AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter 2011

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden
 

27.12.2011 Bygg
Stockholm får Nordens største kjøpesenter
Bittelille julaften inngikk partene Unibail-Rodamco og Råsta Holding AB, sistnevnte et selskap som eies i fellesskap av Solna Stad, Fabege och Peab, byggeavtalen for kjøpesenteret Mall of Scandinavia. Det første spadetaket tas i januar 2012, og etter planen skal gigantsenteret til 4,1 mrd kroner innvies oktober 2015. Senteret får hele 100 000 kvm med butikkarealer, altså om lag 40 000 kvm mer enn Sandvika Storsenter. Mall of Scandinavia vil inneholde 250 butikker og restauranter. www.ne.no har mer.
22.12.2011 Bygg
Gøteborg kan få Nordens høyeste hus
I Göteborg har bygget av en skyskrapa aktualiserats. Sedan byggnadsnämnden bytt fot i frågan kan nu ett bygg högre än Turning Torso bli aktuellt inuti vägslingan till och från Älvsborgsbrons fäste på landsidan. Gert Wingårdhs förslag till skyskrapa var uppe på tapeten 2008. Då ansågs byggnaden inte passa in i Göteborgs profil. Nu har förslaget tagits upp igen, och tongångarna från byggnadsnämnden är betydligt mer positiva. Byggnaden vil bli Nordens största på 190,4 meter. www.byggnyheter.se har mer.
15.12.2011 Anlegg
BIM-heder til Holmenkollen
Da vinnerne i Tekla Global BIM Awards Competition 2011 skulle kåres, fikk hoppbakken i Holmenkollen hedrende omtale. Skanskas finske hovedkvarter, Manskun Rasti i Helsinki, ble utropt som vinner i kategorien BIM prosjekt. Stålprisen gikk til the Peace Bridge project i Derry i Nord Irland, mens betongprisen gikk til the Urban Superway i Adelaide, Australia. Og Holmenkollbakken i Oslo fikk altså hedrende omtale i den verdensomspennende kåringen. byggaktuelt.no har mer.
12.12.2011 Anlegg
Spektakulært i stål for gang og sykkel
Jerusalem bro er en 124 meter lang skråstagbro, lokalisert like sør for Bjølsen valsemølle i Oslo. Utformingen er et resultat av en arkitektkonkurranse i 1999, arrangert av Bydelen, Idrettsetaten og Samferdselsetaten. Vinnere av konkurransen var Dr. Ing. A. Aas-Jakobsen og Spor Arkitekter. Arkitektene ønsket at det skulle være en bro med et spenstig og moderne uttrykk, og at formen skulle føye seg inn mellom trærne på en smidig måte: Turen over elva er samtidig en tur mellom trekronene! byggaktuelt.no har mer.
08.12.2011 Tidsskrift
Stålbyggnad nr. 4 - 2011 utgitt
Tidsskriftet "Nyheter om Stålbyggnad" nr. 4 - 2011 er nå utgitt. Hovedtema i dette nummeret er Krystallen – Nykredits nye domicil , Landskapstilpassede høyspentmaster, Thermal mass and the limitations on useful floor thickness. Det er også nyheter om stålpriser: Kilden vant finska stålpris og Studio Furillen. Nyheter om CE-merking: Verkstad sertifisert for CE-merkning og Ikke forspente skruer for stålkonstruktion ihht CE-merkingsstandarden EN 15048-1. Det er også presentasjon av Arenastaden, GC-bro över spårområdet, studietur til Barcelona og Valencia. I Stål gjør det mulig kan du lese om: DnB NORs hovedkontor i Bjørvika: Bygg A, B og C, Etablering av Forus Energigjenvinning 2 AS, Nye Hokksund Ungdomsskole, Norges største kjøpesenter i rute, Stort næringsbygg på Skøyen, Ny lättviktsbro i rostfritt stål från Outokumpu, Stenhagsskolan, Karolinska Institutets nya Aula Emporia. God lesning! Stålbyggnad nr. 3 kan sees her.
07.12.2011: Faglitteratur
Nye detaljhåndbøker klare
De fleste stålkonstruktører har benyttet SBIs fargede hefter med dimensjoneringen av forbindelser og knutepunkter som ble utgitt for ca. 20 år siden. SBI holder på med å tilpasse disse til nye Eurokoder og de 4 første publikasjonen i serien er nå klare. De neste 3 delene i serien forventes klare ved årsskiftet. De 7 delene er:
1. Pelarfot
2. Pelarskarv (er klar) • Se forord og innholdsfortegnelse her 
3. Balk-pelarinfästning (er klar) • Se forord og innholdsfortegnelse her
4. Ramhörn och pelartopp
5. Balkskarv (er klar) • Se forord og innholdsfortegnelse her
6. Balk-balkinfästning (er klar) • Se forord og innholdsfortegnelse her
7. Stånginfästning
• Publikasjonene kan bestilles her
29.11.2011Byggearealstatistikk, foreløpige tall, oktober 2011
Fortsatt kraftig vekst i boligbygging
Foreløpige tall viser en oppgang på 29,8 % i bygging av bruksareal til bolig hittil i år sammenlignet med i fjor. Bygging av annet enn bolig går imidlertid ned med 3,5 %. Totalt igangsatt bruksareal gikk opp med 8 % hittil i år, sammenlignet med i fjor. I januar-oktober er det registrert igangsatt 3,2 millioner kvm bruksareal til næringsbygninger. Dette er 4,7 % mindre enn i samme periode i fjor. Bruksareal innen industri og varehandel stod for til sammen 1,3 millioner kvm. www.ssb.no har mer.
26.11.2011 IT
Gratis dimensjoneringsprogram
Semi-Comp+ er et program for beregning av stålbjelker og stålsøyler ihht Eurokode 3-1-1 og i samsvar med den nyutviklede metoden for "semi-kompakte" tverrsnitt. Programmet er et resultat av det europeiske forskningsprosjektet SEMI-COMP. Programmet dimensjonerer ihht Eurokode 3-1-1, og i hht ny metode. Programmet, et excel-ark, er gratis for medlemmer av Norsk Stålforbund. Programmet kan lastes ned fra her
23.11.2011 Arrangement
Gikk du glipp av temakveld om bølgeenergi?
De som ikke kunne være fysisk til stede i Oslo på temakvelden den 17. november om utnyttelse av bølgeenergi kunne følge temakvelden via egen PC. Arrangementet ble nemlig streamet live slik at man kunne følge med på foredraget fra egen PC. Det var 30 personer som deltok på denne måten. Kveldens foreleser var Jens Peter Kofoed fra Aalborg Universitet. Temakvelden ble også tatt opp og de som ikke fikk med seg temakvelden om Bølgeenergi kan nå i ettertid se hele presentasjonen her: tekna.exss.no/webtv/
23.11.2011 Arkitektur
Kilden vant finsk stålpris
Kilden Teater - og Konserthus i Kristiansand i Norge har vunnet den finske stålkonstruksjonsprisen for 2011. Ruukki sto for detaljplanlegging, produksjon og montering av byggets stålkonstruksjoner. Den finske foreningen Suomen Teräsrakenneyhdistys gir prisen årlig til det beste stålprosjektet. Prisen ble tildelt i går på Ståldagen i Helsinki. Kilden er bygd av en innovativ kombinasjon av materialer: stål, tre og stein. Øvre del av fasaden mot havet er bølgeformet. www.mynewsdesk.com har mer.
18.11.2011 IT
Stålprodukter og dimensjonering som APP
ECCS har utviklet en gratis APP for iPhone og iPad som inneholder stålprodukter med profildata og et program for dimensjonering av bjelker og søyler ihht Eurokode 3. Resultatet av beregningene kan sendes som e-post. APPen er tilgjengelig i Apple Store. En rekke profiler finnes allerede i APPens database men denne vil bli utvidet når flere leverandører blir med. EC3-kalkulatoren har i dag en database av varmvalsede I-profiler og beregner kapasiteten av stålsøyler og stålbjelker ihht EC3-1-1. APPen kan lastes ned fra her.
15.11.2011 Bygg
Trappebank i Barcode
Det blir tøft å ta trappa i DNBs tre nye Bjørvika-bygg. Endelig får Oslo en skyline. Alle de 12 høyhusene i Barcode-rekken skal stå ferdig i 2016. TU har vært på omvisning i den delen av Barcode som trappemessig tar mest av, nærmere bestemt det nye hovedkontoret til DNB, der 4200 ansatte flytter inn. Totalt får banken 85.000 m2 til disposisjon. DNB-kontoret består av tre separate bygg forbundet under bakken. Byggene har svært ulik form, men alle er variasjoner over temaet trapp. www.tu.no har mer.
10.11.2011 Arkitektur
Snøhettas utsikt til Snøhetta verdens fineste
Villreinbesøks-senteret på Hjerkinn har fått navnet «Utsikt til innsikt» og gir utsyn rett inn i Snøhettas fjellheim og beiteområdene til villrein og moskus. Norsk Villreinsenter på Hjerkinn, tegnet av Snøhetta, ble kåret til «World Building of the Year» i klassen «Displays». Prisen ble besøkssenteret på Dovre til del under under verdens mest prestisjetunge arkitektprisutdeling, World Architecture Festival i Barcelona. Snøhettas bygg på Hjerkinn gikk til topps i konkurranse med 18 andre bygg fra hele verden. www.innodesign.no har mer.
09.11.2011: Utdanning
Nasjonal Sveisekoordinator 1090-2:
Kursstart 12. januar 2012

