AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter februar 2005

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden

28.02.2005: Forskning
STORFORSK-midler til prosjekt om sveising av komponenter i offshoreanvendelser

Asbjørn Mo og hans kolleger ved SINTEF, NTNU og IFE fikk full uttelling fra Forskningsrådets STORFORSK-program. STORFORSK skal gi muligheter til å sette i gang større prosjekter og bygge opp forskningsgrupper innenfor grunnforskning. Det skal gjøres ved å gi de forskerne som har de beste ideene bedre armslag. 240 millioner kroner er satt av til formålet, og de skal deles ut over fire år. SINTEF har mer.

23.02.2005: Nybygg
Fyller opp Nydalen 

Entreprenørene AS Ingeniør Gunnar M Backe og NCC Construction AS skal bygge 900 boliger i Nydalen i Oslo. Området som fra før er fylt opp av mediaselskap og IT-bedrifter, får nå også BI og boliger i nærmiljøet. Også studentboliger er under bygging. Bak Nydalen Kvarter står Torsten Tvenge og Fri Eiendom. 1. og 2. byggetrinn utgjør 110 leiligheter som oppføres av NCC. Prislappen er 126 millioner kroner. NCC har inngått intensjonsavtale med byggherren om bygging av totalt 450 boliger. www.tu.no har mer.

22.02.2005: Byggearealstatistikk, 4. kvartal 2004
Stadig flere nye boliger er blokkleiligheter

Totalt er det registrert igangsatt nær 14 000 blokkleiligheter i 2004. Det er nesten 58 % flere enn året før. Om lag halvparten av de igangsatte boligene i 2004 er blokkleiligheter. Til sammenligning var den tilsvarende andelen i 2000 på 22 %. Det er i Oslo at andelen igangsatte blokkleiligheter er størst. Hele 79 % av de 5 921 nye boligene i hovedstaden i 2004 er blokkleiligheter. SSB har mer.

22.02.2005: Brannteknisk
Helse Øst tildeler millionkontrakt for oppgradering av sykehus

Tak – leverandøren AS fra Skien inngikk torsdag en kontrakt og rammeavtale for 2 år, med mulighet for ytterligere 2 år med Helse Øst. Konkret går oppgaven ut på å utføre brannteknisk oppgradering av sykehusene i Moss, Sarpsborg og Fredrikstad avd. Veum.
Kontrakten er på flere millioner. Dette melder Brannstopp Norge i en pressemelding i dag. Tak – leverandøren AS avd. Brannsikring er medlem i den landsdekkende BrannStopp Kjeden, og vil i dette tilfelle samarbeide med DAK – Konsulenten AS i Fredrikstad, som er Kjeden`s medlem i Østfold. BrannStopp Norge AS skriver videre at BrannStopp Kjeden med denne kontrakten har styrket sin posisjon i markedet.

22.02.2005: Mekanisk verksted
Eiken Mek. kan ha skutt «vindfuglen»

Produksjon og levering av stålfundamenter til vindmøller kan bli en gullgruve for Eiken Mek. I løpet av våren skal bedriften levere sju fundamenter i stål til en vindmøllepark i Nord Sverige. Mulighetene er store for at bedriften vil levere fundamenter til sammen 110 vindmøller på Møre og i Tromsø. – I dag sprenger en dype hull og fylle disse med armert betong før man kan montere vindmøllen på toppen. Dette er både dyrt og tidkrevende, i tillegg til at sårene i naturen er store. Ved å legge et stålfundament rett på fjellet og feste denne med stålstag som er boret dypt i fjellet, kan en halvere prisen. Farsunds Avis har mer.

21.02.2005: Prosjektering
Jevnstor kube klarer jordskjelv best

Den arkitektoniske utformingen er svært viktig når man bygger i områder med risiko for jordskjelv. Usymmetriske hus, for eksempel L- eller H-formede, er meget lite passende. - Man ska sträva efter så jämntjocka byggnader som möjligt, sier dosent Anders Bodare, KTH Jord och bergmekanik. Lika olämpligt är att förlägga hisschakt och trapphus i byggnadens ena sida. Vid en jordbävning tenderar huset att röra sig runt hisschaktet varvid huset bryts sönder. Byggindustrin.com har mer. Minner om kurs i prosjektering mhp jordskjelv den 2. mars - program og påmelding her.

