AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google


Nyheter mai 2003

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden

30.05.2003: SSB
Mindre ordrereserve av næringsbygg
 
Tilgangen på nye næringsbygg i 1. kvartal er omtrent på samme nivå som i 1. kvartal i fjor. Ordrereserven av nye næringsbygg gikk ned 7 % i 1. kvartal og var 3 % lavere enn året før. Verdien av bedriftenes beholdning av anleggsprosjekter steg med 32 % i 1. kvartal, og er 14 % høyere enn 1. kvartal 2002. Årsaken til den kraftige økningen skyldes inngåelse av kontrakt om vegbygging sør for Trondheim. Tilgangen på nye boligbygg 1. kvartal var 17 % lavere enn 1. kvartal i fjor. Ordrebeholdningen gikk ned 1 % i 1. kvartal og var 9 % lavere enn året før. SSB har mer.
28.05.2003: WTC-katastrofen
Ny rapport om WTC publisert
 
"WTC Building Code Task Force" har publisert en ny rapport med anbefalinger og informasjon ang. dimensjonering av høye bygninger m.h.p. brann. Rapporten gir også ros til det omfattende forskningsprosjektet i Cardington, der BRE utførte fullskala brannforsøk. Rapporten sier at Cardington-forsøkene har vist stålets pålitelighet under brann og at fremgangen til stor del skyldes forbindelsenes utforming og evne til å tåle store strekk-krefter. SBI´s publikation 171 "Flervåningsbyggnader med Stålstomme - egenskaper vid brand" beskriver forsøkene i Cardington. 
28.05.2003: Arkitekt
Verdenskjent arkitekt på Norgesbesøk
 
En av vårt tids mest anerkjente arkitekter, nederlenderen Rem Koolhaas, kommer til Norge 2. juni. Koolhaas er grunnleggeren av O.M.A., arkitektene som vant konkurransen om utviklingen av Vestbanetomta. Han skal møte ledelsen i Statsbygg og vestbaneprosjektet, og vil også holde et foredrag på Oslo Arkitekthøyskole. I 2000 vant han Pritzker-prisen - verdens gjeveste arkitekturpris. Statsbygg har mer.
28.05.2003: Nybygg
Stål vant fram som hovedbæring
 
Stål blir likevel foretrukket som hovedbæring i Nydalen Campus, også kalt BI-bygget. Hulldekker er valgt som etasjeskillere. Nordens største stålentreprenør, finske PPTH, har fått oppdraget med å levere stålet. Finskeide Spenncon skal levere hulldekkene. Konstruktør er Scandiaconsult. Bygget som totalt er på hele 94.000 kvm, er tegnet av arkitektfirmaet Nils Torp AS. Eier, utbygger og utleier er eiendomsselskapet Avantor. I juni 2005 skal gigantbygget stå ferdig. (red)
26.05.2003: Nybygg
Prior satser 200 millioner i Hærland
 
Prior Hærland har bestemt seg for å satse 200 millioner kroner i nybygg for sortering og lager. Nybygget som også vil ha plass til flere produksjonslinjer, blir på 13.000 kvm og får en mønehøyde på hele 22 meter. Men i følge fabrikkdirektør Kai Fjeld, skal deler av bygget senkes ned i terrenget, slik at det ikke vil virke for voldsomt. Bygget er beregenet å stå ferdig i 2005. NRK har mer.
26.05.2003: Nybygg
Demning blir hotell
 
Arkitektkontoret Snøhetta har tegnet en konstruksjon på toppen av Zakarias-demningen i Tafjord på Sunnmøre som kan bli et framtidig hotell og utstillingssenter. Her skal skred/geologi, kraft og kunst samles under ett tak i en glassbjelkekonstruksjon på toppen av et enormt juv. Zakarias-demningen er 96 m høy. Arthur Buchardt fra Øyer Invest er investor for prosjektet. Hegnar.no har mer. 
26.05.2003: IT
CAD tegninger i lomma
 