Orme Fagskole starter utdanning av Nasjonale Sveisekoordinatorer 12. januar. Det tilbys følgende kurs:
Nivå 2 (EXC2): 60 timers kurs (opp til S355 og t=25 mm). Målgruppe er de med fagbrev innen enten; sveis, plate, seksjonsbygger, industrirørlegger og minimum 5-10 års praksis.
Nivå 3 (EXC3): 102 timers kurs (opp til S420 og t=50 mm). Målgruppe er de med teknisk fagskole; sveiseteknisk eller maskinteknisk linje og minimum 5-10 års praksis.
Begge kurs avsluttes med skriftlig og muntlig eksamen.
• Kursene er tilrettelagt for fjernundervisning og folk fra hele landet har derfor mulighet til å delta. Les mer her
07.11.2011 Økonomi
Sjeføkonom Dørum: - Vi er oljedopet
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets mener rikdommens svøpe er en hodepine for Norge. - Norge har blitt rikere uten å løfte en finger. Vi blir stadig dyrere, stadig mer oljedopet og har stadig svakere konkurransekraft, sier han. Dørum var invitert som foredragsholder på Ståldagen 2011 der han delte sine betraktninger rundt de økonomiske utsiktene i Norge. Spørsmålet han stilte seg var om Norge fortsatt ville være lykkelandet i en krisepreget verden. www.bygg.no har mer.
04.11.2011 Arkitektur
Media-TIC "World building of the year"
Media-TIC i Barcelona har vunnet den gjeveste prisen på årets World Architecture Festival. - Bygningen er en magnet for mennesker med en hel rekke av ideer, sa festivaldir. Paul Finch. Den vant for omfanget av sin ambisjon, og fordi det var et symbol på en fantasifull følelse for en by. Stålbygningen har 95% reduksjon av CO2. Les mer her. Det var nylig en studietur til Barcelona med bl a besøk av Media-TIC med hovedarkitekten som guide. Turen gikk også til Valencia og Calatravas fantastiske byggverk. Se bilder fra turen klikk her:
04.11.2011 Regelverk
Kontrollstandard på vent
Byggenæringens Landsforening (BNL), Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) og Boligprodusentenes Forening har trukket seg fra arbeidet med ny NS 8450 Kontroll av prosjektering og utførelse av byggearbeider, og nå blir det pause i arbeidet med den nye standarden. Det er Standard Norge sin ledelse som i samråd med Standard Norges Sektorstyre for Bygg, Anlegg og Eiendom, nylig har besluttet å sette arbeidet med ny standard for kontroll av byggearbeider på vent. www.byggaktuelt.no har mer.
04.11.2011 Firma
EDR og Medeso fusjonerer
EDR AS og Medeso AB fusjonerer med virkning fra januar 2012. - Den nye organisasjonen vil kunne tilby over 40 spesialister som leverer support og konsulenttjenester til små, mellomstore og store selskaper. Vi blir en større og enda bedre samarbeidspartner som kan levere en betydelig merverdi for våre kunder, sier Bjørn Tollefsen og Arne Larsson, adm. direktører ihhv EDR AS og Medeso AB. Arne Larsson vil bli ansatt som adm. direktør for den sammenslåtte organisasjonen. www.bygg.no har mer.
04.11.2011 Studie
Arild Clausen hedret som beste foreleser
Arild Clausen er hedret med Norconsults pris for beste foreleser ved NTNU studieprogram bygg- og miljøteknikk. Prisbeløpet er på 25.000 kroner. I begrunnelsen heter det at kandidaten uten tvil er kvalifisert til prisen for beste pedagogiske prestasjon ved NTNU, studieprogram Bygg- og Miljøteknikk. Clausen gjennomgår pensum på en eksepsjonell ryddig og strukturert måte. Han er alltid godt forberedt til forelesningene og balanserer teori og eksempler på en god måte. www.bygg.no har mer.
03.11.2011 Norsk Ståldag
Finsk stålløft for Statoil
3400 tonn stål er fraktet i 150 lastebiler fra Finland til Statoils nye regionkontor på Fornebu. Det var stinn brakke da finnen Michael Porko fra Ruukki Construction holdt foredraget Utfordrende produksjon og montasje med store løft, om Statoil-bygget på Fornebu, i dag. Porko sa ha han var imponert over A-lab arkitekters design av Statoil-bygget, samtidig som han understreket at stålarbeidet ikke var gjort i en håndvending. – Det har vært vår oppgave å tilpasse det kreative til virkeligheten, sa Porko, som har ansvar for Ruukkis operasjoner i Norge. www.tu.no har mer.
03.11.2011 Norsk Ståldag
Her er stålvinnerne
To gjeve stålpriser ble delt ut på Ståldagen i Oslo. Norsk Stålkontruksjonspris 2011 gikk til Holmenkollens nye storbakke. Prisen deles ut annethvert år av Norsk Stålforbund og NFS. Ifm prisutdelingen i dag ga Norconsults Terje Børsum en presentasjon av byggeprosessen, fra rivingen av den gamle bakken og frem til Anette Sagens første offsielle hopp. Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2011 ble overrakt til Sverre M H Stenersen for arbeidet ”Gjenbruk av oljeplattformer - en mulighetsstudie”. Han fikk diplom og en sjekk på 25 000 kroner. www.tu.no har mer.
28.10.2011 Arrangement
Klart for Norsk Ståldag
Til neste uke samles stålbransjen til Norsk Ståldag på Grand Hotell i Oslo. På menyen står spennende foredrag, utstilling og utdeling av Norsk Stålpris 2011. Norsk Ståldag finner sted den 3. november, med studiebesøk til Statoils nye bygg på Fornebu den 4. november. - Jeg har ikke de siste tallene her, men jeg tror vi har passert 130 påmeldte til Norsk Ståldag, forteller Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund til Byggaktuelt. Men det er fortsatt mulighet til å melde seg på. www.byggaktuelt.no har mer. Program her.
26.10.2011 Stålentreprenør
Stålfolket må raske på
Norsk Stålforbund er bekymret, og det bør de fleste stålbedrifter også være. Alle må sertifiseres innen 1. juli 2012, men ennå er mange ikke engang i startgropen. Standarden for CE-merking av stålkonstruksjoner, EN 1090-1, har blitt publisert i EU-kommisjonens Official Journal. Det betyr at den harmoniserte standarden har fått status som "teknisk spesifikasjon" som grunnlag for CE-merking. www.byggaktuelt.no har mer. På Norsk Ståldag 3. november er det en presentasjon av krav til sertifisering og CE-merking iht EN 1090-1. Program her.
26.10.2011 Offshore
Understellet reiser seg i Verdal
Arbeidet med støttestag og strukturer som skal bli til et solid stålunderstell for den nye bolig- og feltsenter-plattformen Ekofisk 2/4 L er nå godt over halvvegs hos Kværner Verdal. Neste vår skal understellet fraktes ut til Ekofisk for å settes på sjøbunnen. Tidlig i høst ble understellet løftet opp i horisontal stilling. Produksjon av rør og seksjoner til understellet foregår i produksjonshallene ved verftet. Når seksjonene er ferdig overflatebehandlet fraktes de ut på uteområde for å bli satt sammen til større enheter. Les mer her.
25.10.2011 BA-virksomhet, omsetningsstatistikk, 3. termin
Omsetningsvekst i bygg og anlegg
Omsetningen i bygge- og anleggsvirksomheten økte med 12 mrd kroner i første halvår i 2011 sammenlignet med første halvår i fjor. Dette er en oppgang på 9,4%. Veksten har vært stabil gjennom de tre første terminene i år og totalt ble det omsatt for 136 mrd kroner innen bygge- og anleggsvirksomheten i første halvår 2011. Størst vekst var det innenfor næringsgruppen oppføring av bygninger, med en økning på 12,5%. www.ssb.no har mer.
20.10.2011 Konferanse
Stor interesse for Ståldagen
Tekna melder om stor pågang til Norsk Ståldag som finner sted torsdag 3. november. Årets Ståldag har mange aktuelle temaer, blant annet: Økonomiske utsikter - Aktivitetsprognoser bygg - Landskapstilpassede kraftmaster - Hardangerbrua - Statoilbygget på Fornebu - Stadiums with sustainable design and features - Sustainability is also to build high and thight - FutureBuilt Østensjøveien 27 -Historiske kollapser siste 10 år - Krav til sertifisering av verkstedet og dets underleverandører. Program her.
19.10.2011: Faglitteratur
Ny knutepunktshåndbok er klar
De fleste stålkonstruktører har benyttet SBIs fargede hefter med dimensjoneringen av knutepunkter som ble utgitt for ca. 20 år siden. SBI holder på med å tilpasse disse til nye Eurokoder og den første publikasjonen i serien, Pelarskarv (søyleskjøt), er nå klar. De neste 6 delene i serien forventes klare ved årsskiftet. De 7 delene er:
1. Pelarfot
2. Pelarskarv (er klar) • Se forord og innholdsfortegnelse her 
3. Balk-pelarinfästning
4. Ramhörn och pelartopp
5. Balkskarv
6. Balk-balkinfästning
7. Stånginfästning
• Publikasjonene kan bestilles her
19.10.2011: Bygg
Skraper skyene 310 meter over London
The Shard er den første skyskraperen i verden som bygges med top-down metoden. Skyskraperen er allerede i bruk som en portal mellom Joiner Street og London Bridge togstasjon. Her er det en god idé å løfte blikket og betrakte bygningens fabelaktige glassfasader på 56000 m². Glasset er laget av sand med lavt jerninnhold som betyr redusert grønnskjær og økt klarhet ift vanlig glass. Dessuten har glasset en såkalt solar coating som ved høye temperaturer absorberer mesteparten av solenergien. www.tu.no har mer.

18.10.2011 Stålentreprenør
Ruukki Fredrikstad på vei mot CE-merking
Ruukki Construction Norge as Fredrikstad er godkjent for utførelse i EXC3 etter ny utførelsesstandard NS-EN 1090-2. Det var i september at Unit Manager Jan Erik Bergsrønning, Technical Manager, Trond Brynhildsen og Production Manager Birger Lindberg ble overrakt beviset på at Ruukki Construction på Gressvik er ”Godkjent for utførelse”. I virksomheten på Gressvik er det 50 engasjerte medarbeidere som designer, produserer, monterer og selger ca 4000 tonn stålkonstruksjoner i året. Les mer her.

12.10.2011 Tidsskrift
Stålbyggnad nr. 3 - 2011 utgitt
Tidsskriftet "Nyheter om Stålbyggnad" nr. 3 - 2011 er nå utgitt. Hovedtema i dette nummeret er miljø (LCA, BREEAM og LEED miljøklassifiseringssystemer osv), og Sertifisering / CE-merking. Det er også en presentasjon av Stockholmsarenaen, en artikkel om Stålbruer i Norge skrevet av Bjørn Isaksen i Statens Vegvesen, nyhet om at Ruukki Construction avd. Fredrikstad er godkjent for utførelse i EXC3 ihht NS-EN 1090 og miljøvennlige paneler fra flere leverandører. Videre en artikkel om man kan sveise i gammelt stål, eksplosjonslaster, LECORs nye produksjonshall, arkitektstudenter som lærer seg mer om stål og Stål gjør det mulig med de norske bidragene: Tverrfjellhytta av Snøhetta, Sole Skog flerbrukshall, Kilden teater og konserthus, Trollveggen besøkssenter og Clarion Hotel & Congress i Trondheim. Stålbyggnad nr. 3 kan sees her.
07.10.2011: Miljø
Kreosot-stolper kan ha forurenset drikkevann
– Vi har tatt flere prøver, både jordprøver og vannprøver, forteller teknisk sjef May-Jorunn Corneliussen i Vannvåg i Karlsøy kommune i Troms. Drikkevannet i kommunen har nemlig vært så forurenset av hydrokarboner de siste tre ukene at befolkningen har fått drikkeforbud på vannet. Årsaken ser ut til å kunne være kreosotimpregnerte stolper fra Troms Krafts kraftlinje til en vindpark i bygging på Vannøya. – Langs hele linja til Troms Kraft brukes det kreosotstolper, og linja går tvers over vannverket vårt, sier Corneliussen til Nordlys. www.tu.no har mer.