18.02.2005: Prosjektering
Dårlig brannsikring i ni av ti nybygg

Oslos byggemyndigheter avslørte feil på brannsikringen i ni av ti nybygg i fjor. 
Dårlige rømningsveier, feil på alarmer og sprinkleranlegg som ikke fungerer godt nok. Dette var blant funnene da byggemyndighetene i Oslo sjekket brannsikkerheten i nye bygg i 2004. - Urovekkende, sier Reidar Sverdrup. Han leder avdelingen for tilsyn i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. De gjennomførte 58 tilsyn knyttet til brannsikring av nybygg eller ombygging i fjor. Aftenposten har mer.

18.02.2005: Entreprenør
Veidekke med en dobling av resultatet fra 2003

Med et resultat på 342 mill. kroner ble 2004 et meget godt år for Veidekke. Størst er fremgangen i Norge, hvor både entreprenør- og eiendomsvirksomheten har en solid resultatutvikling. For den danske virksomheten, Hoffmann, viser de positive resultatene i fjerde kvartal også at et svakt første halvår nå er snudd. I Sverige har Veidekke styrket sin posisjon som eiendomsutvikler, mens en større nedskrivning på et anleggsprosjekt bidrar til negative tall for den samlede svenske entreprenørvirksomheten. www.veidekke.no har mer.

17.02.2005: Offshore
Klart for utbygging på Volve-feltet 

Statoil legger opp til at Volve-feltet skal stå klart til utvinning av olje og gass i 2007. Olje- og energidirektoratet har mottatt plan for utbygging og drift av Volve-feltet, som er en del av Sleipner-området i Nordsjøen. Statoil regner med å kunne utvinne rundt 11 mill m3 olje og rundt 1,5 mrd standard m3 gass. Kilde ANB

17.02.2005: Arbeidsliv
Trenger 40 nye ingeniører

Reinertsen har oppdrag for årevis fremover og ingeniører som har kompetanse på rør, stål og elektro kan se lyst på tilværelsen. Er du nyutdannet ingeniør og aktiv jobbsøker, kan det være verdt å vende blikket mot Trondheim og Reinertsen A/S. Den familieeide bedriften som har 1100 ansatte og bortimot 450 ingeniører i staben, har den siste tiden vunnet store kontrakter både onshore og offshore. Teknisk Ukeblad har mer.

16.02.2005: Materialer
Overraskende uttalelser fra Sponheim

Under åpningen av Moelvens nye massivtrefarikk tirsdag kom landbruksminister Lars Sponheim med en rekke overraskende uttalelser.  Sponheim sa i åpningstalen at han syntes "betongerstatter" er en god betegnelse for massive treelementer fordi de kan brukes som erstatning for betong i vegger, gulv med store spenn eller tak. Han var også innom at betongbransjen har anmeldt ham til ESA for konkurransevridning når han har gått så sterkt inn for økt bruk av tre i byggebransjen gjennom det såkalte Treprogrammet. Overfor bladet Byggmesteren bekreftet han at tresatsingen er en ønsket konkurransevridning og at ESA ikke kan bestemme hvilke formål de vil støtte. Byggmesteren har mer.

15.02.2005: 
Flyplasskollaps skyldtes feil

Konstruksjonsfeil var årsaken til at taket kollapset på en ny terminal på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris i fjor, ifølge franske myndigheter. Fire personer mistet livet da betongtaket i terminalen T2 kollapset i mai i fjor. Terminalen ble bygd bare ett år 
tidligere. En granskningsrapport som ble lagt fram tirsdag, viser at det ble gjort fire feil i utformingen og byggingen av taket som førte til at taket falt sammen. Kilde www.nrk.no.

