.2003:
Rekordhøy stålproduksjon på verdensbasis
 
Total verdensproduksjon av råstål satte ny rekord i januar og var det nest høyeste produksjonsnivå noensinne på 76,5 millioner tonn, delvis på grunn av en 21.4 % økning i Kina. Dette er en økning på 10,7 % sammenlignet med januar i 2002 og 1,1 millioner tonn mer enn i desember 2002. Total produksjon av råstål i 2002 for de 63 landene som rapporterer til det Internasjonale Jern og Stål Instituttet var på rekordhøye 886,7 millioner tonn. Dette representerer en økning på 6,4 % sammenlignet med 833,8 millioner tonn i 2001. Kilde www.worldsteel.org.
24.02.2003:
- Flagg ut, før det er for sent 
 
- Utflagging er ingen ulykke. Tvert imot kan både ansatte og bedrifter være tjent med at deler av en virksomhet flyttes til lavkostland. Det sier økonomiprofessor Arild Hervik ved Høgskolen i Molde til NTB. Han mener at utflagging av enkle, arbeidskrevende oppgaver i industribedrifter rett og slett kan være helt nødvendig for å øke konkurransekraften, og på den måten sikre bedriftens fremtidige eksistens. I 2002 har mange norske bedrifter valgt å flytte deler av produksjonen til de baltiske landene, til Polen eller til andre lavkostland. Hervik er sikker på at dette er en utvikling som vil fortsette i år, og til og med øke i omfang. - Egentlig har ikke bedriftene noe valg, og for mange er det et spørsmål om å flagge ut før det er for sent, sier han. bt.no har mer.
23.02.2003:
Splitter Reime AS og flagger delvis ut
 
Nærbø-selskapet Reime AS slankes og splittes i Reime Agri og Reime Protech. Deler av Agri-produksjonen flagges ut til Estland. Agri skal videreføre Reime-gruppens satsing på å være en rendyrket leverandør av jordbruksredskaper. Samtidig blir Agri i hovedsak et salgs- og utviklingsselskap. - Skal vi opprettholde konkurransekraften for landbruksprodukter er det helt nødvendig å benytte leverandører i lavkostland, sier adm. dir. Lars Brunes. Protech blir fortsatt en lokal produksjonsbedrift med overflatebehandlede stålkonstruksjoner som spesialitet. Markedet finnes innen offshore, industri og byggevirksomhet. Aftenbladet har mer.
23.02.2003:
Kraftutbygging sikrer jobber
 
Det mekaniske verkstedet Lysaker & Thorrud i Mjøndalen har fått kontrakt på levering av alt som skal til av dam-, inntaks - og sugeluker ved nye Øvre Otta kraftverk. Kontraktens verdi er ca. 15 millioner kroner og sikrer de 29 jobbene i to år. - Det bygges faktisk nye kraftverk i Norge og det er vi glade for, sier daglig leder Øystein Knudsen. Kilde dt.no.
22.02.2003: 
Kjøper fabrikk og starter ny i Polen
 
Ørsta-gruppen kjøper Viking Global AS i Askvoll som produserer oppdrettsmerder i stål, og flytter virksomheten til Ørsta. Ørsta-gruppen, der Ørsta Stål inngår, har bred kompetanse innen stålproduksjon. I følge styret i Ørsta-gruppen skyldes kjøpet et ønske om å bli en ledende aktør i produksjon av havbruksinstallasjoner. Ørsta-gruppen har samtidig besluttet å etablere ny virksomhet i Stettin i Polen. I starten vil de leie to produksjonshaller på til sammen 2.000 kvm, i umiddelbar nærhet av en bedrift som driver med varmforsinking. Sunnmørsposten har mer.
22.02.2003: Kongsvinger
Contiga permitterer
 