kreosot er kreftfremkallende
06.10.2011: Miljø
Ny miljørapport "mixed use" tilgjengelig nå
Target Zero har nå publisert den siste av fem miljørapporter. Denne siste rapporten tar for seg et bygg med "mixed use", som viser hvordan du kan redusere karbonutslippet. Du kan også laste ned de fire andre miljøstudiene; kontorbygg, skole, lagerhus og kjøpesenter. Hver bygningstype er vurdert med hensyn på:
1. Innbakt energi/Carbon footprint (produksjon+bygging)
2. Bruksenergi & hvordan du kan redusere karbonutslippet
3. BREEAM - miljøklassifisering av bygninger
Slik kan Target Zero hjelpe deg med å oppnå de tre høyeste nivåene i BREEAM. Last ned rapporten fra www.targetzero.info
05.10.2011: Anlegg
Slik blir kjørebanen over fjorden
Dei første bitane av Hardangerbrua er sveist saman, og påført raudfargen. Sveisarane i Shanghai har gjort ferdig seksjonar av stålkassen som bilar og syklar skal trilla over Hardangerfjorden på. Den første er alt blitt måla i den raudorange fargen som skal gjera brua synleg for trafikantar i lufta og på sjøen. 18 lengder måler 60 meter kvar, og fem blir vel 40 meter lange. Dei 23 seksjonane skal stablast om bord i eit spesialskip frå den kinesiske verkstaden og skipast til Hardanger i januar-februar. www.bt.no har mer. På Norsk Ståldag 3. nov blir det en presentasjon av brua. Program her.
04.10.2011: Byggearealstatistikk, foreløpige tall, august 2011
Liten nedgang innenfor næringsbygg
Foreløpige tall viser en nedgang i bygging av næringsbygg på 6,7 % hittil i år, sammenlignet med i fjor. Bygging av boligbygg og totalt igangsatt bruksareal gikk opp. I januar-august er det registrert igangsatt 2,5 mill kvm bruksareal til næringsbygninger. Dette er 6,7 % mindre enn i samme periode i fjor. Det ble gitt igangsettelsestillatelse for 17 676 nye boliger i januar-august. Det er en oppgang på 4 753 boliger. Totalt er det satt i gang nesten 6 mill kvm bruksareal, en oppgang på 6,7 %. www.ssb.no
27.09.2011:
Faktor Eiendom er konkurs
Styret i Faktor Eiendom har besluttet å begjære oppbud i selskapet, ifølge en melding fra selskapet tirsdag. Faktor Eiendom varslet i sin halvårsrapport at likviditetssituasjonen kan bli utfordrende i løpet av andre halvår dette året. Det har vært ført forhandlinger med selskapets hovedbankforbindelse i et forsøk på å restrukturere selskapets gjeld. www.dn.no har mer.
27.09.2011: Stålentreprenør
Tre aktører forhandler om å overta SKV
Det er godt håp om at de fleste ansatte i det konkursrammede selskapet SKV berger levebrødet. Tre store aktører i bransjen har vist interesse og er i forhandlinger om å overta driften. Det bekrefter bobestyrer Vidar Hulaas overfor Byggeindustrien. Han understreker at prosessen nå må gå raskt. - Vi må komme i mål i løpet av denne uka. Konkursboet har et problem i forhold til de gjenværende kontraktene og da ansatte. Skjer det ikke noe i løpet av denne uka, overtar banken, sier han. www.bygg.no har mer.
26.09.2011: Pris
Denne kan gi Snøhetta ny pris
Riktignok er arkitektkontoret Snøhetta allerede historiske: De er eneste firma som tidligere har vunnet pris under World architecture festival to ganger. Det skjedde med biblioteket i Alexandria i 2002 og Operaen i Oslo i 2008. Nå er Snøhetta nominert nok en gang: Med paviljongen på Tverrfjellet, bygget i tre, stål og glass. Fra paviljongen har man utsikt mot Grisungdalen og Snøhetta-massivet. Stålet er levert at Lonbakken mek verksted, mens furublokken er levert av Djupevåg båtbyggeri. Les mer her.
23.09.2011: Pris
Europeisk stålpris til Holmenkollbakken
Finansbyråd Kristin Vinje mottok på vegne av Oslo kommune, som byggherre, den europeiske prisen ”ECCS European Steel Design Awards 2011” for Holmenkollen Nasjonalanlegg – Ny storbakke K120. Utdelingen fant sted under en høytidelig prisseremoni i Potsdam 22. september på ECCS Congress & Annual Meeting. - Jeg er stolt av å motta en slik prestisjefylt pris for et anlegg som betyr så mye for vinterhovedstaden Oslo, sier finansbyråd Kristin Vinje. www.bygg.no har mer.
22.09.2011: Pris
Europeisk studentpris til Sverre Stenersen
NTNU-student Sverre Mæx Hegrenæs Stenersen mottok "The European Architectural Student Awards 2011" under en høytidelig prisseremoni i Potsdam i dag på ECCS Congress & Annual Meeting. Prisen ble tildelt for hans arbeide ”Gjenbruk av oljeplattformer - en mulighetsstudie”, en masteroppgave ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU. Det var i alt 5 studenter fra Europa som mottok denne prisen. Den europeiske prisen utgis annen hvert år av European Convention for Constructional Steelwork (ECCS). Red
19.09.2011: Faglitteratur
Ny lærebok i utmatting ihht Eurokode 3-1-9
Denne utgaven tar for seg utmatting, et emne som ikke er kjent for mange ingeniører, men likevel relevant for riktig prosjektering av en rekke stålkonstruksjoner. Boka forklarer alle spørsmål knyttet til emnet: Grunnlag for utmattingsberegninger, pålitelighet og ulike verifiseringsmåter, bestemmelse av spenninger og stressområder, utmattingsstyrke, bruksområde og begrensninger. Den inneholder detaljerte eksempler på anvendelser av begreper, beregningsmetoder og verifiseringer etc. Forfattere er Alain Nussbaumer, Luis Borges og Laurence Davaine. Bestill boken her.
16.09.2011: SEMINAR SIKRE BYGG II
Sertifisering og CE-merking ihht EN 1090-1
Et tema som er meget aktuelt for tiden er nye krav til Sertifisering av verksteder og CE-merking ihht NS-EN 1090-1. Dette tema kan du lære mer om på et seminar i Trondheim 25. oktober. Her er noen sentrale emner:
• Fabrikkens produksjonskontroll (FPC)
• Innledende typeprøving (ITT og ITC)
• Samsvarsattestering og CE-merking
• Inspeksjon og evaluering av verkstedet
Program og påmelding her
14.09.2011: Stålentreprenør
SKV er konkurs
Rundt 100 personer mister jobben når SKV i Råde nå legger ned. – Det er forferdelig trist. Alle de ansatte er preget av dette. Mange har jobbet hardt for å snu skuta. Men nå går det ikke lenger. Det sier John Agnar Nyquist, daglig leder i SKV, Stene-Kjesbu-Vister AS. Konkursen var et faktum tirsdag. – Det som er ekstra bittert er at vi har en ordrereserve verdt 100 millioner kroner. Men siden vi ikke har klart å få finansiering til å bære noen måneder med likviditetsproblemer, måtte vi kaste inn håndkleet, forklarer John Agnar Nyquist. www.f-b.no har mer.
12.09.2011: Byggeregler
Krav til sertifisering og CE-merking
Norsk Stålforbund har publisert nyttig informasjon om krav til sertifisering og CE-merking av lastbærende stålkomponenter. Følgende temaer omhandles:
• CE-merking av byggevarer
• Bærende komponenter og byggesett i stål
• NS-EN 1090-1 og CE-merking, angår det meg?
• Fra materiale til komponent. Hvem omfattes av EN 1090-1?
• Sertifisering og CE-merking ihht NS-EN 1090-1
• Veger til sertifisering og CE-merking
• Oppsummering

Gå til siden her: www.stalforbund.com/ce-merking.htm
09.09.2011: Rådg. ingeniør
A.L Høyer Oslo og Finseth fusjonerer
A L Høyer AS, Oslo og Finseth rådgivende ingeniører AS, Asker fusjonerer sine virksomheter. Firmaets nye navn blir Høyer Finseth AS. Hovedkontoret vil bli i Oslo og selskapet vil ha avdelingskontorer i Asker, Revetal (Vestfold), Råde (Østfold) og Ålesund samt tilknyttede kontorer i Askim, Skien, Hønefoss, Sandnessjøen og Mo i Rana. Selskapet vil med sine 80-90 ansatte bli betydelig styrket når det gjelder både kapasitet og kompetanse. Les mer her.

08.09.2011: Seminar
Nordisk Stålbroseminar
Nordens største stålbroseminar avholdes i Stockholm 29. september. NB! Gratis deltakelse. Årets presentasjoner er:
• Innovations in Bridge Construction and Design
• På veg mot lengre hengebruspenn
• Lean-thinking inom Broområdet
• Underhåll av stålbroar
• Utbildning av morgondagens konstruktörer
• Broestetik
• Trafikverket - en byggherre som vågar tänka vidare
• Nordisk Stålbroexposé
Program og påmelding HER

07.09.2011: Studietur
Studietur med eksklusiv guiding
NFS har nå senket prisen for å delta på studietur til Barcelona og Valencia 15 – 18. oktober. Siste nytt er at det vil bli en presentasjon og guiding i Valencia av Mario Rando som var sjefsingeniør hos Calatrava i 10 år og ansvarlig ingeniør for alle strukturene i “kunst- og vitenskapsbyen” som Calatrava har designet i Valencia. Du vil også få oppleve verdens beste fotballspiller, Messi, i aksjon på Camp Nou stadion når FC Barcelona mot Racing Santander. Program her.
06.09.2011: Konferanse
Norsk Ståldag 2011 avholdes 3. november
I år med en større utstilling