14.02.2005: Byggearealstatistikk, desember 2004
Rekordhøy boligbygging i 2004 

Byggingen av boliger nådde rekordhøyder i 2004. Foreløpige månedstall for i fjor viser at det ble registrert igangsatt 29 466 nye boliger i Norge i 2004, en økning på 31 % fra 2003. Dette er det høyeste antallet boliger som er registrert igangsatt siden 1983. Halvparten av veksten er i Oslo, der det ble igangsatt 5 931 boliger i 2004. Dette er det høyeste antallet boliger som er registrert igangsatt i Oslo siden Statistisk sentralbyrå startet med byggearealstatistikken i 1967. For resten av landet har alle fylker utenom Buskerud og Vestfold en vekst i boligbyggingen. Totalt er det igangsatt 3,5 mill kvm bruksareal til bolig i 2004, en økning på 19,9 % i forhold til 2003.
Liten økning for næringsbygg
Totalt er det i 2004 igangsatt 3,9 mill kvm bruksareal til annet enn bolig. Av dette utgjør næringsbygg 2,8 mill kvm bruksareal, mens fritidsboliger og garasjer utgjør 1,1 millioner kvm. Sett i forhold til 2003 er det for næringsbygg kun igangsatt 2,7 % mer bruksareal, mens den tilsvarende økningen for fritidsboliger og garasjer er 23,4 %. SSB har mer.

11.02.2005: Byutvikling
Norges største byomforming

På et 625 mål stort område i den østlige delen av Stavanger sentrum kan det i løpet av de to neste tiårene komme nye og rehabiliterte bygg med en gulvflate på cirka 800.000 kvm. Urban Sjøfront er kostnadsregnet til mellom fem og seks mrd kroner, og er landets største byfornyingsprosjekt. På www.urbansjofront.com finnes det mer informasjon om planlagte og igangsatte prosjekter. Kilde www.byggaktuelt.no

11.02.2005: Prosjektering
Forbereder på jordskjelv 

Norske ingeniører og entreprenører plikter å konstruere bygg og konstruksjoner til å tåle jordskjelv. Få har kompetanse. En ny standard er innført, NS 3491-12. Alt fra bruer til boliger skal dimensjoneres for å tåle jordskjelv, også i Norge. Kunnskapen om hvilke krav som skal stilles, er generelt for dårlig. Det kan du gjøre noe med. Norsk Forening for Stålkonstruksjoner – som er tilknyttet Tekna, arrangerer kurs i prosjektering og dimensjonering av konstruksjoner i henhold til den nye standarden. www.tu.no har mer.

11.02.2005:Hestesportens nye mekka 
Rideanlegg til fem millioner på Skaret

Molde Hestesportklubb reiser nå et av landets flotteste rideanlegg på Skaret. Aktiviteten inne i hallen er allerede stor, selv om bygget langt fra er ferdigstilt. – Molde Hestesport står som byggherre og er ansvarlig for finansieringa. Totalt har anlegget en kostnadsramme rundt fem millioner kroner. Selve hallen til nærmere tre millioner kroner har et areal på 1400 kvm. I tillegg kommer lokaler til kjøkken, toaletter, oppholdsrom og kursrom på 260 kvm fordelt på to etasjer. R-b.no har mer.

10.02.2005: Offshore 
Aker Kværner får Troll-kontrakt

Hydro har tildelt Aker Kværner en kontrakt verdt 265 mill kroner for modifikasjoner på Troll C-plattformen. Den såkalte EPC-kontrakten inkluderer blant annet bygging av separator, vannrensing og pumper for injeksjon av vann i undersjøiske brønner. Troll C skal bygges om i forbindelse med tilknytning og behandling av olje fra Fram Øst-feltet, som ligger på 360 meters dyp 19 kilometer nord for plattformen. Kilde www.siste.no.

