AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google


Nyheter juni 2002

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden!

27.06.2002:
Gasskraftverket på Skogn lagt på is
I går ga Statoil-sjef Olav Fjell beskjeden gasskraftforkjemperne i Trøndelag har fryktet: Det blir ikke noe gasskraftverk i Skogn i den nærmeste framtid. - Det fins ikke grunnlag for å foreta så store investeringer nå. Forholdet mellom prisen på gass og prisen på strøm er slik at det er vanskelig å få det til å gå rundt økonomisk. Derfor blir det ingen utbygging i denne omgang, sier Fjell. Han viser til at Statoil har et ansvar for å skape varige og lønnsomme investeringer. I så måte når ikke kraftverkplanene opp i kampen om investeringsmidler. Trønderavisa har mer.
27.06.2002: Påbygg
Postgirobygget skyter i været
Postgirobygget i Oslo skyter i været om dagen. Bygget er spaltet på midten og hver av "tårnene" blir henholdsvis fire og seks etasjer høyere. Bæresystem med stål og hulldekker ble valgt som den beste løsningen. Norges ledende leverandør av stål- og betongelementer, Contiga, har fått oppdraget med å levere og monterer ca 300 tonn konstruksjonsstål på toppen av eksisterende 20. etg, samt ca 8000 m² hulldekker. I tillegg leveres og monteres ca 40 tonn stål til forsterkning av eksisterende bygg. Kontrakten har en verdi på 9 millioner kroner. Arkitekt er HRTB AS, entreprenør er Åke Larson Construction AS og RIB er Aas -Jacobsen AS. Kilde: www.contiga.no
Tidligere nyheter:
Åke Larson Construction bygger om Postgirobygget for 370 millioner
Postgirobygget får «twin towers»
27.06.2002:
Få vil bygge nytt sykehus
Bare tre entreprenører vil bygge det første nye senteret ved St. Olavs Hospital. Utbyggingsdirektør Eilif Due sier han hadde ventet større interesse. AS Anlegg, Heimdal Entreprenør og Selmer Skanska er de tre som har meldt seg interessert i å få bygge Laboratoriesenteret. Anbudsfristen for dette prosjektet er satt til slutten av august og byggestart til 9. desember. En knapp måned senere i løypa ligger Kvinne-barnsenteret. I tillegg til de nevnte tre entreprenørene vil NCC konkurrere om denne byggekontrakten. Selv om det ennå ikke er for sent å melde seg på anbudskonkurransen, antar utbyggingsdirektør Due at entreprenørene som har tenkt å delta, er kommet på banen. Og han undrer seg over at ikke flere vil være med fra starten på en sykehusutbygging som skal pågå i ti år. Blant entreprenørselskapene Eilif Due savner, er landets største, Veidekke. Han nevner dessuten svenskeiede Peab og Oslo-baserte AF-gruppen. Due hadde også gjerne sett at NCC ville konkurrere om begge de første sentrene. Adressa.no har mer.
26.06.2002: Arkitektur
Vinnerprosjektet på Vestbanen kåret
- Prosjektet er originalt, det har arkitektoniske kvaliteter som kan gjøre det til en attraksjon, det har et fremragende organisasjonsprinsipp med biblioteket som det ordnende sentrum, og har potensial for å tilfredsstille utbyggerens kommersielle mål, sier juryen i sin begrunnelse for å velge dette prosjektet til vinner av konkurransen som har pågått i et halvt år. Nederlandske O.M.A. Architects gikk seirende ut av arkitektkonkurransen for Vestbanetomta. Mannen bak O.M.A. Architects er den nederlandske kultarkitekten og superurbanisten Rem Kolhaas, også kalt King Cool. Til sammen fem nasjonale og internasjonale arkitektkontorer har konkurrert om prestisjeprosjektet på det som kanskje er hovedstadens mest attraktive ubebygde tomt. Juryen har utpekt O.M.A. til vinner og rangert prosjektet til Foster and Partners i London som nummer to. De øvrige tre er ikke rangert. Se bilder av prosjektene og juryens rapport på www.statsbygg.no
26.06.2002: Veidekke
Ny boligkontrakt for Veidekke Stockholm AB
Veidekke Stockholm AB har av SBC Bostad AB och Lennart Ericsson Fastigheter AB fått i oppdrag å bygge Kv. Klabben 4, som ligger ved Sickla kanal, Hammarby Sjöstad. Prosjektet omfatter oppføring av femti leiligheter med tilhørende garasjer. Bygget er på totalt 5.207 kvadratmeter og omfatter kjeller og garasjeanlegg, samt fire - seks etasjer med leiligheter som i størrelse varierer fra ett rom og kjøkken til fire rom og kjøkken. Totalt boareal er 3.300 m2. Arbeidene utføres i totalentreprise. Byggestart er planlagt til månedsskiftet november/ desember 2002. Leilighetene er klare til innflytting i desember 2003. Kontraktssummen er SEK 53 millioner eksklusive merverdiavgift. Kilde Veidekke.