Programmet for Norsk Ståldag 2011 er nå publisert. Årets hovedtaler er Øystein Dørum, sjeføkonom i DnBNOR Markets, som skal presentere økonomiske utsikter og som spør om Norge fortsatt vil være lykkelandet i en krisepreget verden? Et annet aktuelt tema er arkitektur og miljø der flere presentasjoner vil demonstrere stålets gode miljøegenskaper. Det vil også bli presentasjoner av kommende byggeprosjekter samt utdeling av Norsk Stålkonstruksjonspris 2011 og studentprisen. Se programmet her.
02.09.2011: Organisasjon
Forveksling om Brannstopp
- BrannStopp Norge as må ikke forveksles med det utførende firmaet BrannStopp AS i Skien, som er overtatt av Firesafe AS, sier daglig leder Henrik Tenvik i BrannStopp Norge AS på bakgrunn av et oppslag på bygg.no torsdag. www.bygg.no har mer
30.08.2011: Organisasjon
Norsk Stålforbund har flyttet
I og med at Ingeniørenes Hus skal pusses opp neste år har Norsk Stålforbund funnet et nytt kontor for sin virksomhet. Valget falt på et kontor i Arbins gate 2 som er kun "et stenkast" fra Ingeniørens Hus. Nærheten til Tekna var viktig i og med at Stålforbundet samarbeider med NFS/Tekna om utvikling og gjennomføring av kurs. Kontoret er framleid av Arcelormittal Commercial Long Norway AS. Kontoret er romslig og fungere også som møterom med plass for inntil 10 personer. Red.
29.08.2011: Bygg
Enorme stålrammer på Fornebu
Ruukki er i full gang med å montere stålkonstruksjonene til Statoils nye regionskontor på Fornebu. Hovedentreprenør er Skanska. På det meste vil mer enn 600 personer være sysselsatt på prosjektet, ifølge Skanska. Kontorbygget vil bestå av ni etasjer og ha et totalareal på 66 800 kvm, fordelt på fem lameller. Det er arkitektkontoret A-lab som har tegnet det prestisjetunge bygget. Ruukki´s totale stålleveranser er på litt over 3 000 tonn. Veggfagverkene er ca. 14 meter høye og 150 meter lange og løftes på plass i 5 deler. Se bildeserie, klikk her:
26.08.2011: Anlegg
Slik ble Nordenga bru bygget
Fredag står Nordenga bru over Oslo S ferdig. Se byggeprosessen på 2,5 år kortet ned til få sekunder. - Det har vært krevende og utfordrende. Og spesielt krevende opp i mot infrastrukturen som er her, sier Åge Brudeseth som er byggeleder i Statens vegvesen. Fredag står broen endelig ferdig etter 2,5 år. Broen er satt sammen av prefabrikerte elementer fraktet på en lekter fra Nederland. Deretter har 2100 tonn med stål blitt trukket på plass over 25 jernbanespor. Denne hendelsen har blitt festet til film av Norfilm AS. Se filmen HER
25.08.2011: Anlegg
Broa seiles inn på lekter
Allerede i september settes to av bunnfundamentene til «Adolph Tidemands bro» ned i Mandalselva. Dette blir gjort ved hjelp av en lekter med kran. Selve broelementet i stål settes på plass en gang rett før jul eller rett etter nyttår, ifølge Øyvind Lundberg fra FAVEVO. Det skal være to festepunkter ute i elva og et på hver side av land. Broa kommer i tre deler via sjøveien til Mandal på en lekter, og broelementene settes deretter på plass fra denne flåten ved hjelp av en kran. www.l-a.no har mer.
24.08.2011: Anlegg
Fredag åpner Nordenga bru
Fredag 26. august kl. 13.00 foretar samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa den offisielle åpningen av Nordenga bru i Bjørvika. Nordenga bru strekker seg over sporområdet til Oslo S, og binder sammen “den nye bydelen” Bjørvika og Gamle Oslo. Brua vil gi en mer effektiv trafikkavvikling, ved at den overtar rundt halvparten av trafikken som i dag går over Bispelokket / Nylandsbrua og videre på Ring 1. Med Nordenga bru på plass kan arbeidet med å rive Bispelokket starte. www.bygg.no har mer.
24.08.2011: Studietur
Studietur til Valencia og Barcelona
Stålforeningen arrangerte en studietur til Barcelona og Valencia tilbake i 2002 med stor suksess. I dagene 15 – 18. oktober arrangeres igjen en studietur til Barcelona og Valencia for å se og oppleve stålkonstruksjoner og stålarkitektur av ypperste klasse. Et hovedtema er arbeider av den spanske arkitekt, ingeniør og billedhugger Santiago Calatrava (f. 1951). Hans hjemby Valencia har i de senere årene hatt gleden av å få nye broer og bygninger tegnet av Calatrava. Les mer her.
23.08.2011: Pris
Svensk pris til Kari Nissen Brodtkorb
Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS har fått Årets Stadsbyggnadspris 2011 for Regionhuset Skåne i Malmö. - Vi lot oss inspirere av vitaliteten i det gamle verftsområdet da vi tegnet det nye bygget, sier arkitekt og daglig leder Kari Nissen Brodtkorb til Arkitektnytt. Bygningen er nå er beæret med en av Sveriges gjeveste utmerkelser. Nissen Brodtkorb forteller at ideen bak prosjektet i Västra Hamnen var å videreføre råheten i den gamle industribebyggelsen, med bruk av tegl og stål som hovedmaterialer. www.arkitektnytt.no har mer.
17.08.2011: Byggearealstatistikk, 2. kvartal 2011
Stadig flere boligblokker
Det er sterk vekst i bygging av blokker. I 2. kvartal 2011 ble det registrert satt i gang bygging av 6 401 boliger med i alt 936 000 kvadratmeter bruksareal til bolig. Antall nye boliger i blokk har økt med 142 prosent sammenlignet med 2. kvartal 2010. www.ssb.no har mer.
12.08.2011: Miljø
Target Zero´s miljøstudie av kontorbygg - tilgjengelig nå
Target Zero har nå publisert en miljørapport for kontorbygg, som viser hvordan du kan redusere karbonutslippet. Du kan også laste ned miljøstudier av skole, lagerhus og kjøpesenter. Hver bygningstype er vurdert med hensyn på:
1. Innbakt energi/Carbon footprint (produksjon+bygging)
2. Bruksenergi & hvordan du kan redusere karbonutslippet
3. BREEAM - miljøklassifisering av bygninger
Slik kan Target Zero hjelpe deg med å oppnå de tre høyeste nivåene i BREEAM. Last ned rapporten fra www.targetzero.info
08.08.2011: Bygg
INSPIRIA science center har åpnet
INSPIRIA science center ligger ved E6 i Sarpsborg og er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi. Senteret har åpnet dørene for en en testperiode fra 1. - 21. august. Den offisielle åpningen finner sted 30. august. INSPIRIA science center er på 6400 m2 og er Nordens mest moderne. SKV har levert stålkonstruksjonene til senteret.
02.08.2011: Bygg
Vil bygge verdens høyeste bygning
Burj Khalifa fikk bare være verdens høyeste bygning i 1,5 år før en saudiarabisk prins offentliggjorde planene om å slå Dubais stolthet grundig ned i ørkensanden. Tirsdag undertegnet prins Alwaleed bin Talal en kontrakt verdt 6,6 mrd kroner om bygging av verdens høyeste skyskraper i den saudiarabiske byen Jeddah. Bygningen skal bli over 1000 m høy, og stå klar i løpet av fem år. – Det er snakk om en høyde som er ganske mye høyere enn 1000 m, men det eksakte tallet er hemmelig. www.nrk.no har mer.
21.07.2011: Anlegg
Norgesreklame til 18 i stil
Det er lett å forstå hvorfor en million mennesker besøker Holmenkollen hvert år. Det første som slår deg når du nærmer deg Holmenkollenanlegget er at dette er glansbildeversjonen av Norge: Høyteknologisk og moderne i vakkert samspill med naturen, der 1000 tonn stål reiser seg opp mot himmelen. Vi har ikke brukt mer enn 1,8 mrd kroner på dette kun for at Romøren & Co skal få en ny bakke å leke i. Dette er norgesreklame, slik vi ønsker å fremstå for verden. oslopuls.aftenposten.no har mer.
21.07.2011: Anlegg
Velger bort trebygg etter brannen
Etter brannen i juni droppes tre som byggemateriale. Hallingskeid stasjon ble ødelagt i den dramatiske brannen 16. juni. 250 personer ble reddet ut av et tog som var på vei til Oslo, og som så vidt klarte å stanse før flammene. – Det er et stort tankekors at overbyggene er laget av brennbart materiale, sa en kritisk Rolf Jørgensen, leder i Norsk Lokomotivmannsforbund. Når det nye bygget kommer opp, velger man nå stål, betong - eller en kombinasjon av disse to. www.nrk.no har mer.
19.07.2011: Bygg
Ny idrettshall tar form
Den femte friidrettshallen begynner virkelig å ta form. Etter planen skal hallen i Haugesund åpne i januar. På under et år har friidrettshallen i Trondheim og Sandnes åpnet. Hallene i Steinkjær og Bergen er også snart klare. Nå begynner hallen i Haugesund å ta form også. - Fremdriften av hallen går etter planen. Hallen tar form og mesteparten av vegger og tak er montert, sier prosjektleder Knut Birkeland. HIL-hallen er en flerbrukshall på 5250 m2 grunnflate. www.friidrett.no har mer.
18.07.2011: Anlegg
Kjøper stål for 74 millioner
Statens vegvesen ber om ein samla pris på levering av bærekablar og hengestenger til Dalsfjordbrua og skråstag til Kåfjordbrua i Finnmark. Dalsfjordbrua som knyter saman Askvoll og Fjaler er ei 623 m lang hengebru med eit hovudspenn på 523 m. Brua skal ha seks kablar med 750 m lengde og like mange som er 737 m lange. Dei lengste skal gå på nordsida av brua, og ulikskapane i lengde skuldast plasseringa av forankringane. Vekta på kablane er rekna til å vere 688 tonn. I tillegg skal brua også ha 84 hengestenger med ei anslått totalvekt på 31 t. Oppdraget med stålleveranse omfattar i tillegg 60 skråstag med lengder frå 41 til 141 m og ei anslått totalvekt på 299,5 t. www.firda.no har mer.
12.07.2011: Bygg
Snøvern av dimensjoner
Velvaksne stålkonstruksjonar skal hindra snøras over Bergensbanen. Entreprenørane er i gang med andre sesong i Storekleven. No skal lia vidare mot snøoverbygget sikrast. - Nei, det er ikkje fotrister eller trappetrinn for troll, forsikrar prosjektleiar Rune Kilen i Jernbaneverket. Han kallar den nye rassikringsmetoden for snøarmering. Teorien er at snøen skal pakka seg rundt stålet og bita seg fast, om lag som betong festar seg til armeringsjern. www.bt.no har mer.
11.07.2011: Bygg
Slik blir nye Aker Brygge
Aker Brygge har de siste 25 årene vært et ledende senter for næringsliv, handel og hygge i Oslo. I 1991 vant Aker Brygge den første Stålkonstruksjonsprisen. Norwegian Property skal nå gjøre Aker Brygge enda mer hyggelig, spennende og attraktivt for næringslivet, beboerne, Oslos øvrige innbyggere og alle tilreisende fra inn- og utland. Arbeidet er allerede i gang og "Nye Aker Brygge" skal etter planen stå helt ferdig i 2015. Mellom 1 og 1,5 milliarder kroner skal brukes på en gedigen ansiktsløftning. Se planene og illustrasjonene her.
09.07.2011: Bygg
Lydisolering av hatteprofiler er nå verifisert
Lydisolasjonen av Ruukkis dekkeløsninger har blitt verifisert i en fullskala test. Et to-etasjes bæresystem, inkludert fasaden, ble bygget basert på Ruukkis fleretasjers rammesystem ved Technology Centre i Hämeenlinna. Dette var en stor test som tidligere bare var testet en gang i Finland. Testresultatene var gode og bekreftet beregningene. Systemet viste å være egnet for boliger, og det er ikke nødvendig å fylle bjelkene med betong. www.ruukki.com har mer.

08.07.2011: Offshore
Ruukki leverer stål til vindmøllefundamenter
Ruukki skal levere stålkonstruksjoner til fundamentene for offshore vindmøller til Kværner Verdal AS. Leveransene fra Ruukkis fabrikk i Kalajoki i Finland vil pågå fram til sommeren 2012. Ruukkis leveranse omfatter totalt 240 enheter. Overgangsdelen som Ruukki skal levere er 12 meter i diameter og ca fem meter i høyden. Ståldelen skal forankre understeellet til havbunnen. www.steelorbis.com har mer.

