AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter mars 2010

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden
 

31.03.2010: Bygg
Ishall-entrepriser ute på anbud
Det inviteres til flere entreprisekonkurranser ifm Stavanger Forums nye ishall. Hallen skal romme 2 ishockeybaner og 4 curlingbaner. Samlet areal er 22.300 m2. Av dette utgjør p-hall og tekniske rom i underetasjene 12.000 m2, og ishallen 10.300 m2. Entreprisene omfatter bl. a. betongelementer, porter, fasader av sandwichelementer, metall (patinert zink) og aluminium. Kommende byggeprosjekter har mer.

30.03.2010: Seminar
World-Wide Developments in Structural Steel Research
Avdeling for mekanikk ved UiO, Blindern, i samarbeid med Norsk forening for stålkonstruksjoner (NFS), inviterer alle interesserte til følgende aktuelle seminar: "World-Wide Developments in Structural Steel Research” med Professor Reidar Bjørhovde, The Bjørhovde Group, Tucson, Arizona, USA. Tid: Onsdag 28. april - Kl. 15.15 -16.30 Sted: UiO, Blindern, Oslo. Rett etterpå kl. 17.00 avholder NFS sitt årsmøte. Program og påmelding her.

29.03.2010: Bygg
Store kontrakter til Ruukki Norge
Ruukki er valgt ut som stålkonstruksjonsleverandør i finanskonsernet DnB NORs hovedkontor og Stavangers nye konserthus. Ruukki fikk bestillingen på DnB NORs hovedkontor fra Oslos S Utvikling AS sammen med Spenncon, leverandøren for betongelementene. I konserthusprosjektet er Stavanger kommunes og Rogaland fylkes felles selskap Nytt konserthus i Stavanger Ruukkis kunde. www.bygg.no har mer.

23.03.2010: Bygge- og anleggsvirksomhet, omsetningsstatistikk, 6. termin 2009
Nedgangen i bygg og anlegg fortsetter

Den totale omsetningen for bedrifter i bygge- og anleggsbransjen var på nær 275 milliarder kroner i 2009. Dette var en nedgang på 10,6 %, og 32,7 milliarder mindre sammenlignet med 2008. Størst nedgang hadde bedriftene som driver med oppføring av bygninger, med 14,8 %. Størst nedgang i Oslo... www.SSB.no har mer.

22.03.2010: Organisasjon
Årsmøter med foredrag 28. april
Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkon-
struksjoner inviterer til årsmøte onsdag 28. april i Oslo, i Ingeniørenes Hus (bildet). Program for dagen:
16.00 Årsmøte Norsk Stålforbund
17.00 Årsmøte Norsk Forening for Stålkonstruksjoner
18.00 Felles foredrag: Corten-stål 
ved Architect MNAL, professor Arne Eggen
18.30 Felles: Tapas med vinsmaking og foredrag: 
Orientering om Rioja-vinområde i Spania
ved Pontus Dahlstrøm, Moestue
Påmelding - send e-post til post@stalforbund.com 

19.03.2010: Faglitteratur
Ny lærebok for dimensjonering iht Eurokode 3

ECCS har nå ferdigstilt den første læreboken i en serie "manualer" for dimensjonering av stålkonstruksjoner i henhold til nye Eurokoder. Denne boken omfatter Eurocode 3 Del 1-1: Allmenne regler og regler for bygninger. Boken er meget grundig og starter med prinsipper for pålitelighet, materialer, strukturell analyse og modellering. Dette etterfølges av et stort kapittel om design kriterier og metoder for ulike typer staver. Etterfølgende kapitler utdyper prinsipper og anvendelser av elastisk og plastisk utforming av stålkonstruksjoner. Gjennom hele boken er det mange regneeksempler som utgjør en betydelig del av boken. Professor Reidar Bjørhovde er medlem av redaksjonen og har skrevet forordet. Boken er på hele 454 sider.
• Se forord og innholdsfortegnelse her
• Publikasjonen kan bestilles her

17.03.2010: Regelverk
Ikke bland gammelt og nytt regelverk
Vi har fått en del henvendelser i det siste om reglene for bruk av nye Eurokoder. For prosjektering som starter før 1. april kan man velge å bruke "gamle" NS´er eller Eurokoder med nasjonale tillegg. Ved prosjektering som starter etter 1. april skal kun Eurokoder benyttes. Men det er viktig å ikke blande regelverk. Et byggverk kan ikke prosjekteres med både NS´er og Eurokoder. Man må holde seg til kun ett regelverk. Red.