26.06.2002:
Norsk press på EU i stålkonflikten
Regjeringen vurderer å sende utenriksminister Jan Petersen til Brussel for å gjøre et siste forsøk på å få løst stålkonflikten med EU. Tidspresset medfører at norske myndigheter nå vurderer å løfte denne saken opp på høyeste nivå gjennom et eget besøk i Brussel så raskt som mulig, erfarer Aftenposten. Utenriksminister Jan Petersen og Regjeringen vurderer derfor om det er riktig å ta et initiativ til et møte med EUs handelskommissær Pascal Lamy allerede i neste uke. Stålkonflikten mellom EU og Norge dominerte møtet i den faste EØS-komitéen tirsdag. Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland sa etter møtet at EU virker lite villig til å diskutere realitetene i de norske innvendingene mot at EU har innført tollsatser også på norske stålvarer. - Fra norsk side er dette den vanskeligste saken i EØS-sammenheng siden avtalens tilblivelse. Det er nemlig første gang vi opplever at EU-kommisjonen setter EØS-bestemmelsene til side på denne måten. Vi gjentok tirsdag at handelstiltakene fra EUs side etter norsk syn er et brudd på EØS-avtalen. Men vi fikk liten respons. Slik sett kom det lite nytt ut av møtet, sa Grydeland tirsdag. Kilde Aftenposten.
25.06.2002:
Klart for Vikenbrua
7. juni 2005 skal den nye Svinesundbrua stå klar. Navnet på bruen som blir både høyere og lengre enn den gamle, blir Vikenbrua. Navnet på den nye Svinesundbruen ble presentert av fylkesmannen i Østfold og Länshövdingen i Bohuslän mandag ettermiddag. Ifølge NRK Østfold døpes den Vikenbrua. Den nye bruen skal erstatte den gamle trofaste over Iddefjorden i Østfold. Den er tegnet av arkitektfirmaet Lund & Slaatto, og ble presentert 15. desember 2000. Den skal etter planen stå ferdig 7. juni 2005. Kostnadene er beregnet til 350 millioner kroner, og det skal gå med 1.400 tonn stål og 5.300 kubikkmeter betong i oppføringen. Kilde Dagsavisen. Mer om Vikenbrua på www.svinesund.no.
25.06.2002:
Ståljätte krymper förlusten
Arcelor, världens största stålbolag, redovisar en förlust för första kvartalet på 24 miljoner euro (186). Förväntningarna låg på en förlust på mellan 37 och 98 miljoner euro, enligt Bloomberg News. Omsättningen uppgick till 6,8 miljarder euro. "Gruppen väntar sig en betydande förbättring av resultatet för andra kvartalet 2002", heter det i rapporten. Det fransk-spanska stålbolaget Arcelor väntar sig en märkbar förbättring av resultatet för det andra kvartalet 2002. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande i samband med resultatet för det första kvartalet. "Efter en period av reducerad aktivitet hos konsumenterna syns en förbättring i konsumtionen under det andra kvartalet 2002. Den här trenden kan förstärkas under det tredje kvartalet eftersom lagren i såväl distributionsnätverken som i konsumentledet vid slutet av det första kvartalet hade nått nivåer som kan anses låga", skriver bolaget. Priserna på platta stålprodukter har stigit sedan början av det andra kvartalet och nya försäljningspriser har offentliggjorts för det tredje kvartalet. Dessa genomförs på de flesta marknader, heter det i pressmeddelandet. Kilde di.se
24.06.2002:
Norge sender klage til WTO
Norge fremmet i dag, sammen med Kina og Sveits, en klagesak i Verdens handelsorganisasjon (WTO) mot USAs beskyttelsestoll på stålprodukter. De tre landene ber om at et uavhengig panel av eksperter vurderer USAs beslutning om å innføre beskyttelsestoll på mellom 8 og 30 prosent på stålprodukter. EU, Sør-Korea og Japan har allerede klaget USA inn for WTO. De seks mener alle at USA bryter WTOs grunnleggende spilleregler for internasjonal handel, og foreslår at klagene mot USA granskes av samme WTO-panel. USA innførte i mars en 30 prosent beskyttelsestoll på import av stålprodukter for å verne egen stålindustri. Stålkonflikten har satt Norge i en dobbel skvis: EU har nemlig svart på den amerikanske tollmuren med midlertidige handelsbegrensninger på stål med alle utenforland, også Norge. Dette mener Norge er et brudd på EØS-avtalen. Kilde NRK.
