AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter september 2004

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden

30.09.2004: Stål
Valg av rett stålkvalitet – økonomi og sikkerhet

I en artikkel i siste nummer av Byggaktuelt setter siv. ing. Hans Erik Pedersen i CCB Stål, Ruukki Metals, fokus på valg av rett stålkvalitet: "Når det bygges en svømmehall, et operabygg eller en offshorerigg skulle en tro at materialvalget var nøye gjennomtenkt på forhånd. Dessverre er det ikke alltid slik. Vi leser litt for ofte om rustproblemer, for store vedlikeholdsutgifter, misfarging – listen kan gjøres uendelig. Velger vi rustfritt stål er ikke det ensbetydende med at vi velger et vedlikeholdsfritt materiale. Innenfor gruppen rustfrie stål, altså de stålkvaliteter som er legert med krom og derved oppnår et beskyttende lag av kromoksyd, finnes det flere varianter." Les hele artikkelen her.

29.09.2004: Lillesand
Her er "Arnardo hall"

En drøm er blitt virkelighet: Nå kan Arild Arnardo flytte alle sine biler og sitt fargerike sirkustelt inn i «Arnardo hall». - Det blir utrolig godt å få alt under tak. Tidligere pakket vi inn biler og utstyr i presenninger, og det er ikke helt det samme. I tillegg sto det jo biler hele veien ned til bolighuset, sier en tilfreds Arnardo. - Vi startet med forarbeidene til hallen i april. Så har vi skutt ut på begge sider for å få nok bredde. Til slutt ble selve hallen ferdigstilt i løpet av 14 dager, sier Arild Arnardo. Hallen er i stål. Lengden er 90 meter, bredden 24. Dermed blir flatemålet totalt på drøyt 2000, arealet innomhus er litt under 1800. Fædrelandsvennen har mer.

29.09.2004: Marked
Lyse utsikter for bygg og anlegg

Byggenæringens Landsforening (BNL), i samarbeid med Prognosesenteret, har i dag lagt frem prognoser for bygg og anlegg 2004-2006. Prognosene viser oppsving i aktiviteten – først og fremst basert på lysere utsikter for norsk økonomi. Antall igangsatte boliger i år kan nå 28.000, som er 20 % høyere enn 2003. Økningen i boligareal er imidlertid på kun 10 %. I 2005 og 2006 kommer igangsettingen til å falle tilbake til mellom 26.000 og 27.000.
Bedre konjunkturer gir flere næringsbygg og fritidsboliger
De siste årene har den private byggevirksomheten falt mens den offentlige har økt. Nå blir det omvendt. Fra neste år synker den offentlige byggevirksomheten, mens den private øker. BNL har mer.

29.09.2004: Energi
Bygger 48 nye vindmøller
Statkraft skal utvide Smøla vindpark i Møre og Romsdal med 48 nye møller. Vindparken blir dermed en av de største i Europa med totalt 68 møller og en samlet produksjon på cirka 450 GWh/år – det vil si el-behovet til 20.000 norske husstander. Det er to år siden det første byggetrinnet i Smøla vindpark ble satt i drift. ANB har mer.

28.09.2004: Konferanse
Ståldag med mye arkitektur

Norsk Ståldag 2004 som arrangeres den 13. oktober, byr på mange foredrag av teknisk og faglig karakter, men det vil også bli mye om arkitektur. Fra England kommer den kjente arkitekten Jim Eyre for å snakke om "Innovative Architecture of Modern Steel Structures", fra Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb kommer sivilarkitekt Maj Jøsok for å fortelle om Centralhuset i Göteborg og fra Snøhetta AS kommer sivilarkitekt Robert Greenwood for å fortelle om Bærums nye kulturhus i Sandvika og om prisbelønte Turner Contemporary kunstmuseum i Margate, England. For øvrig vil det bli mange foredrag som tar for seg design og løsninger innen bygg og brukonstruksjoner. Programmet for Norsk Ståldag 2004 kan sees HER.