10.02.2005: Byggekostnadsindeks for boliger, januar 2005 
Økte kostnader til byggematerialer

Materialkostnadene for boliger økte med 5,1 prosent fra januar i fjor til januar i år. De totale byggekostnadene for boliger steg med 3,7 prosent i samme periode. Økte materialkostnader til elektriker- og rørleggerarbeid og høye stålpriser har bidratt mest til kostnadsveksten i 2004. Arbeidskraftkostnadene steg med 2,5 prosent fra januar i fjor til januar i år. SSB har mer.

10.02.2005: 
Veidekke med Steen & Strøm-kontrakter for 266 mill. kroner

Veidekke Entreprenør AS har nylig inngått en kontrakt med Steen & Strøm Norge AS på utbygging av kjøpesenteret Down Town i Porsgrunn. Det er også inngått kontrakt med Steen & Strøm eiendomsforvaltning AS på utvidelse av Farmandstredet i Tønsberg. De to kontraktene har en verdi på til sammen 266 mill. kroner ekskl. mva. Veidekke har mer.

09.02.2005: Arkitektur
Norsk Design- og Arkitektursenter "et overlegent stykke norsk samtidsarkitektur"

Norsk Design- og Arkitektursenter ble høytidelig åpnet sist torsdag. "Arkitektonisk tarmskylling", kaller arkitektene Jan Olav Jensen og Børre Skodvin sitt grep for å omforme den nedlagte trafostasjonen i Hausmanns gate i Oslo til Norsk Senter for Design og Arkitektur - et samarbeid mellom Norsk Form og Norsk Designråd. Arkitektene har skapt nok en bygning som balanserer mellom det perfeksjonistiske og det uvørne. Og fordi de åpenbart vet så godt hva de gjør, fremstår resultatet som nok et overlegent stykke norsk samtidsarkitektur. Kilde Oslopuls, som har mer om bygningen.

09.02.2005: Arkitektur
Mye glass i Drammen

Arkitektfirmaet LPO Arkitektur og Design har vunnet arkitektkonkurransen om den nye Kunnskapsparken på Grønland i Drammen. Det var Entra Eiendom og Drammen kommune som gjennom sitt felles selskap "Kunnskapsparken Drammen AS" utlyste arkitektkonkurranse om kunnskapsparken i Drammen. 44 arkitektfirmaer sloss om å få være med i finaleheatet og fem av dem ble plukket ut. Nå er altså den endelige vinneren utpekt. LPO Arkitektur og Design er basert i Oslo og har tegnet bygg over hele landet. Det mest kjente er kanskje Oslo Spektrum. Entra Eiendom har mer.

08.02.2005: Arkitektur
Sprekt nybygg på Sørlandet

ALA Architects fra Finland vant konkurransen om milliard- prosjektet, det nye teater- og konserthuset i Kristiansand. ALA Architects fikk overrakt prisen på en million kroner mandag ettermiddag, for vinnerprosjektet «Tutu». Vinnerforslaget er formet som et stort, levende treteppe som danner grensen mellom publikumsfoajeen og de ulike salene. 176 deltakere fra 21 land leverte 93 forslag i konkurransen. En stor konsertsal skal romme opptil 1300 personer ved symfonikonserter, men kan utvides til 1700 plasser når den skal brukes til rock- og popkonserter. Med hevet tak og bruk av gallerier skal teatersalen romme opptil 700 plasser. I flerbrukssalen er det en biscene med plass til 250 personer. Bygget skal påbegynnes i 2007 og skal etter planen skal stå ferdig i 2010. Prosjektet har en total kostnadsramme på 1,1 mrd kroner. Beregnet bruttoareal for bygget er 16.200 kvm. Kilde Aftenposten.

07.02.2005: Nybygg
Oslos største blir enda større

Oslo City investerer 85 millioner i helt ny etasje. Oslo City er allerede sentrums desidert største kjøpesenter. Men nå skal storebror bli enda større: 3300 nye kvm butikk skal stå ferdig i november. De siste tre årene har senteret ryddet opp i den visuelle profilen. Nå er den fysiske utvidelsen i gang. Blant annet skal en hel kontoretasje bygges om til butikker. Mens et høyteknologisk "egg" i glass og stål skal danne et helt nytt rom i midten av bygningen. - Glassveggen gir et filmlerret på størrelse med det i Colosseum ut mot inngangshallen, sier arkitekt Geir Haaversen i A-lab. Aftenposten har mer.