16.03.2010: Bygg
Jordskjelv øker interessen for stål
- Hvis Haiti hadde hatt flere bygninger av høyere standarder, kunne de ha klart seg i jordskjelvet, sier Scott Chubbs, programdirektør i Living Steel. - Det er ingen tvil om at Haiti ville ha klart seg mye bedre med bygninger laget av stål. I Kina, etter at Sichuan jordskjelvet i 2008 som drepte minst 68.000 mennesker, har den kinesiske regjeringen satset på NovoHouse, et to-etasjers hus med stålramme og sandwichvegger. www.nytimes.com har mer.

15.03.2010: Anlegg
Brandangersundbrua monteres i september
Det er no bestemt at arbeidet med montering av brua over Brandangersundet på fylkesveg 4 startar opp i byrjinga av september. -Entreprenøren Skanska bur seg på at det vert montering av brua tidleg i september, seier prosjektleiar Aril Hanekamhaug i Statens vegvesen. Brua er totalt 285 meter lang med midtspenn på 220 meter og vil knyte Sandøy i Gulen kommune til fastlandet. www.vegvesen.no har mer.

12.03.2010: Nybygg
Nytt Coop-lager
Coop Norge Handel har kjøpt tomt på 200 mål for bygging av nytt lager på Gardermoen i Ullensaker kommune. Ifølge Coop skal det nye lageret på Gardermoen på sikt erstatte dagens lager på Grorud i Oslo, og supplere fremtidig nasjonal logistikkstruktur. Nærmere 400 arbeidsplasser vil være knyttet til lageret, som etter planen skal tas i bruk tidligst i 2014. Kommende byggeprosjekter har mer.

11.03.2010: Arkitektur
Internasjonal arkitekturpris til Trollstigen
To år før planlagt åpning er nye Trollstigen kåret til årets bygning av amerikanske ArchDaily. Oslofirmaet Reiulf Ramstad Arkitekter gikk helt til topps i klassen ”Public Facilities” for utformingen av nye Trollstigen langs Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. -Form og materialer understreker beliggenhetens karakter og temperament. Fasilitetene er veltilpassede og funksjonelle, og forsterker den besøkendes opplevelse, skriver ArchDaily. www.vegvesen.no har mer.

11.03.2010: Nybygg
Stavanger konserthus til 2 milliarder
Om et par år vil Stavanger åpne dørene til et nytt stort konserthus. Konserthuset vil bli på 13 800 kvadratmeter. Prosjektet som vil koste nær to milliarder kroner vil også inneholde en ny videregående skole i musikk, dans og drama, i tillegg til en ny kulturskole. Det vil bli etablert ny kai, et amfi med p-hus under amfiet og en utenriksterminal med info-senter. Kommende byggeprosjekter har mer. 

11.03.2010: Miljø
Råteskader firedobles
Morten Lie, administrerende direktør i Statens Bygningstekniske Etat advarte mot råteplobemer i et foredrag under Byggedagene. – Vi har sett på tilgjengelige tall. I et ikke veldig dramatisk klimascenario ser vi at antall bygg utsatt for råteskader vil øke fra 600 000 til 2.4 millioner, sa Lie, som uttrykte at det er viktig å få på plass en "fra vugge til grav"-tankegang for bygg. www.tu.no har mer.

10.03.2010: Tidsskrift
Nytt nummer av "Stålbyggnad" 
Nr. 1 av tidsskriftet "Nyheter om Stålbyggnad" er nå utgitt. Av norske artikler finner vi blant annet: 
• Nye Holmenkollen Tilløp – Ingeniørskonstruksjon
• Eurokoder gjeldende norsk standard fra 1. april 
• Skanska Stålfabrikken ”Godkjent for utførelse”– og 
  utvider produksjonslokalene 
• Ny godkjenningsordning for Nasjonale 
  Sveisekoordinatorer 
• Visma – Barcode rekken i Bjørvika 
• Paradis Stasjon 
Bladet er gratis. Se et utdrag av nr 1 her.

09.03.2010: Tak-kollaps II
- Dette skyldes ikke snøen alene 
Det er fortsatt ingen som vet hvorfor taket over svømmbassenget på Hatlestrand skole kollapset søndag. - Vi skal ha en teknisk vurdering av hva som har skjedd. Det var mye snø, men ut fra dimensjonene skulle taket ha tålt det, sier Magne Øyre, leder av tekniske tjenester i Kvinnherad kommune. Han forteller at det er store limtre-konstruksjoner som har rast. www.bt.no har mer.