04.07.2011: Byggearealstatistikk, foreløpige tall, mai 2011
Stor økning i boligbygging - nedgang i næringsbygg
Foreløpige tall tyder på at boligbyggingen økte markant i januar-mai 2011, sammenlignet med året før. Antall igangsatte boliger gikk opp med hele 42 %. Det ble gitt igangsettelses-tillatelse for 12 028 nye boliger i januar-mai i år, en oppgang på 3 576 boliger sammenlignet med samme periode i fjor. I januar-mai er det registrert igangsatt 1,7 millioner kvadratmeter bruksareal til næringsbygninger. Dette er 3,8 % mindre enn i samme periode i fjor. Fritidseiendommer, garasjer med mer gikk tilsvarende opp 15 prosent. Igangsatt bruksareal til annet enn bolig gikk i alt opp 0,7 prosent. I alt er det satt i gang nesten 4 millioner kvadratmeter bruksareal, en oppgang på 15 prosent. www.ssb.no har mer.
04.07.2011:
www.stalforbund.com rammet av flommen i København
Stålforbundets hjemmeside og e-post er sammen med 100.000 andre kunder av Surftown rammet av flommen i København. Datasenteret til Surftown er det tidligere Tiscali-datacenter, som ligger på havnen i København. Det er dette området som er hardest rammet av de enorme vannmassene som kom 2. juli. Surftown har backup og det går vanligvis ikke ned. Men det er ledningene som går til backup-senteret som står under vann. Serverene må derfor flyttes fysisk til et sekundært datasenter. Dette er helt spesielt, og det vil ta noen dager før alt er oppe og går igjen. Siste 8. juli: Fungerer nå!!!
01.07.2011: Anlegg
Verdens lengste bro over vann åpnet i dag
Jiaozhou Bay Bridge i Qingdao, som ligger i Shandong-provinsen i østre Kina, er hele 42 km lang. Den nyåpnede broen skal ha kostet drøye 8,5 mrd kroner å bygge og det har tatt fire år å ferdigstille den. Lengden på broen tilsvarer strekningen mellom Oslo og Drammen. Det har gått med intet mindre enn 81 mill m3 betong og 450.000 tonn stål til konstruksjonen. Det tilsvarer henholdsvis massen til 3.800 olympiske svømmebassenger og 65 Eiffeltårn. www.abcnyheter.no har mer.
25.06.2011: Miljø
Oppdatert miljøstudie av supermarked
Target Zero har nå publisert en oppdatert miljørapport av Supermarket, en miljøstudie som viser hvordan du kan redusere karbonutslippet. Du kan også laste ned miljøstudier av skole og lagerhus. Hver bygningstype er vurdert med hensyn på:
1. Innbakt energi/Carbon footprint (produksjon+bygging)
2. Bruksenergi & hvordan du kan redusere karbonutslippet
3. BREEAM - miljøklassifisering av bygninger
Slik kan Target Zero hjelpe deg med å oppnå de tre høyeste nivåene i BREEAM. Last ned rapporten fra www.targetzero.info
20.06.2011: Fabrikasjon
Veger til sertifisering
Norsk Stålforbund har gjennomført to seminarer kalt "Sikre Bygg II" om "Sertifsering og CE-merking ihht EN 1090-1. Fabrikkert stål". Idf ble det utarbeidet en veileder, "Sertifisering av fabrikkens produksjonskontroll". I veilederen finnes også flere eksempler på verkstedets dokumentasjon. Veilederen er gratis for medlemmer av Stålforbundet. Det ble også utarbeidet to flytskjemaer: det ene har vi publisert tidligere og er kalt "Hvem omfattes av EN 1090-1". Det andre skjemaet er kalt "Veger til sertifisering" og kan lastes ned fra her.
17.06.2011: Ulykke
-Bedre med stål og betong
Torsdag kjørte et morgenekspresstog på Bergensbanen inn i et brennende snøoverbygg på Hallingskeid. Informasjonssjef Inge Hjertås i Jernbaneverket bekrefter at ulykken kunne ha vært unngått dersom snøoverbyggene var bygget med andre byggematerialer. - Det ideelle hadde vært noe mer brannsikkert, som stål eller betong. Det koster en del mer enn trebygg med aluminiumskledning. Men det som skjedde nå koster også mye, sier Hjertås. www.NRK.no har mer.
17.06.2011: Anlegg
Nye Strømsø Torg
Første etappe av arbeidet med opprustingen av Strømsø torg i Drammen er blitt fullført i anledning jubileumsåret 2011. Torget, som skal skape aktivitet i bydelen og bli en møteplass for opplevelser og kultur, består av granittdekke, benker, beplantning, sykkeltraseer og snøsmelteanlegg samt en spektakulær vannskulptur "Waterrice", utformet av den britiske kunstneren William Pye, som har fått en sentral plassering på det nye torget. Kunstverket i speilglanset stål og vann er en gave fra byens næringsliv. Les mer her.
16.06.2011: Utenrikshanel med varer, mai 2011
Stor økning av stål i mai
Importverdien av jern og stål i mai 2011 gikk opp i 1299 millioner kroner mot 811 millioner i samme måned i 2010. Dette er en økning på hele 488 millioner kroner eller 60 prosent sammenlignet med mai 2010. Stål- og næringslivsnytt har mer.
15.06.2011: Bygg
Mange nye prosjekter
Prosjektpotensialet i 2011-2015 utgjør nå vel 3,8 millioner kvm næringseiendom til kontor i Oslo, Asker og Bærum. Det er en økning på 300.000 kvm fra i fjor. I år forventes ferdigstilling av 149.000 kvm Oslo, Asker og Bærum, mens tallet for 2012 er 205.000 kvm. Kommende byggeprosjekter har mer.
12.06.2011: Bygg
Bergens nye landemerke
Dette bygget skal stå klart om et år. Det skal være hvitt, inneholde 20 leiligheter og henge over det gamle jernstøperiet Laksevåg verk ved Damsgårdssundet. Bygget har fått navnet «Støperiet» og skal stå klart om et år. Det er arkitektkontoret LINK arkitektur avdeling Bergen som har tegnet bygget. - Vi synes det er utrolig gøy og det har vært en spennende prosess hvor kreativiteten har blomstret og hvor alle parter var tent på ideen, sier Grethe Haugland i LINK arkitektur. www.bt.no har mer.
11.06.2011: Bygg
Slik blir de nye WTC-tårnene
11. sept 2001 ble 2752 mennesker drept på Manhattan. Nå bygges World Trade Center opp igjen. Norske Snøhetta har en sentral rolle. På WTC-tomten jobber store menn på store bygg, og spiser store hamburgere til lunsj. Paviljongen til Snøhetta skal stå ferdig før 11. sept i år. Alt er større i Amerika. Det virket i hvert fall slik da jeg fem år gammel sto på toppen av New Yorks 415 meter høye World Trade Center, og så ned på prikkene som var mennesker og biler. Året var 1979. www.abcnyheter.no har mer.
07.06.2011: Produktnytt - miljø
En helt integrert solpanelfasade
Ruukki har utviklet et solcellesystem som fullt ut er integrert i fasaden for å omvandle solstråler til energi. Solenergisystemet er ikke avhengig av solens varme, bare av dets stråling. Elektrisiteten som produseres brukes enten til å dekke egne behov eller å forsyne el-nettet. Solpanelfasaden er utviklet for bruk i bygninger med høy arkitektonisk standard som tilfredsstiller stadig strengere miljøkrav. www.mynewsdesk.com har mer.
07.06.2011: BA-virksomhet, omsetning 1. termin 2011
Økt omsetning i bygg og anlegg
Den totale omsetningen i bygge- og anleggs-virksomheten var på 38 mrd kroner i 1. termin 2011, en økning på 12 % sammenlignet med 2010. Omsetningen innenfor spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet var på 18 mrd kroner i 1. termin 2011, en økning på 8,4 %. I 1. termin 2011 var omsetningen innenfor oppføring av bygninger på nær 16 mrd kroner, en økning på 18,5 % sammenlignet med 2010. www.ssb.no har mer.
31.05.2011: Brann
To 6-etasjes trehus gikk opp i flammer
Richmond, CA: Trehus var tidligere begrenset til fire etasjer på grunn av brannfare. Nå er to av de første seks-etasjes trebygningene som er godkjent etter nye byggeforskrifter som tillater høyere trekonstruksjoner, brent ned til grunnen i en massiv brann i Richmond. Bygningene, kalt The Remy, består av 81 leiligheter og en barnehage. Tidligere var bygninger med bærende tre begrenset til fire etasjer på grunn av risiko for brann og konstruksjons-messige bekymringer. www.vancouversun.com har mer .
30.05.2011: Programvare
Nytt og nyttig knutepunktprogram
EDR selger nå POWERCONNECT, et nytt og effektivt knutepunktprogram. Du kan beregne skrueforbindelser og sveiste forbindelser etter Eurocode 3 i en fei. Programmet inneholder et stort bibliotek med en rekke ulike typer knutepunkter. Skruer, sveis og profiler kan enkelt tilpasses de krefter og momenter som opptrer. Programmet er nøyaktig og tidsbesparende. Du kan motta en demo av programmet. Interesserte kan ta kontakt med EDR.
26.05.2011: SEMINAR SIKRE BYGG II
Sertifisering og CE-merking ihht EN 1090-1
Et tema som er meget aktuelt for tiden er nye krav til Sertifisering av utførendes produksjonskontroll og CE-merking ihht NS-EN 1090-1. Dette tema kan du lære mer om på et seminar i Ingeniørenes Hus Oslo den 14. juni. Her er noen sentrale emner:
• Fabrikkens produksjonskontroll (FPC)
• Innledende typeprøving (ITT og ITC)
• Samsvarsattestering og CE-merking
• Inspeksjon og evaluering av verkstedet
Hvem omfattes av CE-merking? Se her
Program og påmelding her
25.05.2011: BA-virksomhet, ordrestatistikk, 1. kvartal 2011
Stor tilgang på nye boligprosjekter
Nye boligbygg fortsatte å øke kraftig i 1. kvartal 2011. Ved utgangen av kvartalet var verdien av bedriftenes beholdning av nye boliger til oppføring 71% høyere enn på samme tid i fjor. Tilgangen på nye næringsbygg har vært relativt stabil siden 3. kvartal 2009 og verdien av entreprenørenes beholdning av nybygg har ligget på samme nivå siden utgangen av 2. kvartal i fjor, målt i løpende kroner. www.ssb.no har mer.
23.05.2011: Offshore
Årets viktigste Offshore-konferanse
Norsk Offshoredag avholdes 31. mai på Grand Hotel, Oslo. Årets konferanse tar sikte på å gi en helhetlig oversikt over situasjonen når nye utbygginger i olje- og gassindustrien planlegges og industrien beveger seg inn i nye områder. Arrangementet i år er organisert i 3 deler:
• Del 1 : Norsk sokkel generelt
• Del 2 : Engineering, V&M, Offshore drilling
• Del 3 : Nye utbygginger

Program og påmelding: her

20.05.2011: Byggearealstatistikk, 1. kvartal 2011
Vi bygger i høyden
I 1. kvartal 2011 ble det registrert satt i gang bygging av 7 379 boliger med i alt 984 000 kvm bruksareal. 46 % av alle nye boliger bygges i blokker, men blokkleilighetene står for kun 35 % av bruksarealet. Over halvparten av alle blokkleilighetene bygges i Oslo og Akershus.
Fortsatt høy aktivitet innen kontor- og forretningsbygg
Det ble i 1. kvartal påbegynt bygging av 1 147 000 kvm til næringsbygg. Dette er en økning på 7 %. Det er fortsatt høy byggeaktivitet innenfor kontor- og forretningsbygg, som står for det meste av veksten innenfor næringsbygg. Det er storbyene som dominerer når det gjelder byggeaktivitet. www.ssb.no har mer

20.05.2011: Fabrikasjon
SWT er første stålentreprenør i Norden som er klar for CE-merking
Første svenska stålentreprenør er nå klar for CE-märkning ihht EN 1090-1. SWT (Scandinavian WeldTech) er det første foretaket i Sverige og Norden som er sertifisert for å CE-merke ihht EN 1090-1. Sertifiseringen er utført av Alingsåsföretaget AAA Certification. SWT AB vil i løpet av mai måned begynne å CE-merke sine leveranser av stålkomponenter. Red.
20.05.2011: Fabrikasjon
Første godkjente kontrollorgan for EN 1090-1
Sveriges og Nordens første godkjente kontrollorgan for sertifisering mot EN 1090-1 er AAA Certification AB (A3CERT). Dette innebærer at man nå kan CE-merke sine konstruksjoner i Norden. Etter flera års anstrengelser har til slutt EN 1090-1 blitt godkjent som harmonisert EN standard innenfor rammen av Byggevaredirektivet 89/106/EEG. EN 1090-1 gir krav til sertifisering av fabrikkens produksjonskontroll. Les mer her
18.05.2011: Pris
Denne broen kan bevege seg 600 meter
Tenk deg en bro som flytter seg opp til 600 meter sideveis. Det kan bli løsningen som gjør at industri og beboere på Stord slipper ferje. Statens vegvesen har fått et nytt brokonsept presentert. Det er en kjedet flytebro uten forankring til havbunnen. Broen er foreslått som forbindelse over Bjørnafjorden mellom Halhjem og Stord. Strekningen er fem kilometer. Fra midtlinjen kan broen bue ut 300 meter i hver retning. Så vidt vites er et lignende brokonsept aldri før bygget for permanent drift. www.tu.no har mer.

12.05.2011: Pris
Reidar Bjørhovde hedret med ny pris
AISC (American Institute of Steel Construction) tildelte i går The Lifetime Achievement Award til professor Reidar Bjørhovde, president i The Bjørhovde Group. Prisen hedrer personer som har gjort en forskjell for utviklingen av stålkonstruksjonbransjen. Prisen er en spesiell anerkjennelse til personer som har gitt fremragende service over en lengre periode til AISC og til stålmiljøet. Bjørhovde er hedret for lang-tids bidragsyter til AISC publikasjoner; redaktør av Journal of Constructional Research; rundt 250 papers; deltakelse i AISC Specification Committee i mer enn 20 år; og som professor ved universitetet i Alberta, Arizona og Pittsburgh. Kilde: www.aisc.org