Contiga på Roverud må permittere en del av arbeidsstyrken som følge av den vanskelige situasjonen i byggebransjen. Det er første gang på svært mange år at stålbedriften på Roverud må ty til denne formen for innskrenkning. Fabrikksjef Even Wiger vil ikke antyde noe antall, men bekrefter at det pågår forhandlinger om permitteringer. Permisjonstrusselen gjelder for hele konsernet og ikke bare for fabrikken på Roverud. Contiga har gjort seg bemerket i en rekke tunge prosjekter, som for eksempel Postgirobygget i Oslo. Kilde Glåmdalen.
21.02.2003:
Trebygninger = brannkatastrofer
 
Så har det skjedd igjen. To gårder er totalskadd av brann på under et døgn. Hovedhuset på Kjærnsmo gård i Nes kommune brant ned til grunnen torsdag ettermiddag, og i Trondheim sentrum begynte det å brenne i en hjørnebygning i trehusbebyggelsen i natt, bare to måneder siden storbrannen før jul. Det var kraftig røykutvikling under brannen, og klokka 6.20 raste taket på gården sammen. Olav Tryggvasons gate 12 er en tre etasjers hjørnebygning. Gården det brant i har både leiligheter og forretningslokaler. Bygninger av brennbare materialer som tre er dårlig egnet for å motstå brann. Spesielt farlig er det i urbane strøk med fare for spredning. Så sent som 7. desember i fjor ble store deler av byens trehusbebyggelse ødelagt i brannen i Nordre gate/Dronningens gate.
21.02.2003:
Verdens største vindpark
 
Inntil 160 vindmøller som har en høyde på opptil 130 meter. Det er gigantutbyggingen Norsk Miljøkraft planlegger på Skjøtningbergfjellet ved Kjøllefjord i Finnmark. Vindkraftverket blir verdens største med en kapasitet på 400 MW (megawatt), og det vil produsere like mye strøm som to Altakraftverk, skriver Finnmarken. Nordlys har mer.
21.02.2003:
Mesta AS blir Norges største entreprenør
 
Mesta AS er navnet på landets største entreprenørselskap. Fra og med i dag skal mer enn 2.200 kjøretøyer omdekoreres, mer enn 300 bygninger omprofileres og cirka 4.600 ansatte dresses opp i nye klær. Mesta AS omsetter for vel 6 milliarder kroner. Mesta AS er et resultat av at Statens Vegvesens produksjonsvirksomhet fra 1. januar ble skilt ut som eget aksjeselskap. Selskapet har 180 år lange tradisjoner innen veibygging. Selskapsdannelsen innebærer at det nå er full konkurranse om veibygging i Norge. Byggaktuelt har mer.
21.02.2003:
Hortensbedrift styrker Postgirobygget
 
I ett år har hortensbedriften Sias AS arbeidet med å stålforsterke Postgirobygget. Postgirobygget har gjennomgått betydelige ombyggingsarbeider. Fasadeendringer gir bygningen et nytt preg. En slisse i den kompakte fasaden er erstattet med glass, det gir inntrykk av et bygg med to tårn. På hvert av dem er det bygd nye etasjer, henholdsvis fem og syv. – Bygget er fundamentert på betongpilarer, og vårt arbeid har bestått i å stålforsterke disse, forteller driftssjef Hans O. Tangen i Sias. – Lage stålrammer rundt dem som hindrer at de "eksploderer" under den belastningen nye etasjer har gitt bygget. – Dette har vært et svært komplisert arbeid. Nå forbereder bedriften heiser til Aftenposten. Gjengangeren har mer.
20.02.2003: Resirkulering
Frøy-plattformen skal demonteres
 
13. januar i år overtok Lyngdal Recycling eierskapet over produksjonsenheten fra Frøy-plattformen. Om kort tid begynner arbeidet med å selge deler og klippe opp restene av den over 2.600 tonn plattformseksjonen. Samtidig er det klart at de tidligere eierne av Frøy, oljegiganten Total/Fina/elf, vurderer å lande produksjonsenheten fra Frigg-plattformen når den skal tas i land om halvannet til to år. Kilde: Farsunds Avis.
20.02.2003: Seminar
ISC presenterer GTSTRUDL
 