24.06.2002: AF Gruppen
Usexy, men lønnsom
- Vi er ikke sexy, men vi er lønnsomme, slår sjefen i AF Gruppen fast. Siden 1986 har aksjen gått nærmere 14.000 prosent! Nest etter olje er bygg- og anleggsbransjen den som har høyest avkastning på investert kapital. Det er det få investorer som bryr seg om. - Vi er ikke sexy, men vi er lønnsomme, sier administrerende direktør Per Aftreth i AF Gruppen til Finansavisen. Ifølge avisen har selskapet siden etableringen i 1986 i snitt hatt en årlig avkastning på 36,2 prosent. 10.000 kroner investert for 16 år siden har vokst til 1,4 millioner kroner i dag, noe som tilsvarer en kursoppgang på 13.906 prosent. - Selv etter IT-hypen er det få investorer som legger vekt på om selskapet skaper verdier for eierne. Det er ingen grunn til å bli imponert over selskaper som øker omsetningen og overskuddet, så lenge kostnaden spiser opp verdiene, sier Aftreth. Kilde Hegnar Online.
21.06.2002: Arkitektur
Puttesund bro -til glede og forargelse
En flott portal! Den markerer inngangen til Hvaler og er et landemerke fra havet! Stygg! Den hemmer utsikten mot det åpne kystlandskapet. Meningene er delte om den nye Puttesund bro. Fredrikstad Blad har snakket med både fagfolk og Hvaler-beboere med sans for estetikk. Designer Gro Nystrøm fra Kirkeøy mener broen er stygg! – Det er så mange fine broer i Europa, men denne er blitt en koloss. Den virker veldig tung. Arne Martin Klausen er ikke like negativ som Nystrøm. – Hadde man hatt god råd, kunne det selvfølgelig ha vært gjort mer spenstig. Men veivesenet klager jo alltid over for lite penger, sier Klausen. – Hvis man tenker estetisk kan man se det «som et stykke nøkternhet», mener han. Fredrikstad Blad har mer.
43 meter høye ståltårn
Puttesund bro ble bygget i 1970 med 20 cm overhøyde. Midten av den 138 m lange broa har i mange år sunket hele 65 cm og det er 45 cm mer enn beregnet. Montering av 43 meter høye stål tårn, sammen med virer, skal rette opp dette. 8 virer skal festes fra hver ende av broen, opp i tårnene, og ned i tverrbjelker 9 og 18 m ut fra midten på begge sider. Puttesund bro er en av 5 slike broer i Norge, og den første som blir forsøkt rettet opp ved hjelp av tårn og virer. Hver av virene skal festes 12 meter nede i fjellet. Dette for å tåle en trekkraft på 300 tonn. Stålkonstruksjonene er produsert av Scanbridge A/S og ble fraktet med lekter fra Sandnessjøen. Broen som har blitt et nytt landemerke i skjærgården, skal stå ferdig 1. juli. Ombyggingen har en prislapp på 25 millioner kroner. Red.
21.06.2002:
Stor sprik mellom tilbyderne på Rena leir
Det er stor sprik mellom de tre tilbyderne som har regnet på prosjekt lager- og garasjebygg for HRS (Hurtig ReaksjonsStyrke) i Rena leir. Tilbydere og tilbudssummer med mva: Martin M. Bakken AS: kr 58.994.845, NCC Norge AS: kr 66.002.005,- Veidekke ASA: kr 89.878.658,-. Det presiseres at ovennevnte er tilbudssummer, før evaluering av tilbudene. Prosjektet omfatter hovedplan med varmgarasjer. Deler av bygget (ca 1 500 kvm) har kjeller med garderober, dusjrom, tørkeorm og utstyrsrom samt tekniske rom. Kaldt takoverbygg mot nabobygg på ca 5 000 kvm. Overbygg for varmgarasje er planlagt utført med stålkonstruksjoner og lette vegger/tak. Brutto gulvareal ca 8 630 kvm. Martin M. Bakken har tidligere i år vunnet en anbudskonkurranse som omfatter seks mannskapsforlegninger med 240 hybler til en kontraktssum på 107 millioner kroner. Ferdigstillelse 1. juni 2003. Kilde Byggeindustrien.no.
