AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google


Nyheter august 2002

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden!

30.08.2002: Industrien i krise
Industrien forbereder masseflukt
Bergens Tidende har snakket med en rekke industribedrifter på Vestlandet. Det som går igjen er at bedriftene er på full fart ut av landet. Selv småbedrifter gjør seg klar til utflytting. De som allerede er etablert med produksjon i utlandet vurderer å flytte ut enda mer av produksjonen. De som fortsatt holder seg hjemme, planlegger utflytting. Bergens Tidende har mer.
Norsk industri ber for sitt liv
Organisasjonene til industribedrifter både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden har skrevet brev til regjeringen hvor de ber om konkrete tiltak for å stoppe den kraftige avindustrialiseringen som pågår. I løpet av tre år er 25 000 arbeidsplasser i norsk industri forsvunnet, og utviklingen de 2-3 siste månedene tyder på at den negative prosessen har skutt fart. Byggeindustrien har mer.
29.08.2002:
Selmer Skanska bygger menighet
Den Kristne Menighet har gitt Selmer Skanska oppdraget med å utvide Brunstad stevnested i Stokke i Vestfold. Totalentreprisekontrakten er på 154 mill kroner og omfatter et samlet utbyggingsareal på 17.000 kvm. Byggearbeidene starter i august og prosjektet skal stå ferdig i juni 2004. Oppdraget går ut på å bygge 82 fritidsleiligheter i en blokk med fire boligetasjer samt restaurant i en tilbaketrukket 5. etasje. Den allerede imponerende stevnehallen med 4.500 sitteplasser, som daværende Selmer bygget for menigheten på 70-tallet, utvides til en virkelig storhall hvor det blir sitteplasser til hele 7.500 mennesker. Byggeindustrien.no har mer.
29.08.2002:
Godt resultat for Veidekke
Entreprenørkonsernet Veidekke fikk i første halvår et resultat før skatt på 85,3 mill kroner, mot 7,2 mill i samme periode i fjor. Samtidig selger selskapet maskinutleievirksomheten Bautas for 885 mill kroner. Driftsinntektene til selskapet ble på 5269 mill kroner, og det er nesten 339 mill kroner mer enn i fjor. Driftsresultatet endte på 140,2 mill kroner, en oppgang fra 73,8 mill i fjor. Veidekke kjøpte i mai fire selskaper i Sør-Sverige. Selskapet selger nå maskinutleiedelen Bautas til finske Ramirent for 885 mill kroner. Salget frigjør 630 mill kroner av selskapets kapital. Veidekke går samtidig inn med 225 mill kroner i en rettet emisjon, og får med det en eierandel på 33 % i Ramirent, opplyser selskapet i en pressemelding. Kilde NRK.
28.08.2002:
Temakveld: Stål i boliger - Miljøbygging
Den 19. september arrangerer Norsk Forening for Stålkonstruksjoner temakveld om emnet "Stål i boliger - Miljøbygging", med bl.a. befaring til Pilestredet Park. Etterbruken på den gamle Rikshospital tomta er vedtatt å bli et pilotprosjekt for by-økologi. Programmet ”fra sykehus til sunne hus” ligger til grunn for all utbyggingen i området og det stilles strenge krav til miljøoppfølgingen for utbyggerne. For boligene på felt B, C og H er det valgt å benytte stål bæresystem og hull-dekker med resirkulert betong. På temakvelden vil det bli fokusert på boligbygging i stål og miljøoppfølging i byggebransjen. Programmet kan sees her.
28.08.2002:
Åpent møte om Vestbanen
Statsbygg inviterer til åpent møte der vinneren av prosjektkonkurransen, Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.) fra Nederland, presenterer vinnerprosjektet for Vestbanen.