27.09.2004: Arkitektur
Slik blir skywalken

Juryen har talt: Skywalken som skal binde dei to handelshusa i Førde kan fort bli ein attraksjon i seg sjølv. – Denne gangbrua vil vekkje oppsikt langt utover Førde, trur dagleg leiar i Handelshuset AS, Jostein Fredly. Fredag presenterte Fredly resultatet av arkitektkonkurransen gjeldande gangbru mellom eksisterande Handelshus og Handelshus 2, som er under bygging. Mellom fem forslag vart utkastet frå Kritt Arkitekter as i Oslo peikt ut som vinnar. Firda.no har mer.

27.09.2004: Marked
Boom i byggebransjen

Det er sjeldent gode tider i bygg- og anleggsbransjen. Selv om 2004 ser ut til å bli et kanonår, kan 2005 bli vel så godt. Ordreinngangen i byggebransjen i andre kvartal var 28 % høyere enn på samme tid i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Veidekke har økt ordreinngangen med 10 % til 4,95 mrd kroner i første halvår. Enda bedre har det gått for NCC med en økning på 21 % til 1,82 mrd, mens Skanska må nøye seg med en økning på 2,9 % til 4,45 mrd kroner. Dagen Næringsliv har mer.

23.09.2004: Produktnytt
Jubilant med nyvinning

Alsvåg Plater AS har produsert profilerte tak og fasadeplater for det norske markedet i 25 år. I løpet av disse årene er det produsert over fem millioner kvm profilerte plater, hvilket tilsvarer omlag 50.000 hustak. - Vi er trolig Norges største leverandør av norskproduserte takplater, sier markedssjef Håvard Wallstad. Alsvåg Plater lanserer i disse dager sine nyeste plater, som de foreløpig er alene om i landet. Matt Pural er en ny generasjon takbelegg som har fargestabilitet og korrosjonsmotstand som er suveren, i følge firmaet. I tillegg skal materialet tåle større varme og større kulde – og ta opp mindre stråling og støvpartikler enn takplater for øvrig. Byggaktuelt har mer.

23.09.2004: Arkitektur
Snøhetta i WTC-finalen

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta AS er blant seks finalister som kniver om å få tegne et museumssenter på tuftene av World Trade Center i New York. Snøhetta konkurrerer med 10 andre arkitektfirmaer om å få tegne et kunstsenter som skal bygges ved siden av museumskomplekset og det planlagte frihetstårnet. Snøhetta konkurrerer med kjente amerikanske og internasjonale arkitekter og er invitert til New York om kort tid for å orientere oppdragsgiverne om hvordan de tenker seg at det nye museumssenteret bør se ut. Kilde NTB.

22.09.2004: Arbeidsmarked
60 kroner for en snekker

For helt ned til 60 kroner pluss moms kan du få en snekker fra Litauen. Stadig flere firmaer fra Polen og Baltikum tilbyr arbeidskraft innenfor bygg og anlegg til en langt lavere pris enn det du må betale for norsk arbeidskraft. Arbeidsinnvandringen fra nye EU-land har tatt av. Selv om det på ingen måte kan sies at landet flommer over av utenlandsk arbeidskraft, er tendensen klart på vei opp. DN har mer.

21.09.2004: Stålpriser
Stor interesse for de nye stålprisindeksene

Stålforbundets nye stålprisindeksene for Bygg, Anlegg og Bygg & Anlegg som nå er klare for salg, har fått mye oppmerksomhet i fagpressen, og mange har meldt sin interesse. Hittil har to større stålentreprenører kjøpt prisindeksen for Bygg & Anlegg mens to andre har mottatt indeksprogrammet for utprøving. Vi har også fått to forespørsler fra henholdsvis et entreprenørfirma og en stålprodusent om å skreddersy stålprisindekser. Byggeindustrien har mer. Lenke til prisindekser her.

21.09.2004: Nybygg
Åpner spektakulær Formel 1-bane

Søndag kjører Schumacher på Kinas nye milliardbane, Shanghai International Circuit. Kina har spyttet inn 2,5 mrd kroner for å lage den mest spektakulære og ultramoderne Formel 1-banen som noensinne er vist fram. Landet er i ferd med å bli idrettens hjemland. Høyprofilerte golf-, tennis- og fotball-turneringer er så å si blitt daglig kost. I tillegg blir Shanghai vertskap for landets første Grand Prix-løp for motorsykler neste år. Plommen i egget blir OL om fire år i Beijing, som også skal arrangere VM i amatørboksing. Dagbladet har mer.