20.06.2002: Byggearealstatistikk, april 2002
10 % færre boliger - 1,5 % flere næringsbygg
I årets fire første måneder er det igangsatt 7 553 boliger, 10 % færre enn i samme periode i fjor. Antallet er allikevel høyere enn i de foregående årene. Telemark, Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland er de fylkene som har størst prosentvis nedgang, med henholdsvis 46, 41, 40 og 38 %. Hedmark, Østfold og Rogaland har hatt en økning i antall boliger på henholdsvis 38, 25 og 17 %. Rogaland har 961 igangsatte boliger i løpet av perioden januar til april, og er fylket med flest igangsettinger denne perioden.
Flere næringsbygg
Fram til og med april i år er det igangsatt 1 251 100 m2 bruksareal til andre bygg enn boliger, mot 1 232 200 m2 i samme periode i fjor. Dette er en økning på 1,5 %. Fordi det fortsatt er mangelfull registrering av næringsbygg i Oslo kommune, er veksten trolig høyere. Økningen i igangsatt bruksareal til andre bygg er størst for Nordland som fra januar til april i fjor hadde igangsatt 39 300 m2 , mens det hittil i år er igangsatt 101 400 m2 . Akershus fylke har hatt en økning fra 93 700 m2 til 136 200 m2 . Kilde SSB.
19.06.2002:
Millionkontrakt til Stålverket
Scana Steel Stavanger er tildelt en større offshorekontakt, som skal utføres i samarbeid med en britisk selskap. Stålverket på Jørpeland skal levere støpte integraler til Kristin-prosjektet, Statoils utbygging utenfor Midt-Norge. Integraler er knutepunktene som binder plattformens stålkonstruksjon sammen. Aker Kværner bygger dekket til Kristin-plattformen og selskapet har tildelt Scana Steel Stavanger underleveranser. Kontraktens verdi er på 30 mill kroner og deles omtrent likt mellom Stålverket på Jørpeland og Sheffield Forgemasters Ltd. Engelskmennene vil produsere delene som er større enn Scanas kapasitet. Scana Steel Stavanger har tidligere levert tilsvarende produkter til Åsgard- og Snorre-prosjektene. Aftenbladet har mer.
18.06.2002: Operahuset i Bjørvika
Operaen fikk grønt lys
Natt til tirsdag vedtok Stortinget regjeringens forslag om byggingen av et nytt operahus i Bjørvika i Oslo, uavhengig av vei- og byutviklingen i området. Prosjektet skal koste maksimalt 3,3 milliarder kroner. Natt til tirsdag ga Stortinget endelig grønt lys for byggingen av det omstridte prosjektet. Det nye bygget, som bygges etter tegninger fra arkitektkontoret Snøhetta, vil stå klart i september 2008. Det er beregnet at byggetiden vil ta fem år, og deretter kommer ett år med installering av utstyr og opplæring og bruk av bygget. – Dette er det største kulturløftet for hele landet siden Nidarosdomen ble bygget, sier Trine Skei Grande (V). Kilde Siste.no.
CNN-program med operaarkitektene
Da fjernsynskanalen CNN skulle sette søkelyset på noen av de mest sentrale aktørene innenfor Europeisk arkitektur og design i programserien "Design 360", vendte de blikket mot Norge og operaarkitektene i Snøhetta. Hensikten er å vise hvordan design påvirker våre liv, enten det er innenfor reiseliv eller sport. I ett av programmene vil man rette søkelyset på utviklingen av design i Skandinavia. I går var et team fra CNN i Oslo på besøk hos arkitektfirmaet Snøhetta, som har høstet internasjonal anerkjennelse for blant annet det nye biblioteket i Alexandria. Kilde Aftenposten.no.