12.05.2011: Anlegg
Fem kjemper om Vålerenga Stadion
Stor-Oslo Prosjekt har på vegne av Vålerenga Kultur- og Idrettspark prekvalifisert fem entreprenører til en totalentreprise-konkurranse med forhandling om Vålerenga Stadion på Valle Hovin. AF Gruppen, HENT, Kruse Smith Entreprenør, NCC Construction og danske E. Pihl & Søn har tilbudsfrist 17. juni.- Vi regner med å ha en eller to entreprenører klare til å forhandle med i løpet av august, opplyser prosjektleder Arild Rygg i Stor-Oslo Prosjekt. www.bygg.no har mer.
11.05.2011: Priskonkurranse
Hederlig omtale til Kari Nissens Dock´ums
Det norske arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS nådde nesten til topps i kampen om Stålbyggnadspriset 2011. Juryen tildelte deres prosjekt Dock´ums i Malmø en "Hederlig omtale" for spesielle utmerkede kvaliteter.
• Beställare: Wihlborgs Fastigheter
• Arkitekt: Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS
• Konstruktör: Tyréns
• Stålentreprenör: UPB AS
www.sbi.se har mer.
11.05.2011: Priskonkurranse
Skivfilterbyggnaden vant Stålbyggnadspriset
Juryn har beslutat att tilldela Skivfilterbyggnaden vid Ryaverket i Göteborg, Stålbyggnadspriset 2011. Priset ble delt ut på et seminar i Stockholm 5. mai. Følgende aktører mottok diplom:
• Byggherre: Gryaab
• Arkitekt: KUB arkitekter
• Stålkonstruktör: Ramböll Sverige
• Stålentreprenör: Stålab
www.sbi.se har mer.
10.05.2011: Bygg
Virilt signalbygg ved Trollveggen
Et bygg i stål og glass reiser seg under Trollveggen i Romsdalen. Som selve veggen blir byggverket både vilt og spenstig. En smule virilt vil kanskje noen hevde. Arkitekt er Reiulf Ramstad Arkitekter, samme arkitektfirma som har utformet nybygget på toppen av Trollstigvegen. Bygget ved Trollveggen får et tårn av glass mot fjellveggen. – En stedsmarkør ved Trollveggens fot, ifølge arkitektens egen omtale av bygget. www.smp.no har mer.
10.05.2011 Tidsskrift
Stålbyggnad nr. 2 - 2011 utgitt
Tidsskriftet "Nyheter om Stålbyggnad" nr. 2 - 2011 er nå utgitt. Hovedtema i dette nummer er Snøhettas nybygg på Ground Zero, New York: National September 11 Memorial Museum Pavilion, samt presentasjoner av finalistene og vinnerne i priskonkurransen om beste stålkonstruksjon i hhv Sverige og Norge. Også studentprisvinneren og vinnerprosjektet blir presentert. Videre er det en interessant faglig artikkel av Reidar Klinge om Korrosjonsbeskyttelse av norske bruer og offshorekonstruksjoner. Under "Stål gjør det mulig" er det norske presentasjoner av Statoils nye regionskontor på Fornebu, Nordenga Bro på Oslo S og K2 Fornebu Hotell, Vitensenter og Kontorbygg. Det er også mange interessante nyhetsnotiser. Stålbyggnad nr. 2 - 2011 kan sees her.
10.05.2011: Offshore
Velsignet Gudrun-stålet
I forrige uke ble arbeidet med å skjære til stålet som skal brukes på plattformens dekk startet i Thailand. Før arbeidet kunne starte måtte både materialet og maskinene velsignes etter thailandsk tradisjon av buddistmunker. Etter at velsignelsen var unnagjort startet arbeidet med å kutte den første stålplaten. Dette markerte starten på en meget hektisk periode for Aibel i Thailand der det skal lages fire forskjellige deler til plattformen. Totalt veier disse 6000 tonn. www.h-avis.no har mer.
09.05.2011: Priskonkurranse
Holmenkollbakken vant Norsk Stålkonstruksjonspris 2011
Juryen har bestemt at Norsk Stålkonstruksjonspris 2011 tildeles Holmenkollen Nasjonalanlegg – Ny storbakke K120. Presentasjon av vinnerprosjektet og prisutdelingen vil skje under Norsk Ståldag 3. november 2011 på Grand Hotell i Oslo. Prisen består av et diplom som tildeles:
• Byggherre: Oslo Kommune Idrettsetaten
• Arkitekt: JDS Architects AS
• Rådg. ingeniør: Norconsult AS og Dipl.-Ing. Florian Kosche AS
• Stålentreprenør: Lecor Stålteknik AB.
www.stalforbund.com har mer.
09.05.2011: Priskonkurranse
Stenersen vinner av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris
Juryen har bestemt at Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2011 tildeles Sverre Mæx Hegrenæs Stenersen for arbeidet ”Gjenbruk av oljeplattformer - en mulighetsstudie”, en masteroppgave ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU. Prisen som består av et diplom og en sjekk på kr. 25.000 vil bli overrakt på Norsk Ståldag 3. november 2011 på Grand Hotell, Oslo. Vinneren får også en reise til Potsdam i Tyskland til ECCS Annual Meetings & Congress 21-22. Sept.
www.stalforbund.com har mer.
06.05.2011: Anlegg
Kontraktene til Dalsfjordbrua er tildelt
Statens vegvesen har nå bestemt hvem som skal utføre betong-, stål- og monteringsarbeidet i forbindelse med byggingen av Dalsfjordsambandet. Nederlandske HSM BV har fått arbeidet med stål- og monteringsarbeidet (161,3 MNOK), og tyske Bilfinger Berger har fått ansvaret for betongarbeidet (102,4 MNOK). - Det blir signering av kontraktane i slutten av mai, sier prosjektleder Einar Hovland. Prosjektet startar i mai/juni 2011. Kilde www.vegvesen.no
05.05.2011: CE-merking
Hvem omfattes av CE-merking?
Det er ikke bare stålentreprenører eller verksteder som prefabrikkerer stålkomponenter som omfattes av CE-merking og sertifisering. De som bearbeider stålet til eksakte lengder, valser, borer, slyngrenser eller primer, omfattes også av NS-EN 1090-2. Dvs at stålgrossister, servicesentra, fasadeentreprenører og varmforsinkere må sertifisere sin produksjonskontroll (FPC). I følge Plan og bygningsloven må dette skje snarest. CE-merking blir dessuten obligatorisk 1. juli 2012. Se her

03.05.2011: Nytt lovverk
Byggevareforordningen vedtatt
Den nye Byggevareforordning (CPR) som skal erstatte dagens Byggevaredirektiv (CPD) ble vedtatt i januar og publisert i EUs Official Journal 4. april. Noen deler vil gjelde allerede fra 24. april, mens flertallet vil gjelde fra 1. juli 2013. Det blir obligatorisk med CE-merking i hele EØS-området av byggevarer som er dekket av harmoniserte standarder. Svært begrensede unntak er tillatt. Den største endringen som er gjeldende fra 24. april i år er nye krav til godkjennings- og kontrollorganer. Last ned CPR fra her

29.04.2011: KURS
Kurs i NS-EN 1090-2:
Utførelse av stålkonstruksjoner

Fra mars 2010 har det kun vært Eurokodene med tilhørende ny utførelsesstandard for stålkonstruksjoner, NS-EN 1090-2, som har vært gjeldende i Norge. Den 24. mai avholdes et kurs som vil behandle vesentlige krav i NS-EN 1090-2 Tekniske krav til utførelse av stålkonstruksjoner. Det vil bli fokus på dokumentasjon, materialer, kompetanse, sveisearbeider, skrueforbindelser, geometriske toleranser, tilvirkning, montasje og kontroll. Program og påmelding her
29.04.2011: Utdanning
Nasjonal Sveisekoordinator 1090-2:
Kursstart 25. august 2011

Orme Fagskole starter utdanning av Nasjonale Sveisekoordinatorer 25. august. Det tilbys følgende kurs:
Nivå 2: 60 timers kurs (opp til S355 og t=25 mm). Målgruppe er de med fagbrev innen enten; sveis, plate, seksjonsbygger, industrirørlegger og minimum 5-10 års praksis.
Nivå 3: 90 timers kurs (opp til S355 og t=50 mm). Målgruppe er de med teknisk fagskole; sveiseteknisk eller maskinteknisk linje og minimum 5-10 års praksis.
Begge kurs avsluttes med skriftlig og muntlig eksamen.
• Kursene er tilrettelagt for fjernundervisning og folk fra hele landet har derfor mulighet til å delta. Les mer her

26.04.2011: Priskonkurranse
Tre prosjekter kjemper om Norsk Stålkonstruksjonspris 2011
Juryen har på bakgrunn av 8 innkomne forslag nominert tre kandidater til finalen i konkurransen "Norsk Stålkonstruksjonpris 2011". Det var i år meget høy kvalitet på de nominerte prosjektene. De tre finalistene er:
• Stasjonsinngang Øst gangbro
• IT-Fornebu Portalbygget
• Holmenkollen Nasjonalanlegg – Ny storbakke K120
De er alle tre flotte kandidater til Stålkonstruksjonsprisen. Juryen vil presentere prisvinneren på et seminar om Materialer og bestandighet den 6. mai i Ingeniørenes Hus i Oslo. Program og påmelding: www.stalguiden.com/seminar_mai11.htm

26.04.2011: Arrangement
Årsmøter med foredrag & vinsmaking
I morgen, onsdag 27. april, arrangerer Norsk Stålforbund og Norsk Forening for stålkonstruksjoner sine årsmøter, etterfulgt av foredrag om høyhus i hhv Oslo og Chicago. Til slutt blir det vinsmaking fra berømte vinområder i Portugal og med en enkel servering til. Arrangementet finner sted i Ingeniørens Hus i Oslo. Program og påmelding her: www.stalguiden.com/arsmoter2011.htm
26.04.2011: Kurs 5. mai
Lastkurs ihht nye Eurokoder
I fjor ble de nasjonale standardene for prosjektering av konstruksjoner trukket tilbake og nå er det kun Eurokoder med de nasjonale tilleggene som er gjeldende norsk regelverk. Den 5. mai arrangeres et lastkurs ihht nye Eurokoder. Kurset vil ta for seg de viktigste laststandardene for prosjektering: Grunnlag • Egenlaster og nyttelaster • Laster fra jordskjelv • Snølaster • Vindlaster • Påvirkninger fra brann • Ulykkeslaster • Laster fra kraner og maskineri. Program: www.stalguiden.com/kurs_EK0-1_mai11.htm
20.04.2011: Utenrikshandel med varer, mars
Verdens stålproduksjon +7 % i mars
Verdens råstålproduksjon for de 64 landene som rapporterer til World Steel Association gikk opp i 129 millioner tonn råstål i mars 2011 og 372 millioner i første kvartal 2011. Dette er 7,0 prosent høyere enn mars 2010, og 8,8 prosent høyere enn første kvartal 2010. Stål- og næringslivsnyheter har mer.
15.04.2011: Utenrikshandel med varer, mars
Stør økning i importverdien av stål 1. kvartal
Importverdien av jern og stål i 1. kvartal 2011 gikk opp i 3 261 millioner kroner mot 2 277 millioner i samme periode i 2010. Dette er er en økning på 43,2 %. Stål- og næringslivsnyheter har mer.
15.04.2011: Anlegg
Ny snarvei til Bjørvika
Lørdag 9. april åpnet en ny gangbro over sporene på Oslo S. Broen binder sammen Grønland og bydelene nord for Oslo S med Bjørvika. Det er det norske arkitektfirmaet L2 Arkitekter som har tegnet den nye broa. Broen er assymetrisk utformet. Siden mot Oslo S har en taggete og oppbrukket form, mens siden mot Ekerbergsåsen er en sylskarp linje. Fire overhengende stålsøyler holder den 230 meter lange konstruksjonen i glass, stål og asfalt oppe. journalen.hio.no har mer.
15.04.2011: Anlegg
Nye stålbruer ute på anbud
Det er nå utlyst nasjonal konkurranse på levering av fire nye stålbruer med spennvidder på hhv 34, 53, 56 og 100 meter. Kommende byggeprosjekter har mer.
14.04.2011: Bygg
Stoilbygget reiser seg
Statoils nye regionskontor på Fornebu er i ferd med å reise seg. I går ble det første store utkrager-fagverket heist på plass. Det utgjør den ene bæreveggen i den første av fem vinger som er karakteristisk for bygningen. Det er Ruukki som produserer og leverer stålkonstruksjonene på vegne av Skanska. Kontorbygget vil bestå av ni etasjer og ha et totalareal på 66 800 kvm. Det er arkitektkontoret A-lab som har tegnet det prestisjetunge bygget.
07.04.2011: Arkitektur
Snøhetta designer sentrumsikon i Toronto
Snøhetta og et lokalt canadisk arkitektkontor har vunnet konkurransen om å oppføre nytt bibliotek og studiesenter til 636 millioner norske kroner ved Ryerson University i Toronto. Byggestart for det åtte etasjer prangende bygget i glass, betong og stål skjer sent dette året, og den offisielle åpningen planlegges vinteren 2014. Nylig ble Snøhetta kåret til verdens mest innovative arkitektkontor av det amerikanske businessmagasinet Fast Company. www.aftenposten.no har mer.
05.04.2011: Byggearealstatistikk, foreløpige tall, februar
Boligbyggingen drar opp
Foreløpige tall tyder på at boligbyggingen økte markant i januar og februar 2011 sammenlignet med samme periode året før. Antall igangsatte boliger gikk opp med 24 prosent, mens bruksareal til andre bygg enn boligbygg gikk noe ned. Det ble gitt igangsettelsestillatelse for til sammen 5 031 nye boliger i januar og februar i år, en oppgang på nærmere 1 000 boliger. Samtidig ble det igangsatt 753 200 kvm bruksareal til næringsbygninger. Dette er 3 prosent lavere enn i samme periode i fjor. www.ssb.no har mer.
04.04.2011: Bolig
Drømmevillaen H-House
Drømmevillaen H-House er en privat villa i tre, stål og glass. Huset er tegnet av det svenske arkitektkontoret WBR. Posjektet ligger i Trosa, sør for Stockholm. Arkitektkontort har mange fine prosjekter. kongla-ulsteinvik.blogspot.com har mer. Samme blogspot har også flere spennende hus, f eks Sliding House: klikk her
30.03.2011: Miljø
Gratis LCA-program for stål og betong
AMECO er en ny programvare for Life Cycle Assessment av bygninger og brukonstruksjoner. Formålet med AMECO er å vurdere livssyklusen til konstruksjoner av stål og betong, vurdering av miljømessige fotavtrykk, særlig knyttet til energiforbruk og klimagassutslipp. Den er basert på prinsippene for LCA, i samsvar med ISO 14040 og 14044, begrenset til virkningene fra global oppvarming (GWP) og primærenergi (PEC). AMECO er et program fra ArcelorMittal. Det er gratis og kan lastes ned fra her.
29.03.2011 Studietur
10 ekstra plasser til Lisboa
Norsk forening for Stålkonstruksjoner har klart å framskaffe 10 ekstra plasser til den meget populære studieturen til Lisboa 2-6. juni med faglig seminar, besøk til berømte stålkonstruksjoner og EM-fotballkamp mellom Portugal og Norge. Så dersom du har tenkt å bli med på turen så er det de første 10 som melder seg på som får disse ekstraplassene. Turen arrangeres i samarbeide med den portugisiske stålforeningen CMM som vil arrangere et seminar og være guide på turen. Program og påmelding, klikk her.
28.03.2011: Bygg
Snøhettas bygg på Ground Zero reiser seg
Verken snø eller sludd kan forsinke fremdriften på World Trade Center-tomten i disse dager, hvor Visitor's Pavilion for 11.9, Memorial and Museum, blir oppført. Bygget må være på plass innen neste september som er ti års markeringen av den tragiske hendelsen. Bygningen som er designet av Snøhetta får et atrium av stål og glass med utsikt over Twin Towers minnesmerke, bassengene og Anna Wintour nye inngangsdør, med rennende vann og navnene til de omkomne. Kilde ny.curbed.com
24.03.2011: Bygg
Cor-ten stål i to rasteplasser
Vegvesenet vil ha pris på to rasteplasser ved ny E 18 i Vestfold. Interesserte entreprenører må regne ferdig innen 10. mai. Rasteplassene kommer vest for Kjose bru på strekningen Sky-Langangen. De skal ligge rett overfor hverandre på hver sin side av E 18. På begge rasteplassene blir det et servicebygg med toaletter og en liten kafé. Bygget omfatter også en overdekket uteplass for sittegrupper. Fasadene i bygget består av glass og Cor-ten stål. Kommende byggeprosjekter har mer.
22.03.2011: Bygg
Gjenoppbyggingen allerede i gang
Gjenoppbyggingsarbeidet i Japan er allerede i gang. Regjeringen har bedt firmaet Daiwa House Industry om å skaffe 30.000 midlertidige hus til de 350.000 menneskene som er hjemløse etter jordskjelvet. Myndighetene forteller at 1500 veier, 48 bruer og 15 jernbaner ble ødelagt av katastrofen, og statsminister Naoto Kan har lovet å bygge alt opp igjen fra grunnen. Et annet byggefirma, Fukuda, er i gang med å reparere bygninger som kjøpesentre og butikker. Kilde Bloomberg.