20.09.2004: Marked
Størst aktivitet i Sør-Trøndelag

I følge rapporten Byggekostnader er det svært store forskjeller i aktivitetsnivået dersom du fordeler antall nybygde kvadratmeter på antall personer i hvert fylke. Sør-Trøndelag fylke har desidert størst byggeaktivitet dersom du fordeler antall kvadratmeter på innbyggere i det enkelte fylke, ifølge rapporten Byggekostnader. Rapporten er utarbeidet på bakgrunn av tall fra Byggfakta databasen hvor altså Sør-Trøndelag fylke ligger øverst på byggeaktivitetsstatistikken. Hele 78,5 prosent av investeringene skjer i Trondheim kommune. Byggaktuelt har mer.

17.09.2004: Entreprenør
Veidekke vant ny stor kontrakt

Veidekke danket ut konkurrentene og sikret oppdraget med ombygging av flere eldre bygg på Akershus Festning. Forsvarsdepartementet og forsvarsledelsen skal inn i byggene. Kontrakten med Veidekke forventes inngått i oktober og er på ca 329 millioner kroner inkl. mva. Eksisterende bygninger 49, 52 og 53 rehabiliteres og sammenbindes med nybygget. Det gir 560 kontorarbeidsplasser og et areal på 17.200 m² (BTA) inklusive rehabiliterte bygg. TU har mer.

16.09.2004: Byggearealstatistikk, juli 2004
Byggeboom i Norge

Fra januar til juli i år er det registrert igangsatte bygg på til sammen 3,9 millioner kvm bruksareal. Det er vel 20 % mer areal enn på samme tid i fjor. Av det totale bruksarealet er 1,8 mill kvm påbegynt til boligformål, og 2,1 mill kvm påbegynt til annet enn bolig. Antall påbegynte boliger hittil i år er 15 611. Det er 3 639, eller vel 30 % flere boliger enn i samme periode året før. Det er registrert igangsatt vel 38 % mer bruksareal til boliger og andre bygg i juli i år sammenlignet med i fjor. SSB har mer.

16.09.2004: Miljø
Megabygning blir miljøbevist

Freedom Tower i New York følger med tiden og blir miljøriktig. Bortsett fra å være verdens høyeste bygning, symbol på den frie verden og gjenstand for enorm oppmerksomhet, blir Freedom Tower også en gevinst for miljøet. I hvert fall er det planen, at den enorme konstruksjonen skal være selvforsynt med energi. Nesten da. Det er vindparker på toppen, solpaneler og annen energivennlig teknologi, som skal gjøre det 541 meter høye Freedom Tower trendsettende innenfor bygninger med fokus på miljøet. Tårnet er tegnet av polskfødte stjernearkitekt Daniel Libeskind. Det skal stå ferdig på Ground Zero i New York i 2009 og vil etter planen være halvveis selvforsynende. Det skal fungere som en inspirasjon for kommende prosjekter, sier folkene bak. Ingeniøren har mer.

15.09.2004: Miljø
Miljøvernministeren åpner Gjenbruksparken i Pilestredet Park

I dag kl. 18.00 ønsker Øivind Christoffersen, adm. direktør i Statsbygg, velkommen til PARK!VALEN 2004 i Pilestredet Park. Miljøvernminister Knut Arild Hareide åpner Gjenbruksparken. Det blir sang og underholdning, bespisning og omvisning. Miljøprosjektet stilte strenge krav til materialers miljøegenskaper der høy grad av gjenvinning var et viktig krav. Stål ble derfor valgt som bæresystem til de nye boligblokkene på området. Som etasjeskillere ble det benyttet hulldekker. Leverandør har vært Contiga. Kilde Les mer om Pilestredet Park-prosjektet på www.statsbygg.no.