09.03.2010: Temakveld i Fr.stad
Kun få plasser igjen på Temakveld !!!
På Temakveld 23. mars vil større fremtidsrettede utbyggingsprosjekter på Værste-området i Fredrikstad og Grålum/ Kalnes-området i Sarpsborg bli belyst:
• Værste området
• Ingeniørhøgskolen i Østfold
• Ny Fylkesscene
• Ny tilførselsvei og klaffebru over Vesterelva
• ”Univers”, nytt Science Center i Sarpsborg
• Nytt Østfoldsykehus    

Program her


08.03.2010: Tak-kollaps I
Lagerhall kollapsa på basen
Taket på ein lagerhall leigd av Statoil Norge kollapsa på Fjordbase kring klokka 13.30 søndag. Det var den tunge snøen som fekk stålbjelkane i hallen til å svikte. Arbeidsleiaren på staden kunne stadfeste overfor brannsjef Magne Igland at det ikkje var folk i bygget då taket kollapsa. Det er fire liknade lagerhallar i området, og heile området er no sperra av. Kilde: www.firdaposten.no 

09.03.2010: Byggearealstatistikk 2009
Byggevirksomheten ned i alle sektorer

I 2009 ble det satt i gang bygging av 2 680 000 kvadratmeter bruksareal til bolig og 4 243 000 kvadratmeter til annet enn bolig. Dette innebærer en nedgang fra 2008 på henholdsvis 20 og 24 prosent. Tilbakegangen innen næringsbygg skyldes i hovedsak nedgang innen industri-, primærnæring og forretningsbygg, som samlet ble redusert med 29 prosent, eller 903 000 kvadratmeter bruksareal. Dette utgjør over 45 prosent av den totale nedgangen på 2 millioner kvadratmeter bruksareal. SSB har mer.

06.03.2010: Anlegg
Spektakulær jobb for Alfr. Andersen
Lørdag ettermiddag starter NLI Alfr. Andersen monteringen av Nordenga bru ved operaen i Oslo. Nordenga bru er omsider på plass etter 1 års bygging i Holland. Brua skal frakte biler i dobbel kjørebane og personell i gangbane over Oslo S. Brua er 170 meter lang og veier 2000 t. - Stålkonstruksjonen vil bli oppsiktsvekkende med en høyde på opp til 35 meter, selve kjørebanen vil ligge 7 meter over bakkenivå, forteller prosjektleder Paal Sanni. www.op.no har mer.

05.03.2010: Stålentreprenør
Ny godkjenningsordning for 
Nasjonale Sveisekoordinatorer

Norsk Sveiseteknisk Forbund (NSF) arbeider nå med utviklingen av to kurs for utdanning av ”Nasjonale Sveisekoordinatorer” etter NS-EN 1090-2 for konstruksjonsstål med godstykkelse begrenset opp til 25 mm for Nivå 1 og opp til 50 mm for Nivå 2. Stålkvaliteter vil gå opp til S355 for begge nivåer. Les mer om godkjenningsordningen i Stålbyggnad nr 1 her.

05.03.2010: Kurs
Eurokode 3 - kurs 4. og 5. mai
NS 3472 trekkes tilbake 31. mars

Norsk Forening for Stålkonstruksjoner avholder Eurokodekurs i Bergen 4. og 5. mai i hhv Eurokode 3 del 1-1, allmenne regler og regler for bygninger og Eurokode 3 del 1-8, beregning av knutepunkter og forbindelser. Den 31. mars trekkes NS 3472 tilbake og Eurokode 3 blir det eneste gyldige regelverk for dimensjonering av stålkonstruksjoner. Program og påmelding her.

04.03.2010: Stålentreprenør
Godkjenningsordningen revidert
Godkjenningsordningen for utførelse av stålkonstruksjoner er nå tilpasset kravene i ny utførelsesstandard NS-EN 1090-2. Den var tidligere basert på NS 3464 som trekkes tilbake i mars 2010.
Hensikten med godkjenningsordningen er å sikre at stålentreprenører har en definert minimum kompetanse, kapasitet og økonomi, og at bedriften kjenner og følger relevante deler av NS-EN 1090-2, inkludert kravene i refererte standarder. Det er anledning for alle stålentreprenører å søke om å bli "Godkjent for utførelse". Les mer om Godkjenningsordningen her: www.stalforbund.com