Operaarkitekt til Norsk Ståldag
"Det nye Operahuset i Bjørvika - ide og design" er tittelen på foredraget som arkitekt Tarald Lundevall i Snøhetta skal holde på Norsk Ståldag 2002. Han er prosjektansvarlig for operaen og var en av hovedarkitektene bak vinnerutkastet til nytt Operahus. Norsk Ståldag som i år arrangeres for 14. gang, finner sted onsdag 25. september i Norges Varemesses nybygg i Lillestrøm. Norsk Ståldag er denne gang et kombinert arrangement med en konferansedel og en utstillingsdel. Årets konferanse vil bli en stor opplevelse med aktuelle temaer om industripolitikk, rekruttering, økologi, nye byggeprosjekter samt følgene av WTC-katastrofen. Hovedtaler er Tore Tønne, styremedlem i Aker Kværner.
18.06.2002:
Kjempekontrakt til entreprenør Ove Skår
Entreprenørfirmaet Ove Skår AS har fått en kjempekontrakt til en verdi av 195 millioner kroner. Torsdag undertegnet Sarpsborg-entreprenøren kontrakten for byggingen av et nytt sykehjem for Oppegård kommune. Det var jubel både på kontoret på Tunejordet og ute på byggeplassene da nyheten ble kjent. - Denne kontrakten betyr ganske mye for oss på forskjellige måter. Ikke minst viser den at vi kan konkurrere med de store entreprenørene. Vi slo ut både Selmer og Veidekke, forteller daglig leder Gisle Eidissen til Sarpsborg Arbeiderblad.
17.06.2002:
Høyhus-debatten når nye høyder 
- Høye, smale, slanke tårn er noe for Oslo, mener bygningsetatens direktør Ellen de Vibe. "Meningsløst" og "flott" svarer Oslo-arkitekter. Fredag offentliggjorde plan- og bygningsetaten sin høyhus-strategi. Det skjedde på sentrums høyeste punkt, toppen av Oslo Plaza - der utsikten er formidabel. Noen synes man heller burde hatt pressekonferansen på bakkeplan; det er der nede i skyggenes dal folk beveger seg. Med høyhus mener plan- og bygningsetaten bygninger over 12 etasjer. Hvor høyt som kan bli tillatt, vil ikke Ellen de Vibe ut med, men avviser ikke opp mot Plazas høyde (37 etasjer). Mest gunstig er rundt 20 etasjer, mente hun. Blant byens arkitekter er det svært delte meninger. Niels A. Torp er kraftig motstander av høyhus i sentrum. Aftenposten har mer.
17.06.2002:
Byggeboom i Tønsberg
Utbudet av de 400 første av totalt 2500 nye boliger i Tønsberg har ikke kjølnet Vestfolds heteste boligmarked påtagelig. 55000 kroner kvm´ern betalte kjøperen av toppleiligheten på Kaldnes Brygge da første byggetrinn ble lagt ut for salg. Det gir 6,7 milli kroner for 122 kvm hvor utsikten mot Slottsfjellet og brygga i Tønsberg må kunne sies å være helt ubesudlet. Verftsområdet fra 1899 helt nord på Nøtterøy markedsføres nå som Vestfolds svar på Aker Brygge med totalt 1000 leiligheter. I tillegg kommer forretninger, park og en gangbro tvers over kanalen som skal flyte ferdig alt i 2004. Aftenposten har mer.
14.06.2002:
Corus-ansatte frykter jobben
300 ansatte på Corus, tidligere Blikkvalseverket i Bergen, kan stå i fare for å miste jobben. USA har innført ekstra toll på stål, og EU planlegger det samme i høst.
Alvorlige følger
Dette kan få alvorlige følger for Corus og to andre norske stålverk som eksporterer nesten hele produksjonen til EU og USA, sier hovedtillitsvalgt Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet. Kilde NRK.
14.06.2002:
Kontrakt for boligkvarter på Kristin
Statoil har tildelt det svenske verftet Pharmadule Emtunga kontrakten for bygging av boligkvarteret til Kristin-plattformen på Haltenbanken. Kontrakten er verdt om lag 240 mill kroner. Den omfatter prosjektering, innkjøp og konstruksjon av boligkvarteret med helikopterdekk og kontrollrom. Boligkvarteret har et totalt areal på rundt 3600 kvm. Det har sengeplass for 104 personer i enkeltlugarer. Boligkvarteret skal installeres på plattformdekket våren 2004. Kilde DN.
14.06.2002:
ByggSøk - Klar til elektronisk byggesak
Statens Bygningstekniske Etat har nå lagt ut den første versjonen av eByggeSak på nettet. Kommunene kan dermed bruke internett til å ta imot byggesøknader. Om ikke lenge vil de første kommunene åpne seg mot næringen. Det som må til er at de enkelte kommunene gjør noen små datatilpasninger hos seg.