Et nytt program, ZipCAD, gjør det mulig å ha med seg CAD tegninger og endre dem på en Palm OS enhet. ZiPCAD er designet av et arkitektfirma. Tanken var å kunne lage nye tegninger eller endre gamle på stedet isteden for å måtte dra tilbake til kontoret eller å dra med seg en bærbar PC. Tegningene kan eksporteres til alle større CAD systemer som for eksempel AutoCAD, via DXF fil format. Kilde: PDA-nytt.
26.05.2003: Byplan
Slik blir Bjørvika
Slik ønsker byrådet at Bjørvika skal se ut. På torsdag ble planene for Oslos nye bydel Bjørvika presentert. Bjørvika skal bli «en helt ny kulturakse - fra Middelalderparken, Sørenga og Ladegården til Bjørvika-operaen.» Dette er den største byutviklingssaken i Oslo på en generasjon. Byrådet har noen endringer i forhold til Plan- og bygningsetatens planforslag, blant annet færre og lavere høyhus og flere boliger. Nettavisen har mer.
23.05.2003: Produksjon
Styrer sveisebuen
 
En ny sveiseteknikk gir kontinuerlig styring av kortslutningsbuen mellom sveisemetall og arbeidsstykke. Resultatet er glattere sveis og bedre metallurgisk resultat. Det amerikanske selskapet Lincoln Electric utviklet den nye teknikken for å kontrollere strømmengde og pulsvarighet ved MIG/MAG-sveising. TU har mer.
23.05.2003: Stålbygg
Vil bli bilkonger
 
Møllergruppen satser stort i Trondheim med et nytt bilanlegg som er under utbygging i bydelen Tunga. Bygget skal stå ferdig i januar 2004, og vil koste rundt 80 mill kroner. Møller er nest størst i Trondheim (bak Toyota), og solgte i fjor 850 brukte og 850 nye biler, til en omsetning på 323 millioner kroner. Hegnar.no har mer.
22.05.2003
Nye kutt ved Rautaruukki
 
Det ligger an til ny nedbemanning ved Rautaruukki Profiler. I går ble de ansatte orientert om at bedriften må kutte kostnader med nye 20 millioner. - Eierne er ikke fornøyd med vår inntjening. Vi er bedt om å presentere en plan for hvordan vi kan oppnå et tilfredsstillende resultat, sier økonomisjef Arild Naas. Rana Blad har mer.
22.05.2003: Energi
Vindkraft i sikte
 
Hydro Energi vil bygge vindpark med 33 turbiner på Harbakfjellet i Stokksund. Utbyggingen har en prislapp på 675 millioner kroner. Dersom Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) innvilger konsesjonssøknaden kan anleggsarbeidet ta til like etter årsskiftet. Det planlagte vindmølleanlegget har svære dimensjoner etter norske forhold. Hvert av de 33 mølletårnene vil rage 80 meter til værs, med omlag samme tverrmål på rotoren. Fosna-folket har mer.
22.05.2003: Offshore
To milliarder Snøhvit-kroner til Nord-Norge
 
Statoil beregnet i sin tid nordnorske leveranser til Snøhvit-utbyggingen til 600 millioner kroner. Snøhvit næringsforening tror nå at beløpet vil komme opp i to milliarder. – Vi er allerede oppe i 930 millioner kroner, og måler vi dette i forhold til hvor langt utbyggingen er kommet, er to milliarder ikke noe urealistisk tall, sier Jan Egil Sørensen, daglig leder i Snøhvit næringsforening i Hammerfest. Nordlys har mer.
21.05.2003: Offshore
Stor Nordsjø-kontrakt til ABB
 
Norsk Hydro har tildelt ABB kontrakt på vedlikehold og modifisering av installasjoner i Nordsjøen til en verdi av 160 millioner dollar. Det opplyser ABB i en pressemelding tirsdag. Avtalen går over tre år og gjelder vedlikehold og modifisering av Oseberg feltsenter, Oseberg Sør og Njord, samt landterminalen Sture. DN har mer.
20.05.2003: Nybygg
Ruvende utbygging på Elvehavna
 