07.02.2005: Godtar forelegg
Millionstraff etter prissamarbeid

Anleggskonsernet Kruse Smith har fått et forelegg på to millioner kroner etter ulovlig prissamarbeid med blant annet NCC, Selmer Skanska og Veidekke. Nå står de andre for tur. Kruse Smith har godtatt forelegget. Saken har sitt utgangspunkt i byggingen av ilandføringsanlegget for gass ved Kollsnes utenfor Bergen. I april 1993 sendte Norske Shell ut en anbudsforespørsel i forbindelse med prosjektet «Troll Phase I». Selmer Skanska AS, NCC Construction AS, Veidekke ASA, Reinertsen Anlegg AS og Kruse Smith AS bød på prosjektet. Partene ble enige om å betale en kompensasjon på en million kroner til de fire aktørene som ikke fikk prosjektet. Nettavisen har mer. 

04.02.2005: Nybygg
NTNU bygger nytt på Dragvoll

NTNU kommer trolig til å utvide Dragvoll med et bygg som skal romme 1436 studentarbeidsplasser. Bygget skal stå ferdig til høsten 2006. Samtidig som NTNU utreder for fullt å flytte vekk fra Dragvoll, planlegger universitetet å bygge enda mer på Dragvoll-campusen. Årsaken er at kapasiteten for studentarbeidsplasser er sørgelig liten. Mens studenttallene har vokst kraftig, har mange studentarbeidsplasser faktisk blitt fjernet. Nå ser det ut til at NTNU skal gjøre noe med plassmangelen. Adressa har mer.

02.02.2005: Økonomi
Byggeprisene skyter i været

Prisene på bygg og anlegg kommer til å skyte i været fordi flere store prosjekter settes i gang samtidig. Lokale entreprenører opplever en gullalder de ikke har sett maken til tidligere. - Vi skriver knapt februar, og allerede nå har vi på plass mellom 70 og 80 prosent av omsetningen for i år. I min tid i firmaet har jeg aldri opplevd noe lignende, sier prosjektleder Finn Poppe hos entreprenørselskapet Backe Østfold. Kilde: NRK.

02.02.2005: Stålgrossist
CCB Stål har skiftet navn til Ruukki Norge AS

Ruukki CCB Stål har siden 1989 vært et datterselskap av det finske konsernet Rautaruukki. I fjor høst ble kursen lagt om til en ny forretningsmodell, basert på kundegrupper med økende krav til mer løsningsorientert og verdiskapende struktur. Selskapet vil fra nå av ha samme struktur, identitet og profilering over alt hvor de er representert. Ruukki leverer komponenter og totalløsningar till konstruksjons-, bygg- og verkstedsindustrien. Konsernet har et bredt program av produkter innen stål, rustfritt og aluminium. Ruukki Norge har mer.

01.02.2005: Pressemelding fra Byggutengrenser
Klager Sponheim inn for ESA

Mur- og betongbransjen klager Landbruks- og matdepartementet og Sponheim inn for ESA for å ha bidratt til konkurransevridning i byggenæringen. I regi av det såkalte Treprogrammet har Sponheim tilført bransjeorganisasjoner og enkeltbedrifter i treindustrien til sammen langt over 100 mill. kroner. – Vi vet at jordbrukssektoren er unntatt fra EØS-avtalen, men her snakker vi om direkte støtte til byggvareprodusenter med tre som råmateriale. Det holder ikke. Andre byggematerialer er like viktig: mur, betong, glass, stål, sier styreleder Bjørn Mørck i Byggutengrenser. – Det er ingen som kan påvise at bruk av trematerialer kontra mur- og betongmaterialer gir en miljøgevinst hvis man ser på materialene over et helt livsløp, sier Mørck, som også er adm. direktør i Norcem. Les hele pressemeldingen her.