Tid: Torsdag 29. august 2002, fra kl. 18.00 til 20.00 
Sted: Deichmanske hovedbibliotek, Henrik Ibsens gt. 1, foredragssalen
For mer informasjon, kontakt: 
Jannike Hovland, prosjektleder, tel 22 24 78 62, mob 907 72 129
28.08.2002:
Framtidshus bygges av avfall
Framtidens bostäder är fabrikstillverkade - av återvinningsmaterial. Så vill Landskronaarkitekten och Lundaprofessorn Peter Broberg lösa bostadsbristen i våra storstäder. Framtidens hus, konstruerade av Landskronagruppen, finns redan i danska Slagelse. Och i höst ska 1200 hyreslägenheter tillverkas i den gamla Saabfabriken i Arlöv och monteras upp på åkrarna i Bunkeflo. Systemet, som kallas Open House bygger på en precisionstillverkad lättviktsram av stål som förses med väggar av gipsskivor och utrustas med all inredning - kök, badrum och alla installationer - på fabrikens löpande band. Det norska investmentbolaget Krone Invest AS har köpt rätten att marknadsföra Landskronagruppens Open House-system över hela världen. Sydsvenskan.se har mer. 
27.08.2002:
Robot Millennium til Teknisk Data AS
Teknisk Data AS (TDA) har inngått en samarbeidsavtale med ISS. Avtalen omfatter salg og support av struktur analysesystemet ROBOT Millennium i Norge. Programmet er et omfattende Windowsbasert system spesielt egnet for beregning og design av alle typer bygningskonstruksjoner. Robot Millennium omfatter blant annet 2D/3D rammeanalyser med en rekke ferdige databaser for material, konstruksjonsdetaljer og bygningselementer. Systemet beregner egenskaper til et hvilket som helst tverrsnitt og inneholder FEM analyse. Robot Millennium lanseres under Industridagene på Norsk Ståldag & SteelIT 2002 den 25. og 26. september, der TDA deltar med stand. Mer info; www.tda.as.
27.08.2002:
Samsung vinner Kristin kontrakt
Statoil har inngått kontrakt med Samsung Heavy Industries Co. om bygging av stålskrog til den flytende produksjonsplattformen som skal installeres på Kristin-feltet i Norskehavet. Kontrakten er verd 475 millioner kroner. Skroget, som blir på 14.000 tonn, skal ha fire søyler og én ringpontong. Et transportfartøy skal frakte det fra byggeverkstedet i Sør-Korea til Aker Stord-verftet i Hordaland. Etter planen skal skroget være framme 30. juli 2004, siden skal det sammenstilles med dekket på Aker Stord. Kilde Offshore.no.
26.08.2002:
Ny standard for vindlast
Ny norsk vindlast-standard: NS 3491-4 "Prosjektering av konstruksjoner Dimensjonerende laster Vindlaster" har nå allerede vært i handelen et par måneder. Ikke alle er kjent med at denne standarden nå foreligger og at de gamle reglene for vindlastbestemmelse definitivt er en saga blott når vindlastkapittelet (punkt 4.2) i NS 3479 sammen med de øvrige, resterende delene av NS 3479 forsvinner for godt i neste måned. NS 3491-4 betyr at brukeren må tilegne seg nye metoder for bestemmelse av flere nye parametere som har betydning for dimensjonerende vindtrykk sammenlignet med de gamle reglene i NS 3479. NBR har mer.
26.08.2002:
Håp om løsning i USA´s stålkrig
Stålkrigen med EU er trappet ned etter at USA har gjort unntak for en rekke stålprodukter for toll. Krav fra egen stålkonsumerende industri har tvunget Bush-administrasjonen til å innføre omfattende unntak. EU, Japan, Kina og Norge har dessuten klaget USA inn for WTO. Hittil har det amerikanske handelsdepartementet godkjent 727 av de 1.300 søknadene om unntak som man har fått inn. Større deler av den svenske ståleksporten til USA slipper toll. I flere EU-land finnes det en sterk uvilje mot å trappe opp konflikten. Dette kan bety at USAs ettergivinger inntil videre rekker. Om ett år ventes en dom fra WTO som med stor sannsynlighet vil samstemme med EUs linje. Kilde Jernkontoret.
23.08.2002: Stålbru
Nybrua framme
Det var et både imponerende og litt betagende skue, å se den gigantiske stålslangen på 400 meter som veier sine vel 800 tonn, skli lydløst den siste meteren inn på brufestet på vestsida av Gaula. Vaktsomme blikk slappet av og smilende gratulerte de hverandre, bruentreprenørfirmaet Scanbridge sine folk og vegvesenets representanter, som naturligvis var til stede. Torsdag, klokka 17.40 var den nye brua en realitet. Trønderbladet har mer.