Snart begynner den siste, store boligutbyggingen på Nedre Elvehavn i Trondheim. Nye 1,6 milliarder kroner skal investeres. Det nye boligområdet har fått navnet Elvehavn Brygge. Mellom Rosenborgbassenget og Dyre Halses gate skal til sammen 15 boligblokker skyte i været. De største blir ni etasjer høye. Adressa har mer.
19.05.2003: Arkitekt
Stadig flere arkitekter sies opp eller permitteres
 
Oppsigelser og permitteringer sprer seg i arkitektbransjen. 177 sivilarkitekter var registrert arbeidsledige i april, det er godt over en fordobling fra samme måned i fjor. - Vi arkitekter er følehornene til byggebransjen; det første man kutter i når det skal spares penger, er prosjektering og planlegging, sier Gudmund Stokke, president i NAL. Han frykter en sterkt økende ledighet fremover. Aftenposten har mer.
19.05.2003: Offshore
Kvitebjørn-dekk på plass
 
Verdens største kranfartøy, "Saipem 7000", måtte til for å få løftet på plass det 11.000 tonn tunge dekket på Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen fredag. Det står på et 220 m høyt, todelt stålunderstell som også er installert av "Saipem 7000". Det er første gang på norsk sokkel og andre gang globalt at et stålunderstell installeres på denne måten. Dersom været holder, skal boretårn og boreslammodul løftes inn rett etter dekket. Deretter følger ekstra boligmodul og flammebom. Aftenbladet har mer. 
19.05.2003: Bygg
16 % nedgang for næringsbygg
 
Det er igangsatt bygging av 848 400 kvm bruksareal til næringsbygg i løpet av de tre første månedene i 2003. I samme periode i fjor ble det igangsatt 1 011 900 kvm. Det er en nedgang på hele 16 %. Nedgangen er størst i Nordland og Akershus med henholdsvis 61 og 55 %. Også i Østfold var det en nedgang på 55 %. I Sør-Trøndelag har det vært en økning på 42 800 kvm. Boligbyggingen er på samme nivå som i fjor med 5 914 igangsatte boliger i løpet av året tre første måneder. SSB har mer.
16.05.2003: Norsk Offshoredag 2003
Meget aktuell konferanse om norsk Offshoreindustri
 
Norsk Forening for Stålkonstruksjoner arrangerer 23. mai en meget aktuell konferanse i Ingeniørenes Hus i Oslo om temaer fra norsk offshoreindustri. Dagens offshoreindustri er inne i en endringstid hvor prosjekter internasjonaliseres og prosjektene i Nordsjøen går på land med kobling til Subsea-anlegg. Denne konferansen setter fokus å disse temaer inkludert grupper som fronter internasjonal satsing og teknologiutvikling. Program og påmelding: Trykk her!
16.05.2003: Offshore
Oljeboring på Svalbard
 
Det russiske selskapet Trust Arktikugol planlegger å starte prøveboring eller olje og gass på Svalbard i sommer. Prøveboringen skal foregå ved den nedlagte gruvebyen Pyramiden på Svalbard. Årsaken til at russerne ønsker å bore i Petuniabukta, er at det her ble funnet 22 liter olje under en boring for ti år siden. Det gikk nesten åtte år før norske myndigheter nærmest ved en tilfeldighet fikk vite at det var påvist forekomster av olje og gass i dette området. NRK har mer.
16.05.2003: Offshore
Snøhvit-kontrakter til Heerema og Fabricom
 
Aker Verdal tapte kampen om kontrakten på væskesamleren til LNG-fabrikken på Melkøya til nederlandske Heerema Zwijndrecht. Oppdraget har en verdi på 130 millioner kroner. Væskesamleren, Slug Catcher, skiller sjøvann og gass.  Belgiske Fabricom er tildelt fabrikasjon av utstyrsmoduler og rørgater til fabrikken som skal produsere LNG (liquefied natural gas) av gassen fra Snøhvit-feltet. Kontraktene Statoil har tildelt har en samlet verdi på 730 mill kroner. Kilde iMarkedet.
16.05.2003: Offshore
Kina-kontrakt til Aker Kværner
 