Les mer om dette på ByggSøk's egne sider.
13.06.2002:
To nye byggekontrakter for Veidekke i Oslo
Veidekke har inngått kontrakt på oppføring av et bygg med nytt forretningssenter og leiligheter, og skal også foreta totalrehabilitering av en fredet bygård. Til sammen er kontraktene på 42 mill. kroner. Profier AS skal bygge en gård med forretningssenter og leiligheter ved Waldemar Thranes gate og har gitt Veidekke byggekontrakten, som er på 32 mill. kroner eks. mva. For Høegh Invest A/S skal Veidekke foreta totalrehabilitering av en fredet bygård på seks etasjer inklusive kjeller. Veidekke.no har mer.
12.06.2002:
Norsk stålindustri med harde krav til Regjeringen
Norske myndigheter bruker statsråder og embedsverk for å påvirke EU i stålstriden. Straffetollen førte tirsdag til at industrien og Fellesforbundet gikk sammen om et brev til Regjeringen. Konflikten mellom EU og Norge i stålsaken virker fastlåst. Det førte til at Prosessindustriens Landsforening (PIL) og Fellesforbundet i går gjorde en felles henvendelse til utenriksminister Jan Petersen om saken. Tiltakene som EU vedtok i mars for å avgrense sin import kan få "dramatiske konsekvenser for norske industribedrifter", skriver de to organisasjonene i brevet. De krever at Regjeringen og Stortinget gir denne saken så høy prioritet som mulig i sin kontakt med EU. Aftenposten har mer. 
11.06.2002:
Byggekostnadene opp 0,4 prosent
Byggekostnadene for boliger steg med 0,4 % fra april til mai i år. Arbeidskraftkostnadene økte med 0,8 %, mens materialkostnadene holdt seg uendret i samme periode. Av delindeksene var det kostnadene for grunnarbeid som økte mest med 0,6 % fra april til mai både for eneboliger og boligblokker. De andre delindeksene økte mellom 0,2 og 0,4 %. Fra mai i fjor til mai i år steg byggekostnadene for boliger med 3,6 %. Materialkostnadene økte med 2,5 % og arbeidskraftkostnadene steg med 5,2 % i samme periode. Delindeksene for elektrikerarbeid har steget mest det siste året, med 6,3 % for eneboliger og 6,2 % for boligblokker. Lønnsstatistikk for 1. kvartal 2002 er tatt inn i byggekostnadsindeksen for mai og medvirket til at arbeidskraftkostnadene økte i mai. Kilde SSB.
10.06.2002:
Statoil vraket NCC Norge
Statoil vraket NCC som entreprenør til Snøhvitprosjektet, og skrev i går intensjonsavtale med selskapet AFS-Phil Group. - Vi er i sjokk, sier underentreprenører som allerede var godt i gang med forberedelser for NCC. - Selvfølgelig ønsket vi denne kontrakten, men vi driver forretning og må ha betalt for kostnadene som forsinkelsen medførte, sier sjef for informasjon og samfunnskontakt i NCC Norge, Sigurd Knudsen til Finnmark Dagblad. Han beklager derfor at NCC har vært nødt til å forlate Snøhvit-prosjektet. Finnmark Dagblad har mer.
10.06.2002:
Storkontrakt til Aker Verdal
Aker Verdal sikret seg i dag kontrakten for bygging av stålunderstellet til BPs Clair-plattform på britisk sektor i Nordsjøen. Kontrakten er verdt 450 millioner kroner. Kontrakten omfatter materialanskaffelser, fabrikasjon og ferdigstillelse av stålunderstellet med pæler. - Tildelingen til Aker Verdal viser at spesialisering på denne type oppdrag har gjort verftet internasjonalt konkurransedyktig, sier konsernsjef Sverre Skogen i Aker Kværner. Aker Verdal starter arbeidet i november. I byggeperioden vil om lag 150 personer jobbe med oppdraget. Stålunderstellet skal leveres i april 2004. Kilde NRK.