23.08.2002:
Veidekke får Statoil-kontrakt
Statoil har tildelt Veidekke en rammekontrakt på mellom 80 og 120 millioner kroner. Kontrakten gjelder vedlikehold og modifikasjoner ved eiendommer og anlegg som Statoil eier eller er teknisk driftsansvarlig for i Nord-Rogaland. Kontrakten har en varighet på fire år med opsjon på to ytterligere to år. dn.no har mer.
22.08.2002: Byggearealstatistikk, juni -02
11 prosent færre nye boliger
I første halvår i år er det igangsatt 10 977 boliger. I samme periode i fjor ble det igangsatt 12 328 boliger. Dette er en nedgang på 11 %. Igangsettingen er derimot høyere enn i første halvår i 2000 da det var igangsatt 10 449 boliger, nesten 5 prosent færre enn i år.
2 prosent mindre til andre bygg
Igangsatt bruksareal til andre bygg gikk ned fra 1 802 000 kvm i første halvår i 2001 til 1 771 000 kvm i samme periode i år. Det er en nedgang på 2 %. ssb.no har mer.
22.08.2002:
Nye kutt i NCC Norge etter kjempeunderskudd
Nye runder med nedbemanning og avvikling for NCCs norske virksomhet etter at resultatet (EBIT) etter første halvår viser minus 106 millioner svenske kroner mot minus 32 millioner på samme tid i fjor. – Tallene avslører gammel moro og for høyt kostnadsnivå, er administrerende direktør Espen Pays kommentar til Byggeindustrien på det elendige resultatet. Byggeindustrien.no har mer.
21.08.2002:
12 uker på byggesaker
Kommunene vil svi hvis de somler med å behandle byggesøknader etter sommeren 2003. Regjeringen vil ha mer effektiv byggesaksbehandling og raskere bygging av flere boliger. Dette skal de oppnå ved å endre lovverket og innføre tidsfrister. Fristene gjelder både kommunene og andre statlige organer som har saker til uttalelse. Innsparingspotensialet kan være hele 3,5 milliarder kroner, viser en analyse fra konsulentselskapet KanEnergi AS. Kommunene får 12 uker på seg på å behandle byggesaker. Bruker de lengre tid, skal byggesøkeren slippe å betale byggesaksgebyr. Ferdigattest skal foreligge innen to uker, og forhåndskonferanse skal avholdes innen tre uker. Kilde TU.no. For de som vil høre mer om elektronisk byggesøking, anbefaler vi konferansen SteelIT 2002 der Øyvind Rooth fra Byggeteknisk Etat skal holde foredrag over temaet "ByggSøk – den papirløse byggesøknaden".
21.08.2002:
Konkursverft kan bli ny bolig-perle
Den 28-årige investoren Carl Fredrik Seim kjøpte skipsverftet Mjellem & Karlsen for 130 millioner kroner. Men allerede i tre år har det foreligget en plan for milliardutnyttelse av den verdifulle eiendommen i Bergen. I går ble verftet slått konkurs. Denne tegningen av et fremtidig verftsområde med boliger, båthavn og forretninger ble utarbeidet i 1999 og presentert i valgkampen av partiet Venstre. Idylliske Nygårdsparken forlenget ned mot sjøen, spennende broer over sjøkanaler - og 450 nye leiligheter i luksusklassen midt i Bergen. VG.no har mer.
20.08.2002:
Reiste bygg via internett
Med internett gjorde det ingenting at prosjektlederen satt på Andøya mens Reno-Vests nye administrasjonsbygg ble reist på Sortland. Andøy-entreprenøren Karstein Kristiansen AS har reist bygg utenfor kommunegrensene før, men Reno-Vests nye administrasjonsbygg i Ramnflauget er det første der byggeprosessen styres via internett. – Byggemøter har jeg dratt til Sortland for å holde på gammelmåten, ansikt til ansikt. Resten har stort sett gått via nettet, sier prosjektleder Kjetil Rønning Hansen. Daglig leder i Reno-Vest, Espen With-Hansen er storfornøyd med bruken av internett som kommunikasjonsplattform under byggeperioden. – Bygginga har gått smertefritt – særlig fordi vi har hatt prosjektstyring over internett. Plandokumenter, tegninger og andre dokumenter er blitt lagt ut på et felles nettsted. Vol.no har mer.