03.03.2010: Stålentreprenør
Stålfabrikken "Godkjent for utførelse"
Under et bedriftsbesøk 27. januar ble Stålfabrikken Skanska ved avdelingsleder Ove Bremseth overrakt godkjenningsbeviset på at de er ”Godkjent for utførelse”. Skanska Stålfabrikken ble dermed det femte firmaet som er godkjent etter Norsk Stålforbunds godkjennelsesordning for stålentreprenører. Les mer om Stålfabrikken og deres planer for utvidelse av produksjonslokalene i Stålbyggnad nr. 1: her

02.03.2010: Stålforbundet
Nye supplerende kontraktsbestemmelser

Den norske Stålgruppen har publisert nye "Supplerende bestemmelser" til kontraktsstandarden NS 3406 for Totalunderentreprenør (med prosjektering). De ny bestemmelsene er tilpasset nye Eurokoder for prosjektering av byggverk. Bestemmelsene er kalt Blad 103 og kan lastes ned fra her. Red.

01.03.2010: Nybygg
Ja til signaltårn i Nydalen, Oslo
Byutviklingskomiteens godkjente det 24 etasjer og 77 meter høye signalbygget på Gullhaug torg. SVs Heidi Rømming er fornøyd med vedtaket. – Jeg tror dette blir et spennende bygg. Det har et smalt fotavtrykk, og vil fremstå som et tårn, ikke et høyhus. Rådet for byarkitektur støtter det, og arkitekt Kristin Jarmund som har tegnet dette har laget mye bra tidligere, sier Rømming. Kommende byggeprosjekter har mer.

01.03.2010: Regelverk
Advarer mot Utvidet kontroll i ny Eurokode
Norsk Stålforbund advarer mot fotnote 3 i Tabell NA.A1 (903) i ny Eurokode: NS-EN 1990. Tabellen som angir krav til kontrollform, har i fotnote 3 for utførelse angitt at stål type S355 er et høyfast stål og skal dermed ha en Utvidet (uavhengig) kontroll. Standard Norge har signalisert at dette vil bli endret. Men inntil så skjer så anbefaler Stålforbundet at man bør vurdere om man skal ta et forbehold mot dette i pristilbud og kontraktsinngåelse. Red.

Nyhetsarkiv
År 2010 År 2009

Nyheter mars 10 
Nyheter februar 10 
Nyheter januar 10
 
Nyheter desember 09 
Nyheter november 09 
Nyheter oktober 09
 
Nyheter september 09 
Nyheter august 09
 
Nyheter juli 09 
Nyheter juni 09 
Nyheter mai 09 
Nyheter april 09 
Nyheter mars 09 
Nyheter februar 09 
Nyheter januar 09
 
År 2008 År 2007 År 2006

Nyheter desember 08 
Nyheter november 08 
Nyheter oktober 08
 
Nyheter september 08 
Nyheter august 08 
Nyheter juli 08 
Nyheter juni 08 
Nyheter mai 08 
Nyheter april 08
Nyheter mars 08
Nyheter februar 08
Nyheter januar 08
 

Nyheter desember 07
Nyheter november 07
Nyheter oktober 07
Nyheter september 07
Nyheter august 07
Nyheter juli 07
Nyheter juni 07
Nyheter mai 07
Nyheter april 07
Nyheter mars 07
Nyheter februar 07
Nyheter januar 07
Nyheter desember 06
Nyheter november 06
Nyheter oktober 06
Nyheter september 06
Nyheter august 06
Nyheter juli 06
Nyheter juni 06
Nyheter mai 06
Nyheter april 06
Nyheter mars 06
Nyheter februar 06
Nyheter januar 06
År 2005 År 2004 År 2003

Nyheter desember 05
Nyheter november 05
Nyheter oktober 05
Nyheter september 05
Nyheter august 05
Nyheter juli 05
Nyheter juni 05
Nyheter mai 05
Nyheter april 05
Nyheter mars 05
Nyheter februar 05
Nyheter januar 05

Nyheter desember 04
Nyheter november 04
Nyheter oktober 04
Nyheter september 04
Nyheter august 04
Nyheter juli 04
Nyheter juni 04
Nyheter mai 04
Nyheter april 04
Nyheter mars 04
Nyheter februar 04
Nyheter januar 04
Nyheter desember 03
Nyheter november 03
Nyheter oktober 03
Nyheter september 03
Nyheter august 03
Nyheter juli 03
Nyheter juni 03
Nyheter mai 03
Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

År 2002

År 2001

 År 2000

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02
Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01

Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 30 mai 2010