Den 3. og 4. mars arrangerer ISC Rådgivende Ingeniører AS seminar i henholdsvis Oslo og Stavanger. Her får du møte to internasjonale FEM eksperter som vil presentere programvaren GTSTRUDL. Programmet er godt egnet for strukturanalyser, design i bygge- og anleggsprosjekter samt offshore. De to herrene er Dr. Leroy Z. Emkin fra USA og Dr. Agustin J. Ferrante fra Milano, Italia.
19.02.2003: Entreprenør
Ulovlig prissamarbeid
 
Pågår det et ulovlig prissamarbeid mellom store asfaltselskaper i Norge som driver opp prisene i en grad som koster skattebetalerne et tresifret millionbeløp i året? Det var temaet for NRK Brennpunkt tirsdag kveld. Flere av selskapene som ble omtalt i programmet er under etterforskning for enten ulovlig prissamarbeid eller markedsdeling. Om redaksjonen greide å legge fram avgjørende dokumentasjon, blir det i første omgang opp til Konkurransetilsynet å svare på. Hegnar.no har mer.
19.02.2003: Offshore
Induksjonsbøying lønner seg
 
Induksjonsrørbøying gir færre sveiser, lavere vekt og reduserer antallet røntgenundersøkelser av rør. Gamle tradisjoner hindrer utviklingen. Tormod Lie, direktør, gründer og idéskaper bak bedriften Niras, er overbevist om at norsk offshoreindustri har mye å spare ved å gå over til induksjonsbøyde rør. TU har mer.
18.02.2003: Stålgrossist
Bergens-kraner valgt til stålløft
 
Smith Dikema Stål AS bygger nå et nytt anlegg på Straume utenfor Bergen. Anlegget får egen kai og blir blant Europas mest moderne. Munck Cranes i Bergen ble valgt til leverandør av samtlige kraner. Munck skal installere åtte nye kraner med kapasitet opptil 12,5 tonn og spennvidde ca. 30 m. I tillegg inngår i kontrakten ombygging av tre eksisterende kraner som flyttes fra dagens anlegg. Prosjektet har en verdi på ca. tre millioner kroner og ble gitt i hard konkurranse med internasjonale kranleverandører. Kilde TU.no.
17.02.2003: Stål, glass og betong
Første spadetak for Operaen
 
- Om noen år vil det utspille seg dramatiske scener og musikalske eventyr nettopp her. For å si det fritt etter Arne Garborg "Det stig av hav eit operahus", sa Øivind Christoffersen adm. dir. i Statsbygg, da han i sin tale i dag ønsket velkommen til byggestart for nytt operahus. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland innledet byggefasen ved å ta det første ”grabbetaket” med gravemaskin på operatomta. 
Statsbygg har illustrasjoner. Snøhetta har flere.
14.02.2003: Verksted
Optimisme tross oppsigelser
 
Mellom 50 og 60 ansatte ved NLI Alfred Andersen AS i Larvik og Husøy i Tønsberg kommer trolig til å miste jobben i løpet av våren. Men hos «Alfred» råder det likevel optimisme. Det jobbes for fullt og man håper på bedre tider. Ledelsen i NLI har bestemt seg for å legge avdelingen på Husøy død inntil videre, og adm. dir. Bjørn Hellevammen vil i dag ikke garantere at virksomheten i Tønsberg vil komme i gang igjen. – Vi er nødt til å gjøre grep for å redde resten av virksomheten i konsernet, sier Hellevammen. Begrunnelsen for oppsigelsene er først og fremst høye lønninger, høyt sykefravær og en sterk kronekurs som har endret rammebetingelsene for denne industrien. ostlands-posten.no har mer.
14.02.2003: Offshore
Stålunderstell til én milliard
 