19.08.2002:
100 største i bygg og anlegg på nett
Byggeindustrien presenterer oversikten over de 100 største i bygg og anlegg på nett. Samlet omsetning til de 100 største i bygg og anlegg økte med hyggelige 8 % fra 2000 til 2001. Mye av denne veksten kommer imidlertid fra Veidekkes økte utenlandsengasjement. Samlet innenlandsomsetning til de 100 største økte med moderate 2,7 %. Resultatutviklingen til de 100 største var dessverre ikke spesielt hyggelig, og resultatet før skatt kom helt ned i 1,1 % regnet som andel av omsetningen. Dette er over to %-poeng lavere enn i 2000, som heller ikke var noe gullår. Men de svake resultatene var i hovedsak begrenset til noen få store bedrifter. Tar man ut de 10 største bedriftene, blir resultatet for de øvrige 90 på gode 4,4 %. De ti største kom ut med et samlet underskudd, men også blant de store var det flere som gjorde det bra - Selvaagbygg hadde et resultat på 11,2 %, og Block Watne hadde 7,8 %. Lenke til : "De 100 største"
19.08.2002:
Dramatisk fall i tysk ståleksport til USA
Tysklands ståleksport til USA synker dramatisk etter innføringen av amerikansk toll på stålimport i april i år. Fram til utgangen av juni var den tyske ståleksporten sunket med 58 prosent fra samme periode i fjor, opplyser den tyske stålbransjens forening i Düsseldorf. President George W. Bush påla en toll på 30 prosent på importert stål for å styrke USAs egen stålindustri. Kilde Dagens Næringsliv.
16.08.2002:
Rustfri i 1600 år
Mysteriet med en gammel jernsøyle i India som har holdt seg rustfri siden 5. århundre, er løst av en indisk materialekspert. Den 6 tonn tunge søylen står ved siden av den kjente minareten Qutub i Dehli og er legendarisk fordi den ikke viser tegn til å ha vært eksponert for tidens tann gjennom sin 1600 år lange levetid. Nå har imidlertid forskeren Balasubramaniam funnet løsningen. Metallet i søylen inneholder uvanlig mye fosfor som har reagert med jernet samt fuktighet og oksygen i lufta, og dannet en ytterkåpe på søylen. Dermed har dette laget beskyttet jernet under og hindret det i å reagere med oksygen og danne rust. Kilde TU.
15.08.2002:
Norsk Ståldag med nytt konferanseprogram
Det sendes i disse dager ut nytt konferanseprogram for Norsk Ståldag & SteelIT 2002 som arrangeres den 25. og 26. september i nye Norges Varemesse og Kongressenter i Lillestrøm. Det er i år forventet stor deltagelse i og med at konferansen i år er lagt til Industridagene 2002 der det vil foregå flere parallelle konferanser og utstillinger. Norsk Ståldag 2002 byr på mange interessante foredrag og spenner vidt: industri -politisk og -økonomisk, utdanning, økologi, byggetrender og aktuelle byggprosjekter i Norge (og England). Årets hovedtaler er Tore Tønne, styremedlem i Aker Kværner. Dagen etter fortsetter arrangementet med STEELIT 2002 med tekniske presentasjoner av IT og IT-verktøy innen bygg og stål. Lenke til programmet: Trykk her!
15.08.2002: Miljø
Må kildesortere på byggeplassen
Betong, treverk, plast og papir må sorteres og kastes for seg, når byggherrer river og bygger i Oslo. Fra i år kan alle kommuner kreve at byggherrene sorterer søpla si. Byggebransjen skaper mer søppel enn alle norske husholdninger til sammen. I 1998 ble det skapt drøyt 1,5 millioner tonn bygningsavfall, mot 1,4 tonn husholdningsavfall. Bare i Oslo dreier det seg om 240.000 tonn. Mye av bygningsavfallet kan gjenbrukes eller gjenvinnes, men det meste havner likevel usortert på fyllingene. En del blir også dumpet ulovlig i naturen. Nå har Miljøverndepartementet gitt kommunene myndighet til å regulere håndteringen av bygg- og anleggsavfall. Kommuner som ønsker det, kan stille krav om avfallsplaner i bygge- og rivningssaker. Kommunal-rapport.no har mer.