06.06.2002: Produksjonsindeks. Bygge- og anleggsvirksomhet, 1. kvartal 2002
Tidlig påske ga lavere byggeaktivitet
Produksjonen i bygge- og anleggsvirksomheten var 3,1 % lavere i 1. kvartal i år mot 1. kvartal i fjor. Nedgangen skyldes hovedsakelig at påsken var tidlig i år og falt i 1. kvartal, mens den i fjor var i 2. kvartal. Anleggsproduksjonen ligger på samme nivå som i 1. kvartal året før. Tar vi hensyn til påsken, vil det si at det er en vekst i anleggsvirksomheten. Produksjonsindeksen for nybygg lå på et høyt nivå gjennom hele fjoråret. Fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år har den gått ned med 4,3 %. Rehabiliteringsvirksomheten var lav i fjor og er fortsatt lav. Denne gikk ned med 3,2 % fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. Produksjonsindeksen for bygg totalt gikk ned med 3,8 %. Kilde SSB.
06.06.2002: Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 1. kvartal 2002
Kraftig økning i ordrer for anlegg - Færre nye ordrer for bygg
Tilgangen på nye anleggsprosjekter økte med 35 % fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år og har ikke vært høyere siden 1998. Verdien på bedriftenes beholdning av anleggsprosjekter steg med 18 prosent fra utgangen av 4. kvartal i fjor til utgangen av 1. kvartal i år. Noen prosjekter som har bidratt til økningen i tilgang og reserve for anleggsvirksomheten er Snøhvit-prosjektet i Finnmark og utbyggingen av nytt dobbeltspor mellom Sandvika og Asker. Disse prosjektene er med på å forklare den sterke veksten i ordrereserven i Nordland, Troms og Finnmark på 113 % og økningen på 31 % i Oslo, Akershus og Østfold. Totalt for hele bygge- og anleggsvirksomheten økte verdien av bedriftenes ordrereserve med 11 % fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. 
Færre nye ordrer for bygg
Tilgangen på byggeprosjekter totalt går ned med 7 % sammenlignet med 1. kvartal i fjor. Det er hovedsakelig nedgangen i nye næringsbygg på 17 % som bidrar til dette. Tilgangen på rehabilitering av andre bygg har økt med 8 % fra 1. kvartal i fjor. Ordrereserven for andre bygg sank med 4 % i løpet av 1. kvartal, men ligger 10 % over nivået på samme tid i fjor. Bedriftenes tilgang på nye boligprosjekter er fortsatt høy, og beholdningen av boligprosjekter steg med 6 % fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. Kilde SSB.
05.06.2002:
Kina sørger for økt stålproduksjon på verdensbasis
Total produksjon av råstål i april måned for de 65 landene som rapporterer til det Internasjonale Jern og Stål Instituttet var på 71,5 millioner tonn. Dette representerer en økning på 3 % eller 2,1 millioner tonn i forhold til samme periode i fjor. I de første fire månedene i år 2002 økte verdens stålproduksjon med 2,6 % sammenliknet med samme periode i fjor. Kina kan vise til en meget sterk produksjonsøkning på hele 27,3 % de første fire månedene i år. Ser man bort fra Kina, falt verdens stålproduksjon i de første fire månedene i år med 2 % i forhold til samme periode i fjor. Nord-Amerikas stålproduksjon fortsetter å falle, men i mindre grad enn tidligere. I de første fire måneden var fallet 4.1 % sammenliknet med samme periode i fjor. Kilde www.worldsteel.org
05.06.2002:
AF Gruppen har sikret kontrakt på 280 millioner i Oslo 
AF Ragnar Evensen, et heleiet datterselskap av AF Gruppen, melder i dag at de har inngått intensjonsavtale med Elvebredden KS v /Eiendomsplan Management om prosjektering og utbygging av cirka 280 boliger i Lillogaten 5 i Oslo. Kontraktssummen er på cirka 280 millioner kroner. Byggestart blir i desember i år, og byggetiden vil være 33 måneder. Kilde Stocklink.
05.06.2002:
Kristiansunds svar på Aker Brygge
Skissen for det som kan bli Kristiansunds svar på «Aker Brygge», er nå klart. Prosjektet inneholder et stort kjøpesenter, 220 p-plasser og 50 - 60 leiligheter. Samlet pris; 260 - 300 mill kroner. Det er arealet langs Storkaia fra Kaibakken til og med det gamle meieriet som nå tenkes utbygd av selskapet . Utbyggingen omfatter et samlet areal på litt over 25.000 kvm, og det planlegges to byggetrinn. Det første består av kjøpesenter og fellesareal samt p-plasser som utgjør totalt 19.700 kvm, hvorav cirka 16.000 kvm vil være nybygg og ca. 3.700 kvm vil være ombygd og renovert areal som allerede finnes i området i dag. Selmer Skanska har gitt pris for første byggetrinn som inneholder kjøpesenter og parkeringsplasser. Prislappen for hele prosjektet blir på mellom 200 og 220 mill kroner. Tidens Krav har mer.