Aker Verdal jakter på kontrakter verdt rundt én milliard kroner på oljefelt som skal bygges ut nord for Skottland. Det er tre stålunderstell som skal bygges. Det er det kanadiske oljeselskapet EnCana skal tildele kontrakter på tre stålunderstell. Understellene skal til oljefelt som skal bygges ut nord for Skottland. Denne våren er viktig for Aker Verdal, og direktør Arnstein Ansnes har målet klart: - Vi skal vinne disse tre kontraktene! Da har vi arbeid langt inn i 2005 og det er et langt perspektiv i vår bransje, sier han. NRK har mer.
14.02.2003: Arkitektur
Verdens største synål
 
Verdens høyeste hus får et hull på toppen som er stort nok til at et passasjerfly kan fly igjennom. Shanghai i Kina er det raskest voksende økonomiske sentrum i verden, og skyskraperne spretter opp i hundretall hvert år. Nå er myndighetene fast bestemt på å overta tronen som byen med verdens høyeste hus. Denne uken ble byggingen av Shanghai World Financial Center gjenopptatt etter å ha stått nesten stille siden 11. september 2001. Skyskraperen skal få 101 etasjer og blir 492 meter høyt når det åpner i 2007. Det er rundt 40 meter høyere enn Petronas-tårnene. BT.no har mer.
13.02.2003: Entreprenør
Bygger for 260 millioner
 
JK Bygg i Gøteborg AB, et datterselskap av AF Gruppen ASA har inngått kontrakt på 260 millioner svenske kroner med Kungälvs kommune om bygging av skole med teater og bibliotek. Prosjektet er en totalentreprise. Totalt er på rundt 26.000 kvadratmeter bruttoareal. Byggearbeidene starter umiddelbart og bygget skal være ferdig august 2004. Kilde Hegnar.no.
13.02.2003: Boligblokker i stål
New York i Oslo Øst
 
Boligprosjektet i Waldemars Hage i Oslo representerer noe nytt, stilig og trendy. – Det finnes ikke maken til boligprosjekt i Norge. Vi kjenner faktisk kun til 2-3 tilsvarende prosjekter i Europa og USA, uttaler daglig leder Jørn Wollebekk i Armada Eiendom som sammen med Norconsult står bak prosjektet. Første byggetrinn består av 206 leiligheter i to bygg hvor de nederste seks etasjene samspiller med kvadraturbebyggelsen som ellers finnes i strøket. Særpreget er de seks ”tårnene” på fem etasjer i stål, glass og tegl med assosiasjoner til New York. Bygg.no har mer.
12.02.2003: Nybygg
Bygger 28.000 kvm på Nordby
 
1.februar startet byggingen av et helt nytt kjøpesenter på Nordby som ligger rett over grensa ved Svinesund. Senteret skal stå ferdig våren 2004. Det er MaxiMat AB som sammen med Orvelin Group AB står bak det nye kjøpesenteret. Totalt skal man bygge 28.000 kvm og byggesum er 250 mill svenske kroner. Det nye kjøpesenteret vil gi 500 nye arbeidsplasser, og man regner med en årlig omsetning på rundt en milliard kroner. Entreprenør er Skanska Sverige. Kilde Halden Arbeiderblad og tu.no.
11.02.2003: Offshore
Ekofisk redder Aker Kværner
 
Aker Kværners verft i Egersund og Verdal har fått en livbøye fra ConocoPhillips. Ekofisk-operatør ConocoPhillips skal ha innstilt på å gi kontrakten til ABB, men kapasitetsproblemer på ingeniørarbeid fører til at oljeselskapet må gå til andrevalget; Aker Kværner. Egersund-verftet tapte i oktober en viktig kontrakt på Kristin-utbyggingen til Dragados. Ledelsen varslet permitteringer og oppsigelser. Med Ekofisk-kontrakten i havn, kan virksomheten trolig opprettholdes i minst ett år til. Plattformdekket skal være på 6.000 tonn. For Aker Verdal betyr stålunderstellet på 5.500 tonn kjærkomment arbeid. TU har mer.
11.02.2003: Operahuset
- Prestisjeoppdrag 
 