14.08.2002: Offshore
Kristin-rør fra Japan
Det japanske selskapet Marubeni Itochu Steel har av Statoil fått oppdraget med å levere stålet til rørledningene mellom havbunnsinstallasjonene til Kristin-plattformen. Kontrakten har en verdi på over 100 millioner kroner. Kristin-plattformen skal produsere fra 12 brønner. Det skal installeres seks brønnstrømsrørledninger mellom fire havbunnsinstallasjoner og plattformen. Total rørlengde blir i underkant av 40 kilometer. Levering er satt til høsten 2003. Kilde Offshore.no.
13.08.2002: Postgirobygget
Landemerke i ny drakt
Ingeniørene hos byggherren og entreprenøren bak den spektakulære omvandlingen av det utskjelte Postgirobygget i Oslo har en nervepirrende prosjektperiode bak seg. For å dele huset i to, og i tillegg legge til flere etasjer, har de vært nødt til å ta i bruk en rekke ukonvensjonelle metoder. Flere års beregningsarbeid, testing av betong og kartlegging av tilstanden til eksisterende konstruksjon ligger bak forvandlingen av det gamle Postgirobygget i Oslo. TU har mer.
13.08.2002: Standarder
Informasjon om NS3472 på "Bygg 2002"
Riktig utforming av sammenføyninger og knutepunkter er i stor grad bestemmende for en vellykket stålkonstruksjon mht design, fabrikasjon og levetidskostnader. Den reviderte utgaven av NS 3472 som kom i 2001, tar hensyn til Eurocode 3, og er dermed på vei i retning av harmonisering og felles regler på området. Pronorm skal sammen med Norges Byggstandardiseringsråd (NBR) være tilstede på Bygg 2002 i Trondheim 29. august - 1. september. Besøk deres stand og få mer informasjon om NS 3472 og andre standarder og publikasjoner. Standard.no har mer.
12.08.2002: Nybygg
Forsvarshotell på Kolsås
Mange besøkende ved militæranlegget på Kolsås har gitt dyre hotelldøgn i Oslo. Forsvarsbygg har derfor reist et eget hotell og parkeringshus rett utenfor leiren. Fra første september skal fem hus på to til tre etasjer kunne huse 151 besøkende, og et underliggende parkeringsanlegg har plass til 330 biler. Husene er prefabrikerte med stål- og betongbæring, hvor spennbetong sparer materialer og vekt. Åstakene er bygget med prefabrikerte stålkonstruksjoner, dekket med selvbærende stålplater og til slutt stein. - Ved å bygge taket slik fikk vi raskt et tett tak, noe som gir stor miljøgevinst, sier prosjekt- og anleggsleder Rasmus Piltingsrud i Selmer Skanska. Med kildesortering og bevisst materialvalg er miljøaspektet tatt vare på gjennom byggeperioden. TU har mer.
12.08.2002: Offshore
Ny oljeteknologi gjør plattformer overflødige
Morgendagens "oljeplattform" finnes nede i oljebrønnen på havbunnen. Dette er ikke science fiction, men den nære frem-tiden som ingeniørene i Norsk Hydro nå jobber med. På det enorme industrianlegget på Herøya ved Porsgrunn skapes morgendagens oljeteknologi. På norsk sokkel står det store beist av oljeplattformer. Olje og gass er sammen med vann og kjemikalier siden tidenes morgen blitt fraktet opp på plattformen. Der blir det separert. Men dette er dyrt og energikrevende. Jo nærmere brønnen separasjonen kan skje, jo billigere og mindre energikrevende blir produksjonen. Alt i dag finnes det på Troll-feltet en separator som står på bunnen. Utviklet av Hydro og ABB. Men ingeniørene i Norsk Hydro har større ambisjoner. Målet er å sette en separator inn i en horisontalbrønn og separere vannet fra oljen der og reinjisere vannet ned i grunnen. Aftenposten har mer.
12.08.2002: Byggekostnadsindeks
Liten økning i byggekostnadene
Byggekostnadene for boliger økte med 0,2 % fra juni til juli i år. Materialkostnadene økte med 0,3 % mens arbeidskraftkostnadene var uendret i samme periode. Materialkostnadene for elektrikerarbeid steg mest den siste måneden, med 0,9 % for eneboliger og 1,0 % for boligblokker. De andre materialkostnadene økte opp til 0,3 % i samme periode. Fra juli i fjor til juli i år steg byggekostnadene for boliger med 3,2 %. Materialkostnadene økte med 2,4 %, og arbeidskrafts-kostnadene steg med 4,6 % i samme periode. Kilde SSB.