Montering av stålhus er allerede i gang

19.03.2011: Bygg
Derfor tåler skyskraperne jordskjelv
Jordskjelvet som har rammet Japan var historiens femte mest kraftige. Likevel ble skadene på bygninger langt mindre enn ved svakere skjelv. - De begrensede skadene av selve jordskjelvet skyldes at lovverk og regler er utformet med hensyn på at bygningene skal klare et jordskjelv, sier informasjonssjef hos Norges Geotekniske Institutt, Kjell Hauge. Han forteller at bygningene generelt konstrueres slik at de kan absorbere de horisontale bevegelsene i et jordskjelv. www.klikk.no har mer.


Laminert kloss med gummi og stål
18.03.2011: Offshore
Eldfisk-kontrakt verdt 5,5 milliarder til Aker Solutions
  Aker Solutions har signert en EPC-kontrakt med ConocoPhillips om levering av dekk og broer til produksjonsplattformen på Eldfisk 2/7 S i Nordsjøen. Kontraktsverdien er på cirka 5,5 milliarder kroner. Kontraktstildelingen tar forbehold om myndighetsgodkjenning av plan for utvikling og drift (PUD). Plattformdekket består av en kombinert bolig- og utstyrsmodul og en kombinert brønnhode- og prosessmodul, med en total vekt på 15.500 tonn. Kontrakten gjelder i tillegg byggingen av to broer, brostøtte og et flammetårn, melder selskapet. www.offshore.no har mer.
18.03.2011 Tidsskrift
Stålbyggnad nr. 1 - 2011 utgitt
Tidsskriftet "Nyheter om Stålbyggnad" nr. 1 - 2011 er nå utgitt. Hovedtema i dette nummer er Cor-ten stål med presentasjoner av blant annet Can Gili Footbridge og Solbergtårnet. Det er dessuten fokus på CE-merking av fabrikkert stål og krav til sertifisering av stålentreprenører. Videre er det nyhet om at Contiga er Godkjent for utførelse i EXC3 (utførelsesklasse 3) og om Orme Fagskole som har startet utdanning av Nasjonale Sveisekoordinatorer. Under "Stål gjør det mulig" er det norske presentasjoner av Ny klaffebru over Vesterelva (Fr.stad), Gangbrua Stasjonsingang Øst (Oslo) og Icon Complex – et ikonbygg av Renzo Piano (Tjuvholmen, Oslo). Det er også mange interessante nyhetsnotiser. Stålbyggnad nr 1 - 2011 kan sees her.
15.03.2011 Bygg
Stockholms nye landemerke
Stockholm Waterfront Congress Centre, SWCC, er Stockholms nye landemerke. Med sine 19 500 kvadratmeter over seks etasjer, sin imponerende takhøyde på opp til 18 meter og med plass til over 3000 tilhørere i den store salen blir SWCC en magnet, med forutsetninger for å arrangere internasjonale og nasjonele toppkonferanser på et unikt sted midt i hovedstaden. Det er det finske stålkonsernet Ruukki, som har levert alt stålet og hele stålkonstruksjonen til SWCC. www.nyteknikk.no har mer.
15.03.2011 Seminar
Brennbar isolasjon og bruk av plastprodukter
Den 23. mars avholder Telemark Brannbefalslag et seminar om "Brennbar isolasjon og bruk av plastprodukter i nye bygg". Seminaret holdes i samarbeid med Industrigruppen Stålbygg (IGS). Målgruppe er byggherrer, eiendomsforvaltere, byggebransje og brannvesen. Seminaret finner sted i Herøya Industripark, Porsgrunn. Det vil bli fokus på Branntekniske materialegenskaper for plast, Plast som byggemateriale og Sandwichelementer, samt casestudier fra branner i Storbrittania. Program og påmelding her.
14.03.2011 Kurs
Dimensjonering av platekonstruksjoner
Den 5. april havholdes et kurs i dimensjonering av platekonstruksjoner, basert på den nye læreboka "Design of Plated Structures" fra ECCS. Boka gir praktiske råd og beregningseksempler for korrekt og effektiv anvendelse av EN 1993-1-5, herav oppsveiste platebjelker, brokasser og kranbanebjelker. Foreleser er Professor Darko Beg, Slovenia. Han har sammen med Ulrike Kuhlman, Laurence Davaine og Benjamin Braun forfattet læreboka som er komplett lærebok for dimensjonering av plater påkjent i plateplanet. Boka vil bli brukt på kurset som kompendium og er inkludert i kursprisen. Program og påmelding her.
11.03.2011 Byggearealstatistikk, januar 2011
Flere boliger og færre næringsbygg
Foreløpige tall viser at boligbyggingen økte markant i januar 2011, sammenlignet med året før. Antall igangsatte boliger gikk opp med 28 %, mens bruksareal i alt derimot er på nivå med januar i fjor. Det ble i januar registrert igangsatt 413 100 kvm til næringsbygninger. Dette er 22 % lavere enn i samme periode i 2010. Det er imidlertid vanlig med store svingninger innenfor næringsbygg. Årsaken er at det kan bli igangsatt flere store næringsbygg noen måneder og få andre måneder. www.ssb.no har mer.
10.03.2011 Kurs
Husk å melde deg på kurs i Eurokode 3
Etter at NS 3472 ble trukket tilbake i fjor, er Eurokode 3 eneste gjeldende regelverk i Norge for prosjektering av stålkonstruksjoner. Norsk Forening for Stålkonstruksjoner (NFS) arrangerer kurs i Eurokode 3 i Molde 23. og 24. mars og i Oslo 19. og 20. mai i hhv Eurokode 3 del 1-1, allmenne regler og regler for bygninger og Eurokode 3 del 1-8, beregning av knutepunkter og forbindelser. Husk å melde deg på innen fristen! Program og påmelding her.
09.03.2011 Anlegg
Kommende bygg: ishall, skole, flerbrukshall, hotell, fergekaier mm
Det planlegges og prosjekteres mange nye bygg og anlegg rundt om i landet. På medlemssiden "Kommende byggeprosjekter" er det nyheter om nye prosjekter; ishall, skole, flerbrukshall, hotell, fergekaier med mere. Logg inn via her: Kommende byggeprosjekter
08.03.2011 Anlegg
Kjører 55 tonn stor bru fra Darbu i natt
Ved midnatt ruller tre store lastebiler med en meget spesiell last ut fra Fiskum Plate & Sveis. Spesialtransporten består nemlig av en 80 meter lang gangbru som skal til Notodden. Transporten blir eskortert av to følgebiler og to politibiler. Dette er en transport du ikke vil møte på veien. Vel 50 tonn med stål skal fraktes i natt fra Darbu til Notodden. Her skal bruelementene settes sammen til en helt ny gangbru fra Notodden og over til den nye stadion som er bygget på stedet. www.eikernytt.no har mer.
07.03.2011 Programvare
Gratis BIM-verktøy
Tekla har lansert ny gratis BIM-programvare for modellbasert prosjekt-kommunikasjon: Tekla BIMsight. Programvaren er fritt tilgjengelig for alle, og kan lastes ned fra Internett, melder Tekla-forhandleren EDR i en pressemelding. Med Tekla BIMsight skal man enkelt kunne presentere hele prosjektet, inkludert all nødvendig bygginformasjon fra ulike fagdisipliner. På den måten skal man også kunne kommunisere med alle ved hjelp av modellen; ikke bare Tekla Structures, men også all annen BIM-programvare. Last ned programvaren fra her.
05.03.2011 Regelverk
Nye byggeregler samlet på ett sted
Statens bygningstekniske etat (BE) lanserer den elektroniske veiledningen til de nye byggereglene - "Byggeregler på ett sted". - Med denne nettløsningen har alle brukerne av plan- og bygningsloven og byggeforskriftene fått et funksjonelt og helhetlig hjelpemiddel. Statens bygningstekniske etat legger samtidig ut byggeblankettene til gratis bruk i tillegg til den elektroniske gratisløsningen ByggSøk. Alt er tilpasset de nye byggereglene. BEs nye elektronisk veileder; byggeregler.be.no
04.03.2011 Anlegg
Løfterikt på Hardangerbrua
Den første tårnsadelen til Hardangerbrua er heist til topps. 13 tonn stål ble løftet opp over 185 meter og sett pent på plass i løpet av 12 minutter, melder Statens vegvesen. De fire tårnsadlene er vitale elementer i hengebrubygging. Her skal nemlig bunten med bærekabel ligge over brutårnet. Det var vindstille og gode forhold da kranføreren til Veidekke på Bu startet løftet tidlig om ettermiddagen 1. mars. Løftet ble buksert fint langs den 207 meter høye byggekrana. www.tungt.no har mer.
02.03.2011 Bygg
Kjempeløft av Skanska
I disse dager løftes de enorme fagverksdragere av stål på det spektakulære bygget til Statoil på Fornebu. Skanska har leid inn den største beltegående kranen i Norden med en kapasitet på 1250 tonn. Det første løftet ble gjort for noen dager siden, og onsdag var det igjen klart for et nytt løft. Fagverkselementene, som leveres av Ruukki er premontert på byggeplassen og veier mellom 60 og 110 tonn, og skal løftes i en radius fra kranen på opptil 100 meter. Det tok om lag en uke å montere krana, som ble fraktet til området på 46 trailere. www.bygg.no har mer
28.02.2011 Hallkollaps
Billigst kan koste dyrt
Første nyttårsdag kollapset taket på den nye Hamna Idrettshall i Tromsø. Byggherren, Tromsø kommune, og leverandøren, Cover-All Norge, er uenige om hvor ansvaret for kollapsen ligger. Snømengde og vind skal ikke være direkte årsak til kollapsen. Undersøkelser så langt tyder på at mange av boltene som skulle sikre bæredragerne og forankre hallen var underdimensjonerte og ikke festet ordentlig. Cover-All-byggesett produseres på billigste måte i Canada. Cover-All Norge AS har hverken byggeteknisk kompetanse eller fagarbeidere ansatt hos seg i Norge. www.friheten.no har mer.
24.02.2011: Priskonkurranse
Husk å foreslå prosjekt til stålkonstruksjons-prisen, senest 1. mars
Norsk Stålforbund minner om fristen, 1. mars, til å foreslå prosjekt til Norsk Stålkonstrukjsonspris 2011. Tidligere vinnere har holdt en meget høy standard, og prisen har derfor fått den nødvendige prestisje som er viktig for prisen. Tilsvarende stålkonstruksjonspriser finnes i de fleste europeiske land, og nasjonale vinnere deltar i den europeiske priskonkurransen. Prisen består av diplom som tildeles byggherre, arkitekt, rådgivende ingeniør og stålentreprenør. Les mer her