Scandiaconsult blir byggeleder for det nye operahuset i Oslo. Statsbygg har gitt Scandiaconsult i oppdrag å planlegge den nye operaen i Oslo. Kontrakten er på 30 millioner kroner og omfatter byggeledelse, samordning og driftsplanlegging. - Dette er et prestisjeoppdrag for oss, sier administrerende direktør Jan Ove Holmen i Scandiaconsult i Norge. Kilde Hegnar.no.
10.02.2003: Stålgrossist
Bygger koloss på Bentsrud
 
144 m langt, 58 m bredt, 12 m høyt. Det skal ruve når Vestfold Jernlager i løpet av året reiser seg i næringsparken på Bentsrud. Det første bygget i Vestfold Næringspark vil bli på nesten 10.000 kvm. Sjefen i Vestfold Jernlager, Tor Lauritzen, har tidligere forklart at det er Vestfold næringsparks sentrale beliggenhet som ble avgjørende for valget om å flytte fra Tønsberg til Holmestrand. Tønsbergs Blad har mer.
10.02.2003: Byggekostnadsindeks for boliger, januar 2003
Ny basis for byggekostnadsindeksene
 
Ny basis for byggekostnadsindeksene er tatt i bruk fra og med publiseringen av januartallene. Basis er endret fra januar 2000=100 til 2000=100 etter krav fra Eurostat. Alle tilbakegående indekser er justerte i alle tabeller. Dette gjør at denne indeksen ikke kan sammenlignes med indekser fra gamle tabeller.
Byggekostnadene opp 0,5 prosent
Fra desember i fjor til januar i år steg byggekostnadene for boliger med 0,5 prosent. Materialkostnadene økte med 0,6 prosent i samme periode. Byggekostnadene for boligblokker steg mest siste måneden, med 0,5 prosent. SSB har mer.
07.02.2003:
Ny brannlast-standard utgitt
 
Ny delstandard av NS 3491 er nå utgitt: Prosjektering av konstruksjoner - Dimensjonerende laster - Del 2: Påvirkninger ved brann. Denne standarden er basert på den europeiske førstandarden ENV 1991-2-2. Ved utgivelse av denne standarden trekkes NS 3478:1979 tilbake. Standarden inngår i "Kurs om Stål og Brann" som arrangeres i Oslo den 14. mai. Standarden kan du kjøpe hos Pronorm: www.pronorm.no. De øvrige delene av NS 3491 som er under utarbeidelse, er Del 5: Termiske påvirkninger og Del 12: Seismiske påvirkninger.
07.02.2003:
Stålforbruket ned - sykefraværet opp
 
Den Norske Stålgruppen melder om en nedgang på 9,5 % i stålforbruket i 2. halvår 2002 sammenlignet med 1. halvår 2002. Innrapporterte stålmengder fra medlemsbedriftene for 2. halvår i 2002 utgjorde totalt 11 489 tonn. Totalt stålforbruk i 2002 var på 24 188 tonn. Samtidig gikk sykefraværet for arbeidere tilknyttet produksjon og montasje, opp fra 6,4 % i første halvår 2002 til 7,8 % i andre halvår 2002. Dette er en økning på hele 21,4 prosent. Kilde: Den Norske Stålgruppen.
07.02.2003: Betongelementer
Permitteringer og oppsigelser i Spenncon og Contiga
 
Torsdag får de to hundre ansatte ved Spenncon AS Hønefoss beskjed om at 90 av dem vil måtte gå ut i permitteringer. Ledelsen gir også beskjed om at ni av de ansatte skal sies opp. Den finskeide bedriften Spenncon AS Hønefoss produserer og monterer særlig store betongelementer til yrkesbygg og boligblokker for det norske marked. Adm dir i Spenncon AS, Terje Søhoel, forteller at på bakgrunn av at bunnen har falt ut på deler av dette markedet, er det behov for permitteringer. Ringerikes Blad har mer. 
Halve staben må gå
- Med 16 oppsigelser og 20 permitterte blir over halvparten av de ansatte i produksjonen borte. Så få har vi aldri vært før og nå håper vi markedet snur, sier Rune Andersen, klubbleder hos Contiga. Betongvarefabrikken i Trolldalen sliter tungt om dagen. Moss Avis har mer.
06.02.2003: Arkitektur
Gehry tegner Buchardt-hotell i Malmö
 