09.08.2002: Rehabilitering
Forsvarskontrakt til AF Gruppen
AF Ragnar Evensen AS, et heleiet datterselskap av AF gruppen ASA, har fått bestilling fra Forsvarsbygg angående rehabilitering av soldatforlegninger i Gardeleiren, Huseby. Bestillingsbeløpet er ca 64 MNOK ekskl. mva. Det er et forbehold fra bestillers side om bevilgninger til prosjektet.Arbeidene omfatter rehabilitering i hovedentreprise av et gulvareal på ca 32 000 m2. Byggestart er planlagt i oktober 2002, og med ca 2 års byggetid. Kilde Oslo Børs NewsWeb.
09.08.2002:
Skanska størst i Europa
Skanska er Europas største byggentreprenør. I følge tidsskriftet Construction Europe har Skanska Group, med en total omsetning på 17,5 milliarder euro, gått fra fjerdeplass til førsteplass, og legger dermed de franske kjempene Vinci (17,2) og Bouygues (14,2) bak seg. Til og med i USA går det framover, og på den amerikanske bransjebladet Engineering News Records liste har Skanska klatret fra fjerdeplass til andreplass, med en omsetning på 6,7 milliarder USD i USA. Byggindustrin.com har mer.
09.08.2002: Nybygg
Lønnheim Entreprenør skal bygge Apalløkka Idrettshall
Byråd Hilde Barstad, entreprenør Even Lønnheim og Friluftsetatens direktør Anne R. Smedsrud tok onsdag denne uken det første fysiske spadetaket for den nye storstua Apalløkka Idrettshall. Lønnheim Entreprenør som nylig har satt opp Bamblehallen i Telemark prosjekterer i disse dager den nye Apalløkka-hallen som skal stål ferdig om ett år. Kilde Akersavis.no. Fakta om nye Apalløkka:
- Det nye bygget har en flate på 2550 kvm.
- Fast tribune på 280 kvm. til 520 sitteplasser.
- Teleskoptribuner for ytterligere 700 sitteplasser.
- Hallen bygges i stål med Paroc metallfasader.
- Kontraktssum: 36,8 millioner kr.
- Byggetid: 12 måneder. 
09.08.2002:
Nullresultat for Smith-Gruppen
Den trønderske byggevare- og metalldistributørren Smith-Gruppen oppnådde bare et nullresultat før skatt i fjor. Omsetningen økte med 16 % til 1,235 milliarder kroner. Kostnadsøkning førte imidlertid til at driftsresultatet sank fra 23 til 14 millioner. Også netto finansresultat svekket seg slik at bunnlinjen viser noen hundre tusen i minus. - Sterk utbygging av selskapet var årsaken til null-resultatet, opplyser eier og konsernsjef Trond Reinertsen til Finansavisen. Det er her snakk om investeringer i rundt ti anlegg som blant annet inkluderer nye Bygger'n-forretninger i Bodø, Mosjøen, Steinkjer og Sunndalsøra. En optimistisk Reinertsen antyder av resultatet i inneværende år vil bli bedre. Kilde Byggeindustrien.no
08.08.2002: Bygg
Smith Dikema Stål i gang med nybygg
Smith Dikema Stål AS i Bergen samler hele virksomheten under ett tak. For få dager siden startet utbyggingen i det nye industriområdet på Straume og ved årsskiftet skal nybygget tas i bruk. Det nye lagerbygget inkludert kontorer utgjør totalt et areal på 10.000 kvm. Av dette skal 8.000 kvm disponeres av stålavdelingen, 1.500 kvm er avsatt til armering, mens det resterende arealet skal benyttes til kontorer. - Vi er meget godt fornøyd med den nye beliggenheten på Sotra. Smith Dikema Stål AS blir første utbygger i denne delen av industriområdet og vi har fått kjøpt en tomt på 20 mål med meget god beliggenhet bare 15 minutters kjøring fra Bergen sentrum, sier administrerende direktør Rolf-Erik Berle Jørgensen. Staal.no har mer.