15.09.2004: Energi
Rosenberg vil i vinden

Rosenberg verft i Stavanger vil delta i produksjonen av de planlagte vindmøllene som skal plasseres på Jæren. Administrerende direktør Agnar Gravdal ved Rosenberg i Stavanger sier til NRK Lokalen at dette kan bety mellom 100 og 200 nye arbeidsplasser. Norges Vassdrags og energidirektorat har gitt Jæren Energi konsesjon til å bygge og drive en vindmøllepark på Jæren. Kilde Offshore.no

13.09.2004: Produksjonsindeks. Bygge- og anleggsvirksomhet, 2. kvartal 2004
Høy aktivitet i bygg og anlegg

Den totale produksjonen innenfor bygge- og anleggsvirksomheten i Norge økte med 8,7 % fra 2. kvartal i 2004 sammenlignet med samme kvartal i fjor. Størst er økningen innenfor anlegg, men også i bygg er det sterk vekst. Produksjonen innenfor anleggsvirksomheten steg kraftig i 2. kvartal, og er 15,2 % høyere enn på samme tid i fjor. Produksjonen av nybygg økte med 8,3 % i 2. kvartal i år i forhold til samme periode i fjor. Innenfor rehabilitering av bygg er den tilsvarende veksten på 4,7 %. Kilde SSB.

11.09.2004: Nybygg
Ungdomsskole med tre tårn 

Bak Råholt-hallen vokser en splitter ny ungdomsskolen fram. Betong, glass, stål og tre preger skolen, som også har tre tårn. – Se her, bygget svever over terrenget. Prosjektleder Atle Majercsik viser ivrig fram den nye ungdomsskolen som skal være innflyttingsklar ved juletider. Da det ble vedtatt å bygge ny ungdomsskole på Råholt, ble det utlyst arkitektkonkurranse. Kristin Jarmund Arkitekter, som også har tegnet Nydalen stasjon i Oslo, vant. At kontoret har gitt skolen særpreg er det ingen tvil om. Det sørger særlig de tre tårnene for. Rb.no har mer.

09.09.2004: Nytt Operahus
Under halve operaen blir norsk

Stål fra Finland, glass fra England, stein fra Italia og tre fra Sverige. Operaen blir neppe det utstillingsvinduet for norske produsenter som politikerne vil ha. Bare halvparten av materialene i operaen kommer fra Norge. Steindebatten som raste i forrige uke kan fort bli erstattet av en krangel om tre. Tre blir hovedmaterialet innvendig, og vil også dekke mye av ytterflatene. Dermed bli valg av tre en av de største postene på materialbudsjettet. Foreløpig er det ikke tatt noe endelig valg, men norske treprodusenter blir trolig felt av høy pris. Siste.no har mer.

09.09.2004: Ståltak
God mot rust

Ståltak som er beskyttet av aluminium og sink kan fungere i over 40 år, selv om de ikke er malt. Det viser en europeisk undersøkelse av 38 tak i seks land. Det eldste taket ble montert i Belgia i 1977. Det er fortsatt uten rustangrep, skriver svenske Byggindustrin. Alle tak som ble studert ligger i tunge industrimiljø, nær vann og boligområder. Alle har en overflatebehandling av Al-Zn. I vårt naboland kalles slike tak for Aluzink. Årlig blir det produsert 700.000 tonn av denne taktypen i Europa. Kilde TU.

07.09.2004: Produktnytt
Tett terrassetak - med stålplater

Endelig er de kommet, stålplatene som gir vanntett undertak for terrasser, dryppefrie tak over inngangsparti, tette tak over vedboder/utstyrsboder og carporter. Oppfinner Petter Espegard fra Drammen, fikk patent på prefabrikkerte stålplater i galvanisert stål høsten 2003. Hittil i år er det produsert 500 plater gjennom Røyken bedriften Kriteig. Vi i villa har mer.

06.09.2004: Konferanse
Stålbyggnadsdagen med fokus på industriell bygging

Årets svenske ståldag, Stålbyggnadsdagen, går av stabelen den 28. oktober på Clarion Hotel i Stockholm. Årets arrangement, det 37. i rekken, samler deltagere fra hele stål- og byggebransjen. Årets tema er "Industriellt byggande". Representanter for hela byggeindustrien med byggherrer, konsulenter, forskere, entreprenører og politikere forklarer i foredrag og debatter hvordan de ser på framtiden. SBI har mer.