Den berømte amerikanske arkitekten Frank Gehry har tatt på seg å tegne hotellet som Arthur Buchardt vil bygge i Malmö. Hoteller vil trolig koste godt over en milliard sv. kroner. En delegasjon fra Malmö kommune besøkte i forrige uke Gehry på hans kontor i Los Angeles. - Til vår store glede er han klar til å ta på seg Lernacken-prosjektet, het det i en pressemelding fra byens direktør for byggespørsmål, Mats Olsson, onsdag. Prosjektet omfatter et luksushotell med tilhørende konferanse- og helsepleiesenter. Komplekset skal reises i Lernacken, nær landfestet for Öresundsbroen. Kilde Aftenposten.
06.02.2003: Offshore
Aker Kværner tapte Snøhvit
 
Det spanske verftet Dragados i Cadiz har fått kontrakten på Snøhvit-utbyggingen. Avgjørelsen blir betegnet som en katastrofe for Aker Kværner. Kontrakten har en verdi på om lag 2,2 milliarder kroner. Aker Kværner har brukt store ressurser på å få kontrakten. - Vi føler at Statoil har holdt oss og hele det norske miljøet av leverandørbedrifter for narr, sier tillitsvalgt Eldar Myhre i Aker Kværner. Kilde Adressa.no.
700 kan få sparken
Flere hundre Aker Kværner-ansatte frykter for sine arbeidsplasser etter Snøhvit-nederlaget. Så mange som 700 arbeidsplasser kan gå tapt etter at spanske Dragados stakk av med Snøhvit-kontrakten. - Hvis vi skulle matche dette tilbudet, måtte vi hatt null i lønn, sier konserntillitsvalgt Eldar Myhre i Aker Kværner. Dragados sitt tilbud var en milliard kroner, eller hele 40 %, lavere enn Aker Kværners bud. Kilde Hegnar.no.
06.02.2003: Bro
Lett og luftig mellom gammelt og nytt
 
Komposittmateriale eller stål. Det er mulige byggematerialer i den planlagte gang- og sykkelbroen fra Tønsberg brygge til Kaldnes. Arkitektenes mål har vært en lett og luftig konstruksjon. Den planlagte gangbroen mellom Tønsbergs sentrum og den nye bydelen på Kaldnes skal forankres i Prestegaten på Tønsberg-siden. På grunn av krav fra Kystdirektoratet, skal broen, av hensyn til seilingsleden gå på skrå over mot Kaldnes. Broen er drøye 100 meter lang, og klaffene på broen blir nesten 30 meter lange. Tønsbergs Blad har mer.
06.02.2003:
Får skjerpa kvikksølv-krav
 
SFT har vedtatt skjerpa utslippskrav for kvikksølv, andre tungmetaller og støv fra Fundia Armeringsstål. Kravene innebærer at et renseanlegg for kvikksølv må være på plass innen 1. des 2006. Fra den datoen får Fundia Armeringsstål lov til å slippe ut 30 kilo kvikksølv årlig, mot 140 kilo i dag. - Den nye utslippstillatelsen gjør at vi har fått noe mer tid, men dette forandrer verken problemstillinga eller realitetene i denne saken, sier adm. dir. Ragnar Østby i Fundia Armeringsstål. Rana Blad har mer.
06.02.2003:
Nye tårn blir over 500 meter
 