06.08.2002: Anlegg
Tysk firma bygger Vikenbroen
Nå i august innledes de første arbeidene med ny Svinesundsbro over den norsk-svenske riksgrensen i Iddefjorden. Broen som har fått navnet Vikenbroen, skal bygges for 527 millioner svenske kroner av det tyske bygg- og anleggsfirmaet Bilfinger Berger AB i Mannheim. Selskapet var et av tre som leverte anbud. Øvrige var Skanska samt danske MT Højgaard. Allerede mot slutten av 1980-tallet begynte de første utredningene om Svindesundsbroen. Det forslaget som vant arkitektkonkurransen for to år siden ligger til grunn for broens utformning med en overliggende bue i betong med et spenn på 242 meter. Selve kjørebanene - to på hver side av bærebuen - skal bygges av stål. Broen blir 714 meter lang og får en seilingsfri høyde på 55 m. Broen skal være klar i juni 2005. De personbiler som kjører over broen får innledningsvis betale 20 kr. Kjøretøy over 3,5 tonn får betale 100 svenske kr. Kilde Byggindustrin.com
Tidligere nyheter: 02.01.2001: Ny Svinesundbru blir verdens lengste i sitt slag
05.08.2002: Offshore
Aktuelt seminar om NORSOK standarder
Oljedirektoratet og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner arrangerer seminar om NORSOK N-001, N-003 og N-004 og M standardene (www.nts.no/norsok/) onsdag 28. august i Stavanger. Disse har nå vært i bruk i flere prosjekter i løpet av de senere år, og tiden er kommet for å vurdere om det er behov for oppdateringer og endringer i disse dokumentene. Dette møtet vil ta for seg innholdet i dagens NORSOK standarder for stål design og fabrikasjon (N- og M -serien), og erfaringer med bruk av standardene vil bli presentert fra forskjellige prosjekter og det vil også bli mulighet for innspill fra deltakere. For program og påmelding: Trykk her!
05.08.2002:
Paradis for badeland
Paradis kan bli velsignet med Stavangers nye badeland. Planene ble allerede laget da det var aktuelt med stadionutbygging i området. Nå er det vedtatt at stadion skal til Jåttåvågen, men tankene om et badeland svever ennå over Paradis. – Jeg laget en slags gangforbindelse fra Våland mot Godalen med en badedel med en buet glassvegg mot fjorden, sier arkitekt Askill Voll. – Paradis på Hillevåg-siden hadde vært svært velegnet som et sentralt badeland, sier Voll. Likevel tror han neppe det finnes et flottere sted enn Lundsneset. – Det blir i hvert fall det eneste området som har bredside mot solnedgangen, sier arkitekten. Rogalands Avis har mer.
03.08.2002: Sveiseteknisk personell
Internasjonal godkjenning fremdeles mulig
EWFs (European Federation for Welding, Joining and Cutting) overgangsordninger for EWE, EWT og EWS utløp pr. 31.12.2001. De som imidlertid ikke har sikret seg godkjenning og internasjonalt diplom innen gjeldende overgangsordning bes kontakte NSF (Norsk Sveiseteknisk Forbund), da det i påvente av nye harmoniserte retningslinjer vil være mulig å få godkjenning etter en spesiell vurdering frem til 31.12.2002. Kilde Norsk Sveiseteknisk Forbund.
02.08.2002: Stålstriden
WTO gir EU medhold i stålstrid
En ekspertgruppe nedsatt av WTO gir i en rapport støtte til EU i striden om USAs straffetoll på europeisk stål. Den amerikanske straffetollen, som ble innført i mars måned og er på opptil 30 prosent, har rammet den europeiske stålproduksjonen hardt. Amerikanerne sier at tollen ble innført fordi europeiske privatiserte stålverk fikk urimelig stor statlig støtte. WTO-rapporten ble klar 19. juni, men er først nå overlevert WTO-medlemmene. Kilde NRK.