Aker Kværners Chemetics-virksomhet har inngått en kontrakt om å levere utstyr og engineeringstjenester til en ny klorindioksid-fabrikk for en ny massefabrikk i Kina. Kontrakten har en verdi på 30 millioner dollar. Designet, produksjonen og prosjektledelsen vil utført av Chemetics' kontor i Vancouver i Canada. DN har mer. 
15.05.2003: Offshore
ABB får oppdrag på Oseberg Sør J-strukturen
 
Norsk Hydro og ABB Offshore Systems har inngått en intensjonsavtale for oppdraget Oseberg Sør J struktur Topside. Kontraktsverdien er i overkant av 40 mill. kroner. Arbeidet omfatter prosjektledelse, prosjektering inkl. utarbeidelse av jobbpakker, anskaffelse, prefabrikasjon, installasjon, mekanisk ferdigstillelse, samt assistanse til Hydro i forbindelse med systemutprøving. Prosjektet vil ha oppstart umiddelbart, og vil bli utført fra kontorene i Bergen. Offshore personell vil hovedsaklig komme fra Haugesund. Kilde Offshore.no
15.05.2003: Oslo og Akershus
Store byggeprosjekter i kø
 
Byggeprosjekter med en samlet kostnad på om lag 50 milliarder kroner er planlagt i Oslo og Akershus de nærmeste årene. Det er også her arbeidsledigheten er størst nå. Dette er de største prosjektene: 
Campus Nydalen 100.000 kvm.
(nye BI-lokaler)
Sjølyststranda 60.000 kvm.
Ny opera 35.000 kvm.
Nytt sentralsykehus i Akershus 130.000 kvm.
Nybygg Radiumhospitalet 20.000 kvm.
Nybygg Bærum sykehus 11.000 kvm.
Boligutbygging Fornebu 5.000 boliger 
Bjørvika 1 mill. kvm.
Vestbanetomta 132.000 kvm.
Tjuvholmen 1.200 boliger
Kilde Dagsavisen.
15.05.2003:
Ny utgave av Veiledning til teknisk forskrift
 
En ny utgave av REN veiledning til teknisk forskrift er endelig ferdig trykket og tilgjengelig i bokhandlene og på internett, her. Forskriften er bygget opp med krav til funksjoner. Det gir frihet til valg, men er lite brukt. Veiledningen er derfor omstrukturert, og det er klargjort at reglene kan etterleves gjennom bruk av anerkjente løsninger, gjennom analyse og gjennom en kombinasjon av disse. Bakerst i veiledningen er det denne gang tatt med referanser til standarder inndelt på samme måte som veiledningen, referanser til byggdetaljer på samme vis og stikkordregister. Veldig bra! Statens Bygningstekniske Etat har mer.
15.05.2003: Arkitektur
Dark Arkitekter erobrer Bjørvika
 
Med hjelp av det nederlandske arkitektfirmaet MVRDV og a-lab snappet arkitektfirmaet DARK en viktig seier i kampen om hvordan det skal se ut i fremtidens Bjørvika. Snøhetta tapte igjen. Men juryen kåret ingen vinner for Bjørvikas retningsgivende, første byggeprosjekt, men foreslo nøkternt at det fleksible, nytenkende "Barcode" bør videreutvikles. Aftenposten har mer.
15.05.2003: Nybygg
Martin M. Bakken erobrer Rena leir
 
Hedmark-entreprenøren Martin M. Bakken er igjen lavest i en anbudskonkurranse om Rena leir. Prosjektet denne gang er en hovedentreprise bygg for SIBO (Strid i bebygd område) som omfatter 11 råbygg/øvingshus i plasstøpt betong, ett stålbygg med stålplatekledning, ett skur for avfallscontainere og ett stativ for lagring av biler. inkl. opsjon på 5 råbygg / øvringshus. Bygg.no har mer.
14.05.2003: Offshore
Ni måneder på ny modul
 