04.09.2004: Offshore
Ny Ormen-kontrakt til Aker Kværner

Hydro tildeler Aker Kværner hovedinstallasjons-kontrakten på det nye Ormen Lange-anlegget i Aukra kommune. Intensjonsavtale om dette ble signert av partene i går, og oppdraget er verdt omlag 4,3 milliarder kroner. Dette er den tredje store Ormen Lange-kontrakten Aker Kværner vinner. Den første kontrakten på knapt en milliard kroner ble tildelt i mars 2003 og omfatter tidligprosjektering, detaljprosjektering, anskaffelse og assistanse til byggeledelsen på landanlegget. Den andre kontrakten på rundt to milliarder kroner ble tildelt i juli 2004 og omfatter prosjektering, anskaffelse og bygging av mottaks- og eksportanlegget for gass på Nyhamna. Offshore.no har mer.

03.09.2004: Arkitektur
Snøhetta-prosjekter på Norsk Ståldag

Arkitekt Robert Greenwood i Opera-aktuelle Snøhetta vil besøke Norsk Ståldag som i år avholdes 13. okt. Han vil presentere to meget spennende prosjekter: Det ene er Bærums nye kulturhus i Sandvika som ble ferdigstilt i fjor. Snøhetta fikk oppdraget i juni 2000, etter lukket konkurranse mot bl. a. Niels Torp. Bygget har en framskutt del som krager ut i front og holdes oppe av stålfagverk i sidevegger. Det andre prosjektet er Turner Contemporary kunstmuseum i Margate, England. Oppdraget fikk de etter å ha vunnet en internasjonal arkitekturkonkurranse i 2001. Også dette bygget er helt spesielt med sin enkle og betagende myke form (se bildet). Museet skal etter planen åpne i 2007. Les mer om Norsk Ståldag og program for dagen her.
     

01.09.2004: Stålprodusent
Rautaruukki blir Ruukki

Merk dere navnet, først som sist. Fra og med i dag av, 1. september, vil alle selskaper i Rautaruukki-gruppen bli markedsført under et felles merkenavn, Ruukki. Selskapenes offisielle, registrerte navn, for eksempel Rautaruukki Oyj, vil være uendret. Merkenavnet vil bli brukt av alle selskapene i gruppen i alle markedsområder. Stål- og Næringslivsnytt har mer. Logg inn ovenfor.

Flere nyheter HER !

Nyhetsarkiv
År 2010 År 2009

Nyheter mars 10 
Nyheter februar 10 
Nyheter januar 10
 
Nyheter desember 09 
Nyheter november 09 
Nyheter oktober 09
 
Nyheter september 09 
Nyheter august 09
 
Nyheter juli 09 
Nyheter juni 09 
Nyheter mai 09 
Nyheter april 09 
Nyheter mars 09 
Nyheter februar 09 
Nyheter januar 09
 
År 2008 År 2007 År 2006

Nyheter desember 08 
Nyheter november 08 
Nyheter oktober 08
 
Nyheter september 08 
Nyheter august 08 
Nyheter juli 08 
Nyheter juni 08 
Nyheter mai 08 
Nyheter april 08
Nyheter mars 08
Nyheter februar 08
Nyheter januar 08
 

Nyheter desember 07
Nyheter november 07
Nyheter oktober 07
Nyheter september 07
Nyheter august 07
Nyheter juli 07
Nyheter juni 07
Nyheter mai 07
Nyheter april 07
Nyheter mars 07
Nyheter februar 07
Nyheter januar 07
Nyheter desember 06
Nyheter november 06
Nyheter oktober 06
Nyheter september 06
Nyheter august 06
Nyheter juli 06
Nyheter juni 06
Nyheter mai 06
Nyheter april 06
Nyheter mars 06
Nyheter februar 06
Nyheter januar 06
År 2005 År 2004 År 2003

Nyheter desember 05
Nyheter november 05
Nyheter oktober 05
Nyheter september 05
Nyheter august 05
Nyheter juli 05
Nyheter juni 05
Nyheter mai 05
Nyheter april 05
Nyheter mars 05
Nyheter februar 05
Nyheter januar 05

Nyheter desember 04
Nyheter november 04
Nyheter oktober 04
Nyheter september 04
Nyheter august 04
Nyheter juli 04
Nyheter juni 04
Nyheter mai 04
Nyheter april 04
Nyheter mars 04
Nyheter februar 04
Nyheter januar 04
Nyheter desember 03
Nyheter november 03
Nyheter oktober 03
Nyheter september 03
Nyheter august 03
Nyheter juli 03
Nyheter juni 03
Nyheter mai 03
Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

År 2002

År 2001

 År 2000

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02
Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01

Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009