04.06.2002:
Du betaler for handelskrig 
Norge rasler med sablene og varsler handelskrig mot USA hvis ikke amerikanerne dropper straffetoll på stål. Regningen for en handelskrig er det du som får. For norsk stål utgjør denne beskyttelsestollen 45 millioner kroner i året og det er disse pengene regjeringen nå vil ta inn igjen ved å legge mer avgifter på amerikanske varer. Starter Norge en handelskrig mot store mektige USA, risikerer du blant annet at en flaske amerikansk rødvin koster opp til 15 kroner mer enn i dag. En rekke land har stevnet USA inn for Verdens Handels-organisasjon (WTO). De norske mottiltakene trer i kraft dersom USAs stålltoll kjennes ulovlig av WTO. Kilde TV2.
04.06.2002:
Nobels fredssenter, Vestbanen – vinner av anbudskonkurranse
Om tre år åpner Nobels fredssenter i stasjonsbygningen på Vestbanen. Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor AS ble vinneren da juryen avgjorde anbudskonkurransen for prosjektering og istandsetting av bygningen. De har med seg Dr. techn. Olav Olsen (RIB), ÅF Nielsen og Borge (RIE) og Erichsen & Horgen AS (RIV). Statsbygg gjennomførte en begrenset anbudskonkurranse for prosjektering. Etter en åpen prekvalifisering meldte 11 grupper seg, og fem av disse ble invitert til å delta i konkurransen. Prosjekteringen starter i sommer med skisseprosjekt og forprosjekt. Detaljprosjektet forventes å være ferdig i januar 2003. Fredssenteret skal åpnes 7. juni 2005. Senterets tematikk vil være Alfred Nobel, om fredsprisen og fredsprisens vinnere, om krig og fred og konfliktløsning. Kilde Statsbygg.
03.06.2002:
Boligbyggingen går ned
Det ble bygget 12 prosent færre boliger i Norge de tre første månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Samtidig mangler Husbanken 3,5 milliarder kroner for å kunne si ja til alle søknadene om boliglån, melder NRK. Stortingsrepresentant Heikki Holmås fra SV mener regjeringen saboterer boligbyggingen dersom ikke Husbanken blir sikret tilstrekkelige midler for å kunne innvilge lånesøknader. Kilde P4.
03.06.2002:
Statoil starter igjen på Snøhvit
Partnerne i Snøhvit har besluttet å forberede oppstart av prosjektet. Basert på informasjon mottatt fra det europeiske frihandelsforbundets (Efta) overvåkningsorgan Esa 31. mai, har partnerne i det Statoil-opererte Snøhvit-feltet besluttet å stanse arbeidene på Melkøya utenfor Hammerfest 21. mars i år i påvente av en avklaring av rammebetingelsene fra Esa. "Nå skal arbeidene på Melkøya starte igjen så raskt som mulig", slår Snøhvit-direktør Egil Gjesteland fast. De selskapene i Snøhvit-lisensen som har individuelle salgskontrakter med kunder i USA og Spania, har nå kunnet slette sine forbehold i kontraktene. "Vi er lettet over denne avklaringen og ser fram til å begynne på prosjektet igjen," sier Gjesteland. Kilde iMarkedet.

Spesial:
Dette er VM-arenaene
 Til Nyheter mai           2002
Til
Nyheter april          2002
Til
Nyheter mars         2002
Til Nyheter februar      2002
Til
Nyheter januar       2002
Til
Nyheter desember  2001
Til
Nyheter november  2001
Til
Nyheter oktober      2001
Til
Nyheter september 2001
Til
Nyheter august       2001
Til
Nyheter juli            2001

Til Nyheter juni           2001
Til
Nyheter mai           2001
Til
Nyheter april          2001
Til
Nyheter mars         2001
Til
Nyheter februar      2001
Til
Nyheter januar       2001
Til
Nyheter nov-des     2000
Til
Nyheter sep-okt      2000
Til Nyheter juli-aug      2000
Til Nyheter mai-jun      2000
Til Nyheter mar-apr     2000

 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009