Fra byggestart til installasjon av en ny kompressormodul for gassinjeksjon på Norsk Hydros Oseberg C-plattform tok det bare ni måneder. I norsk sammenheng er dette rekordtempo. Den nye kompressoren er nødvendig for å øke gassinjeksjons-kapasiteten og dermed også oljeproduksjon på Oseberg C. Modulen ble overlevert til Hydro fra Aker Kværner i Stavanger fredag 9. mai og heist på plass 13 mai, praktisk talt uten utestående arbeid. Teknisk Ukeblad har mer.
14.05.2003: Oslo, Asker og Bærum
800.000 kvm kontorareal ledig
 
Eiendomsinvestor Christian Ringnes som er kjent for sine spådommer om eiendomsmarkedet, foredro nylig på den årlig City-konferansen. Ringnes viste til de mange negative avisartiklene siste år som "Helvete løs", "Dystre utsikter i kontorleiemarkedet" og "Tomme kontorer". Og det skal ikke bli noe bedre i det året vi er inne i nå, ifølge Ringnes. Hans analyse av kontormarkedet i Oslo, Asker og Bærum viser at utviklingen det siste året er preget av dramatikk. I løpet av 2002 fikk Oslo, Asker og Bærum over 350.000 kvm med nye kontorer. Dette kommer i tillegg til at arbeidsløsheten og antall konkurser øker. Denne kombinasjonen har ført til at hele 800.000 kvm kontorareal nå står ledig i de nevnte områdene. EPI har mer.
14.05.2003: Standarder
Nyheter innen kvalitet
 
Anvendelse av systemer for kvalitetsstyring oppmuntrer organisasjoner til å analysere kundekrav, fastsette prosesser som bidrar til å oppnå et produkt eller tjeneste som er akseptabel for kunden, og å holde styring med disse prosessene. I de nye bøkene "NS-EN ISO 9001 for små virksomheter" og "Utvalg av Norsk Standard - Systemer for kvalitetsstyring" kan du få hjelp til dette. Pronorm har mer.
13.05.2003: Produktnyheter
Rullebukker for rør og sveisemaskiner
 
Sveiseselskapet Esab har utviklet selvjusterende rullebukker, som automatisk tilpasser seg arbeidsstykkets diameter. Disse rullebukkene er konstruert til å arbeide sammen med A2/A6 automatsveiseutstyr og ESABs sveisekraner. ESAB er også på markedet med nye MIG/MAG maskiner – ESABMig – som kan leveres i en 400 og en 500 ampers utgave. Ifølge ESAB er maskinene meget robuste, og er konstruert for så vel innendørs som utendørs bruk. ESAB har mer.
12.05.2003: Nybygg
Aftenbladet får (omsider) ja til nybygget
 
Fagfolkene på byplan i Stavanger kommune går inn for å tillate at Stavanger Aftenblad får samle sine virksomheter i Sentrum. Aftenbladet vil legge til rette for å utvide eksisterende kontor- og forretningsbygninger med tilbygg og påbygg. Den nye bygningsmassen vil få et moderne arkitektonisk uttrykk med tegl, betong, glass og stål som hovedmaterialer. Rogalands Avis har mer.
09.05.2003: Energi - miljø
Dobbel isolasjon gir 70 % innsparing
 
Ingen ny teknologi, men dobbel tykkelse isolasjon skal redusere energibehovet ved oppvarming til en tredjedel av dagens. Det er Byggforsk som har beregnet at denne målsetningen er innen rekkevidde ved ganske enkelt å holde bedre på varmen i testboligene. De blir påbegynt i slutten av måneden. Tomannsboligen på Skadberg sør i Sola skal før sommerferien være tett og innflyttet rundt juletider. Foreløpig er det ikke blitt bygget slike lavenergihus her i landet. Tomannsboligen på Skadberg sør kan bli de første, men det er også fem-seks andre større prosjekter på gang i Trøndelag og Østlandet. Ifølge Lars Myhre i Byggforsk vil et nytt EU-direktiv fra 2006 akselerere utviklingen. Aftenbladet har mer.
08.05.2003:
Dronningen åpnet "miljøvernbru"
 