01.02.2005: Byggmarkedet
2005 kan bli vendepunktet for næringslokaler

Optimismen er tilbake i fullt monn hos norske eiendomsselskaper. Forventningene til 2005 har forbedret seg radikalt i løpet av et år. Mens selskapene for et år siden hadde størst tro på offentlig sektor som drahjelp for økt etterspørsel, er det i dag IT og vare-/detaljhandelen man tror skal dra lasset. Ifølge eiendomsselskapene vil 2006 bli enda bedre. 2005 og 2006 er årene det tydeligvis skal ryddes grunn for bygging av nye kontorbygg. Kilde Byggstrategi.no.

Flere nyheter HER !

Nyhetsarkiv
År 2010 År 2009

Nyheter mars 10 
Nyheter februar 10 
Nyheter januar 10
 
Nyheter desember 09 
Nyheter november 09 
Nyheter oktober 09
 
Nyheter september 09 
Nyheter august 09
 
Nyheter juli 09 
Nyheter juni 09 
Nyheter mai 09 
Nyheter april 09 
Nyheter mars 09 
Nyheter februar 09 
Nyheter januar 09
 
År 2008 År 2007 År 2006

Nyheter desember 08 
Nyheter november 08 
Nyheter oktober 08
 
Nyheter september 08 
Nyheter august 08 
Nyheter juli 08 
Nyheter juni 08 
Nyheter mai 08 
Nyheter april 08
Nyheter mars 08
Nyheter februar 08
Nyheter januar 08
 

Nyheter desember 07
Nyheter november 07
Nyheter oktober 07
Nyheter september 07
Nyheter august 07
Nyheter juli 07
Nyheter juni 07
Nyheter mai 07
Nyheter april 07
Nyheter mars 07
Nyheter februar 07
Nyheter januar 07
Nyheter desember 06
Nyheter november 06
Nyheter oktober 06
Nyheter september 06
Nyheter august 06
Nyheter juli 06
Nyheter juni 06
Nyheter mai 06
Nyheter april 06
Nyheter mars 06
Nyheter februar 06
Nyheter januar 06
År 2005 År 2004 År 2003

Nyheter desember 05
Nyheter november 05
Nyheter oktober 05
Nyheter september 05
Nyheter august 05
Nyheter juli 05
Nyheter juni 05
Nyheter mai 05
Nyheter april 05
Nyheter mars 05
Nyheter februar 05
Nyheter januar 05

Nyheter desember 04
Nyheter november 04
Nyheter oktober 04
Nyheter september 04
Nyheter august 04
Nyheter juli 04
Nyheter juni 04
Nyheter mai 04
Nyheter april 04
Nyheter mars 04
Nyheter februar 04
Nyheter januar 04
Nyheter desember 03
Nyheter november 03
Nyheter oktober 03
Nyheter september 03
Nyheter august 03
Nyheter juli 03
Nyheter juni 03
Nyheter mai 03
Nyheter april 03
Nyheter mars 03
Nyheter februar 03
Nyheter januar 03

År 2002

År 2001

 År 2000

Nyheter desember 02
Nyheter november 02
Nyheter oktober 02
Nyheter september 02
Nyheter august 02
Nyheter juli 02
Nyheter juni 02
Nyheter mai 02
Nyheter april 02
Nyheter mars 02
Nyheter februar 02
Nyheter januar 02

Nyheter desember 01
Nyheter november 01
Nyheter oktober 01
Nyheter september 01
Nyheter august 01
Nyheter juli 01
Nyheter juni 01
Nyheter mai 01
Nyheter april 01
Nyheter mars 01
Nyheter februar 01
Nyheter januar 01

Nyheter nov-des 00
Nyheter sep-okt 00
Nyheter juli-aug 00
Nyheter mai-jun 00
Nyheter mar-apr 00
 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 10 august 2009