Nye World Trade Center kan bli verdens høyeste bygning. Byutviklingskommisjonen i New York har valgt to finalister blant de syv opprinnelige forslagene til det nye World Trade Center. Begge er over 500 m høye. Kampen om hva som skal bygges på tomta der tvillingtårnene raste sammen i terrorangrepet 11. sept 2001 har vært preget av sterke meninger og mange følelser. Heller ikke de to utvalgte finaleforslagene kommer utenom kritikk. Dagbladet har mer info og bilder.
05.02.2003:
NM i sveising hos Heerema
 
Torsdag og fredag arrangeres Norgesmesterskapet i sveisefag hos Heerema Tønsberg. Finalistene kjemper om en plass i OL som arrangeres i St. Gallen i Sveits i juni. Det er Opplæringskontoret for industrifag, Heerema Tønsberg og NHO Vestfold som arrangerer mesterskapet, og Kurt Nilssen i NHO forteller at Heerema Tønsberg har lagt forholdene meget godt til rette for NM. Tønsbergs Blad har mer.
05.02.2003:
Byggestart for Svinesundbro i dag
 
I dag er det byggestart for ny bro på Svinesund. Byggingen vil pågå i knappe to og et halvt år. Broen skal nemlig stå ferdig den 7. juni 2005, nøyaktig hundre år etter unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige. Den nye broen er, i følge de siste opplysninger, 704 meter lang og vil koste ca 650 millioner sv. kroner. På hver side av Svinesund skal det reises to 80 meter høye tårn som skal bære kontsruksjonen under byggingen. Etter at broen er sammenføyd på midten, blir tårnene fjernet. Statens Vegvesen i Norge og Vägverket i Sverige er byggherrer. F-b.no har mer.
05.02.2003:
Skanska topper verdensranking
 
Skanska klatrer på rankinglistene. I den amerikanske avisen ENRs årlige rangering av de største globale byggeselskaper, havner Skanska som nr. 1 når det gjelder omsetning utenfor eget hjemmemarked og som nr. 2 (etter franske Vinci) når det gjelder den samlede konsernomsetningen. Året før lå Skanska på en global 9. plass når det gjelder den samlede omsetningen. Byggindustrin.com har mer.
04.02.2003: Omsetningsstatistikk, 5. termin 02
Bra vekst i bygg og anlegg
 
Omsetningen innenfor bygge- og anleggsvirksomheten økte med 1,9 milliarder kroner i 5. termin (sep og okt) 2002 sammenlignet med 5. termin 2001. Dette tilsvarer en vekst på 7,1 %. Det ble i alt omsatt for 28,8 milliarder kroner innenfor bygge- og anleggsvirksomheten i 5. termin 2002. Omsetningen økte innenfor alle næringshovedgruppene i denne perioden. I perioden januar-oktober 2002 økte omsetningen for bygge- og anleggsvirksomheten totalt med 7 milliarder kroner, eller 6,2 prosent i forhold til samme periode året før. SSB har mer.
03.02.2003:
Fikk kjempekontrakt – har arbeid i to år
 
Stålesen Mek Verksted AS i Vanse er garantert arbeid i 2 år framover etter kontrakten på 20 millioner kroner for Amersham Health i Lindesnes. Nå ansetter bedriften flere fagfolk. Den gode nyheten om kontrakten kom like før jul, og de ansatte er allerede i full sving med å prefabrikkere stålkonstruksjoner. Stålesen M. V. skal produsere og montere en ny prosesshall for Amersham Health på Spangereid på 500 tonn stål. Bedriften fikk oppdraget i konkurranse med 8 andre. – Med andre langtidskontrakter har vi arbeid i 4 år framover, lover daglig leder, Kjell Rune Stålesen. – I en sånn konkurranse teller kvalitet like mye som pris, slår Stålesen fast og viser til sertifiseringen fra Norsk Veritas, NS-EN ISO 9001/2000, som verkstedet fikk i fjor. – Det beviser at det vi produserer er kvalitet, smiler Stålesen. Farsund Avis har mer.

Nyheter fortsetter her:
Nyheter januar
 
Nyhetsarkiv:

År 2003

År 2002

År 2001 År 2000

Nyheter januar 03

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02 Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01
Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009