Dronning Sonja foretok torsdag formiddag den offisielle åpningen av den nye brua mellom Frosta og øya Tautra i Trondheimsfjorden. Miljøvernmyndighetene håper at broen, som erstatter en del av veimoloen til Tautra, skal gjenopprette den store ærfuglbestanden og annet fugleliv i det internasjonale verneområdet rundt øya. I en tale ved broåpningen pekte miljøvernminister Børge Brende (H) på at 90 prosent av ærfuglen på Tautra forsvant etter at moloen ble bygd i 1978. Brua er en stålkassebru og er 350 meter lang og veier 350 tonn. Kilde Aftenposten. Mer om utbyggingen her.
08.05.2003:
Stockholms nye storstue
 
På mandag åpnet Clarion Hotel Stockholm dørene i den svenske hovedstaden. Skanska har bygget hotellet på oppdrag av Aspelin-Ramm Gruppen AS. Hotellet er bygget oppe på et gigantisk lokk lagt over fire veier ved Skanstull på Södermalm. Det har 8 etasjer med 532 gjesterom og 6 restauranter. Clarion Hotel Stockholm blir med sine 27 000 kvm grunnflate byens største hotell. Bygget er oppført i stål. Også interiørmessig er hotellet delvis preget av svært sterke arkitektoniske elementer i stål. Les mer her: Boarding.no og Skanska.
07.05.2003: Rådgivende
Carl Bro involvert i bestikkelse i Tyskland
 
Danmarks tredje største rådgivende ingeniørvirksomhet, Carl Bro A/S er rammet av en skandaløs bestikkelsessak. Saken kan ende med, at Carl Bro ekskluderes fra den danske foreningen for rådgivende ingeniører (F.R.I). Det er Carl Bros datterselskap i Vejle, Carl Bro Prosjektutvikling, som flere ganger i 1990´årene betalte bestikkelser i Tyskland for å oppnå kontrakter på det tyske marked, blant annet i forbindelse med en omfattende boligrenovering i Hamburg. I to tilfeller er det utbetalt hhv. 50.000 og 200.000 D-mark. Ingeniøren har mer.
06.05.2003: Offshore
Stål-suksess på Åsgard
 
Prosjektene på sokkelen stiller krav til nye materialer. Et av disse er 13 % kromstål som er brukt med suksess på Åsgard. Utbygging av nye olje- og gassfelt endrer kravene til tekniske løsninger og til de materialer som benyttes. Én utfordring er transport av uprosessert brønnstrøm, hvor innvendig korrosjon i rørene krever oppmerksomhet. Løsningen er å bruke korrosjonshemmende tilsetninger i brønnstrømmen eller rustbestandige materialer i rørene. Statoil valgte rustfrie materialer i Åsgardutbyggingen. I 1995 startet et samarbeid med japanske stålverk for å utvikle et "lavlegert" rustfritt stål. TU.no har mer.
05.05.2003:
Ny produksjonsrekord av stål
 
Verdensproduksjon av råstål satte ny rekord i første kvartal 2003. Total produksjon for de 63 landene som rapporterer til det Internasjonale Jern og Stål Instituttet var på 226,8 millioner tonn. Dette er en økning på 18,8 millioner tonn eller 8,8 prosent. Som i fjor er det Kina som sørger for den høye veksten. Landet hadde en økning på hele 7,4 millioner tonn eller 18,1 prosent. Totalt stålproduksjon i Kina var på mer enn 48 millioner tonn i første kvartal 2003 som er 19 prosent høyere produksjon enn i hele EU. Kilde www.worldsteel.org.
04.05.2003: Vei
Cowi vinner kjempeordre
 
For 160 millioner kroner skal det danske rådgiverfirmaet Cowi prosjektere en kombinert bro og tunnel fra den Sørkoreanske millionbyen Busan til øya Geoje. Det er en strekning på 8,2 kilometer. Cowi kaller prosjektet for en "Øresundsforbindelse", og resultatet skal da også bli en kombinasjon av to skråstagsbroer, hver på 2 km, og en 3,3 km lang senketunnel via et par småøyer. Ing.dk har mer.
04.05.2003: Offshore
Aker Kværner innleder gigantoppdrag
 