Jan Petersen refser EU-kommisjonen
Stålstriden med EU får utenriksminister Jan Petersen til å refse EU-kommisjonen for manglende respekt for EØS-avtalen. Han ser ingen umiddelbar vei ut av stålstriden som har ført Norge inn i handelskonflikt på to fronter; mot EU og mot USA. Senest mandag ble det avholdt ekspertmøter for å få løst konflikten, uten at Norge og EU kom noe nærmere enighet. "Svært alvorlig", mener utenriksministeren, som hevder at "kommisjonen har utvist klart manglende respekt for de forpliktelser den har etter EØS-avtalen". EUs importrestriksjoner på stål, som også rammer norske produsenter, kom etter at USA i mars innførte straffetoll på europeisk stål. I henhold til EØS-avtalen er handelshindringer av den type EU har innført, ikke tillatt. Dette har EU-kommisjonen sett bort fra, og behandler Norge som et hvilket som helst tredjeland, selv om Norge er ment å være del av det indre EU-markedet. Saken regnes i Utenriksdepartementet som svært prinsipielt viktig, fordi det er første gangen EU setter til side grunnleggende prinsipper ved EØS-avtalen. Norge kan komme til å svare med mottiltak mot EU, men vegrer seg i det lengste, fordi dette kan svekke EØS-avtalen ytterligere. Petersen vil ikke spekulere i hvilke skritt Norge vil vurdere å ta. Samtidig har Norge gjort felles sak med EU overfor USA, og har klaget amerikanerne inn for Verdens handelsorganisasjon, WTO. Kilde Aftenposten.
01.08.2002: Moderne arkitektur
Teknobyen Trondheim tar form
Når Teknobyens første byggetrinn åpner dørene i september, kan leietakerne flytte inn til åpne kontorlandskap, kaffestasjon i hver etasje og uteområde med kirsebærtre og vannspeil. Eiendomskonsulent Marianne Brurok i KLP Eiendom Trondheim AS (tidligere Trondheim Næringsbygg) guider oss gjennom hovedinngangen til Teknobyen Innovasjonssenter, det første av fire byggetrinn som snart er ferdig. Det seks etasjer høye bygget i Professor Brochs gate rager høyt over bakken. Hvit betong, glass og stål preger den moderne bygningen. Arkitekt Tore Schjetlein fra firmaet Narud Stokke Wiig AS er mannen bak bygget. Han beskriver bygningen som moderne og fremtidsrettet, på lik linje med virksomheten som snart tar plass i området. Adressa har mer.
01.08.2002: Byggskader
Kritiserer egenkontroll av byggeprosjekter
Et enormt skjemavelde og egenkontroll med byggeprosessen må ta skylden for at så mange nybygg ender med feil og skader, mener Ketil Kiran i Norske Arkitekters Landsforbund. Over 40 prosent av boligene i Norge har byggskader av en eller annen sort, og skadene koster nordmenn minst 4 milliarder kroner årlig, anslår Norges Byggforskningsinstitutt, Byggforsk. President i Norske Arkitekters Landsforbund Ketil Kiran er sterkt kritisk til Plan- og bygningslovens kontrollsystemer. – Dagens kontrollsystem med egenkontroll av byggeprosjekter betyr at bukken passer havresekken, sier Kiran til Aftenposten. Videre påpeker Kiran at skjemaveldet som råder i byggenæringen bidrar til å øke et tidspress som fra før er for stort. – Jeg mener vi må tilbake til mer fysisk kontroll på byggeplassen. Dagens krav til dokumentasjon, formell kvalitetssikring og byråkratiske rutiner stjeler tid fra arbeidet med selve prosjektet, sier Kiran. Kilde Nettavisen.

Tema spesial:
Offshore Northern Seas 2002
 Til Nyheter juli            2002
Til Nyheter juni           2002
Til
Nyheter mai           2002
Til
Nyheter april          2002
Til
Nyheter mars         2002
Til Nyheter februar      2002
Til
Nyheter januar       2002
Til
Nyheter desember  2001
Til
Nyheter november  2001
Til
Nyheter oktober      2001
Til
Nyheter september 2001
Til
Nyheter august       2001

Til Nyheter juli            2001
Til Nyheter juni           2001
Til
Nyheter mai           2001
Til
Nyheter april          2001
Til
Nyheter mars         2001
Til
Nyheter februar      2001
Til
Nyheter januar       2001
Til
Nyheter nov-des     2000
Til
Nyheter sep-okt      2000
Til Nyheter juli-aug      2000
Til Nyheter mai-jun      2000
Til Nyheter mar-apr     2000

 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009