Aker Kværner har fått beskjed om å starte arbeidet på Dalia-feltet utenfor Angola. Det betyr at kjempe-oppdraget verdt 2 milliarder kroner trolig er i boks. Aker Kværner har i flere uker vært favoritt til å vinne kampen om å få bygge det svært omfattende undervannsanlegget på Dalia-feltet. Kontrakten er fortsatt ikke tildelt, men nå har Aker Kværner fått beskjed av oppdragsgiver TotalFinaElf om å ta fatt på arbeidet. Nettavisen har mer.
02.05.2003: Jordskjelv i Tyrkia
Byggefusk bakom katastrofen
 
Nærmere 100 personer omkom og ennå savnes mange etter det kraftige jordskjelvet som rystet Sørøst-Tyrkia torsdag morgen. En fire etasjers sovesalbygning til en internatskole i byen Bingol kollapset og ble en dødsfelle for 21 elever og en lærer. 93 ble reddet men sent i går kveld var 84 fortsatt begravd. Bingol ligger i et område som tidligere er plaget av jordskjelv. Byggefusket er omfattende i Tyrkia. Entreprenørene fusker og anvender dårligere materialer enn påkrevet for å spare penger. Om byggenormene hadde blitt fulgt, ville virkningene av jordskjelvene ikke blitt fullt så katastrofale. Kilde Aftonbladet, Sverige.
Også i Norge må man i framtiden dimensjonere konstruksjoner for jordskjelv. En ny laststandard har vært ute til høring: "NS 3491 Del 12: Laster fra seismiske påvirkning". I følge NBR vil den bli utgitt senhøstes eller tidlig neste år. Standarden innebærer at bestemte områder, bl. a. Oslo, Drammen og Trondheim, vil være spesielt utsatt for jordskjelv. For byggherren vil dette medføre dyrere bygg.  - Red.
02.05.2003:
Offentlige anbudskonkurranser på nett
 
DOFFIN-databasen på nett inneholder norske kunngjøringer om offentlige anskaffelser over og under EØS-terskelverdiene. Regelverket for offentlige anskaffelser fastslår at det er kunngjøringsplikt for alle kontrakter over 200 000 kroner. Vi søkte på ordene "bru" og "stål" og fikk da for eksempel opp Namsosbrua. En stålbru i 5 spenn med totalvekt 854 tonn. Anbudsfrist 1. juli. EU har også egen database for kunngjøring av anbudskonkurranser. Lenkene finner du her
02.05.2003: Statsbygg
Oversikt over byggeprosjekter
 
I 2002 ble 11 bygge- og ombyggingsprosjekter ferdigstilt. I tillegg hadde Statsbygg ved årsskiftet 190 byggeprosjekter i ulike faser. Av disse er 75 i tidligfase, 25 under prosjektering og 30 under bygging. Omlag 60 er ferdigstilte bygg i reklamasjonsperioden. En oversikt over pågående byggeprosjekter er lagt ut på Statsbygg sin nettsider og blir oppdatert en gang i måneden. Her finnes informasjon om hvilke fase prosjektene er i og hvilket departement som er kunde. I Statsbyggs årsberetning for 2002 kan du se bilder og lese beskrivelser av noen av byggeprosjektene som er under arbeid. Kilde Statsbygg.
02.05.2003: Bondevik på 1. mai:
Bygg skal gi arbeidsplasser
 
Opprusting av skolebygg og annen byggeaktivitet er noen av tiltakene Regjeringen vil iverksette for å få flere i arbeid. Statsministeren inviterer til bredt samarbeid om både budsjett og barnehager i Stortinget og gikk i går langt i retning av å akseptere makspris. Aftenposten har mer.
Nyhetsarkiv:

År 2003

År 2002

År 2001 År 2000

Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02 Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01
Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009