Norsk Stålkonstruksjonspris 2009:
Ypsilon gangbru
23.02.2011 Anlegg
Fun facts om Holmenkollen
I dag åpner ski-VM. Fun facts om Holmenkollen:
• Hele konstruksjonen består av cirka 1600 tonn stål.
• Lengde fra øverste plattform til hoppkant er 95 m
• Lengde fra hoppkant tårn til bunn unnarenn er 229 m
• Tårnet beveger seg opptil 25 cm ved sterk vind.
• Vindskjermen på siden av bakken reduserer vinden med opptil 50 prosent og vil føre til atskillig færre avlysninger av hopprenn enn tidligere. Vindskjermen alene veier 80 tonn og er 10 meter høye. dittoslo.no/sport har mer.
23.02.2011 Miljø
Sjokk for klimatiltak i skogen
Hvis Norge hogger mer skog for å lage bioenergi, vil det øke og ikke minske de norske klimautslippene i 90 år fram i tid. Viktige deler av forslagene til klimatiltak presentert i prosjektet Klimakur, kullkastes i en ny rapport fra Klima- og forurensningsdirektoratet Klif. Rapporten slår beina under regjeringens mål om å senke klimautslippene og få flere arbeidsplasser ved å utnytte bioenergi fra skogen. Virkningen blir stikk motsatt av det som beskrives i Klimakur og fra Landbruks- og matdepartementets Stortingsmelding om bruk av skogen som klimatiltak. www.abcnyheter.no har mer.
22.02.2011 Verksted-servicesenter
Alle må sertifiseres innen 1. juli 2012
Dato er nå fastsatt for CE-merking og obligatorisk sertifisering av foretak som tilvirker lastbærende stål- og aluminiumskomponenter. Standarden for CE-merking, EN 1090-1, har nå blitt publisert i EU-kommisjonens Official Journal (OJ). Dette betyr at den harmoniserte standarden har fått status som “felleseuropeisk teknisk spesifikasjon” som grunnlag for produktdokumentasjon, sertifisering og CE-merking. Det er altså mulig å begynne CE-merking fra 1. januar 2011. Deretter følger en overgangsperiode på 18 måneder som betyr at det fra og med 1. juli 2012 blir obligatorisk. Det arrangeres et seminar i standarden EN 1090-1 den 14. april i Oslo, se program her.
21.02.2011 Arrangement
Studietur til Lisboa snart fulltegnet
Norsk forening for Stålkonstruksjoner arrangerer 2-6. juni en studietur til Lisboa med faglig seminar, besøk til berømte stålkonstruksjoner og EM-fotballkamp mellom Portugal og Norge. Det er per i dag kun noen få ledige plasser - så dersom du har tenkt å melde deg så bør du melde deg på snarest. Turen arrangeres i samarbeide med den portugisiske stålforeningen CMM som vil arrangere et seminar og være guide på turen. Program og påmelding, klikk her.
16.02.2011 Handel
Stor økning av stålimporten i januar
Importverdien av Jern og stål var i januar 2011 på 1146 millioner kroner mot 671 millioner i januar 2010. Dette er 70,8 prosent høyere enn i januar 2010. Stål- og næringslivsnyheter har mer.
14.02.2011 Anlegg
Over 1 km midtrekkverk stjålet
Tyver har i løpet av helga stjålet store mengder stål fra to av Veidekkes lagre ved E6-anlegget. Det meste er stålrør som skulle benyttes som midtdelere på den nye firefelts motorvegen. Tyvegodset har en verdi på rundt regnet 2,5 millioner kroner. Stålet lå lagret ved vegvesenets kontrollstasjon på Minnesund og ved Veidekkes lager rett nord for Eidsvolltunnelen. Begge stedene må man kjøre entreprenørens anleggsveg for å komme til materiallagrene. www.eub.no har mer.
14.02.2011 Foretak
Lederskifte i Contiga
Styret i Contiga AS har utnevnt Audun Harridsleff til ny administrerende direktør i Contiga AS. Han vil tiltre 15. februar og etterfølger Axel Baumann. Audun Harridsleff er 42 år og har arbeidet i Contiga i over 10 år, først som prosjektsjef og senere som regionsjef. Han er utdannet sivilingeniør og har bred erfaring innen prosjektutvikling og prosjektledelse. Axel Baumann overtar som styreformann i selskapet og skal arbeide med videre strategisk utvikling av konsernet. www.bygg.no har mer.
12.02.2011 Anlegg
AF Gruppen bygger Nedre Malmø bru
AF Gruppen skal bygge Nedre Malmø bru i Mandal. Brua er en kommunal klaffebru som blir forbeholdt fotgjengere og syklister. Den 480 tonn tunge stålbrua får en total lengde på 160 meter. Midtspennet blir 60 meter langt, begge sidespennene blir 50 meter lange. I midtspennet blir det et 12 meter langt klaffespenn. Bredden blir 5,2 meter. Når klaffen er senket, er det seilingshøyde på 4 meter under brua. Brua vil forbinde det nye kulturhuset Buen med sentrum. www.vareveger.no har mer.

08.02.2011 Normer
Høringsmøte om ny kontrollstandard
Standard Norge inviterer til høringsmøte om forslaget til ny kontrollstandard, NS 8450 - Kontroll av prosjektering og utførelse av byggearbeider. Standarden som nå er nå ute til høring, har som formål å sikre oppfyllelse av forskriftens krav til gjennomføring av kontroll. Høringsmøtet finner sted torsdag 10. februar klokken 1200 til 1600 på hotell Radisson Blu Scandinavia (Holbergsplass), Oslo.
Det er ingen påmelding til møtene. Det er bare å møte opp. Program:
Myndighetenes behov/ønske om kontroll og standardens rolle
ved Olav Berge, leder av standardiseringskomiteen
Standarden, oppbygging og funksjon i et kvalitetssystem
ved Steinar Leivestad, prosjektleder Standard Norge
Standarden anvendt på bolig og småhusbygging
ved Morten Meyer, utviklingssjef Boligprodusentenes Forening
Det vil bli gitt anledning til å stille spørrsmål. Last ned forslaget til ny kontrollstandard her: prEN 8450

08.02.2011 Anlegg
Kraftverk med skibakke på taket
BIG, realities:united, AKT, Topotek 1 och Man Made Land er valgt ut for å utforme et nytt avfallskraftverk, som også skal fungere som en skibakke. Kraftverket, som skal ligge i i et industriområde nær København, beregnes å stå klart i 2016. Anlegget blir ett nytt arkitektonisk landemerke i København og er den største miljøsatsingen i Danmark med et budsjett på 3,5 mrd DKR. Taket på den nye anlegget forvandles til 31 000 kvm skibakke. Tilgangen skjer via en heis som går langs skorstenen og som når en høyde på ca. 100 m. www.energinyheter.se har mer.

07.02.2011 Konferanse
Nordic Steel Construction Conference 2012
Norsk Stålforbund inviterer til å sende inn abstrakter til den internasjonale konferansen Nordic Steel 2012 som finner sted i Oslo 5-7. september 2012. Konferansen ble avholdt første gang i Stockholm i 1970 og den har deretter med ca tre års mellomrom sirkulert mellom de nordiske landene. Konferansen er et viktig forum for presentasjon av nye forskningsresultater og nye ideer til produkter og konstruksjoner. Den vitenskapelige prosessen vil bli ledet av professor Per Kr. Larsen, NTNU. Les mer her.
06.02.2011 Anlegg
Det blir "monstermaster" i Hardanger
Hos Betsson har oddsene for sjøkabel i Hardanger gått i været, etter at regjeringens utredning viste at sjøkabelalternativet både blir dyrere og vanskeligere enn først antatt. Bookmakeren tror nå at sannsynligheten for monstermaster i Hardanger til og med er større enn sannsynligheten for Rosenborg-seriemesterskap i fotball. Etter at utredningen ble lagt frem, har nesten ingen oddsspillere satt penger på at regjeringen vil bygge sjøkabel i Hardanger. www.bygg.no har mer.
06.02.2011 Anlegg
Nye Holmenkollen bygget på 2 min
Holmenkollen er Norges mest besøkte turistattraksjon og en av verdens mest kjente idrettsarenaer. 16. oktober 2008 begynte byggingen av den nye Holmenkollen. Starthuset ruver ca 60 meter over bakken og det er 1000 tonn stål i konstruksjonen. Tilløpet er totalt 96,95 meter langt. K-punkt er 120 meter. K-punktet, eller konstruksjonspunket, er der bakken begynner å flate ut. Se den 2 minutters videoen av da overrennet på nye Holmenkollen ble bygget, klikk her: www.aftenposten.no.
04.02.2011 Byggearealstatistikk, desember 2010
Yrkesbygg økte med 17 prosent
Totalt er det satt i gang bygging av nesten 7,8 millioner kvm bruksareal i 2010, en oppgang på 14 % sammenlignet med 2009. Foreløpige tall for 2010 viser at det er påbegynt bygging av nær 3,7 millioner kvm til næringsvirksomhet og offentlig sektor. Det er 17 % mer enn tilsvarende periode året før. Det ble registrert igangsetting av 21 204 nye boliger i 2010. Dette er 8,8 % flere enn året før. Registrert igangsatt bruksareal til boliger økte tilsvarende med drøyt 11 %. www.ssb.no har mer.
31.01.2011 Anlegg
Stor interesse for Åsnes bru
Ikke mindre enn åtte entreprenører vil bygge Norges neste nettverksbru. Betonmast ligger lavest med en anbud på 31,743 millioner kroner, som gir en solid ledelse til konkurrentene. Andudene som ble åpnet 28. januar, gjelder Åsnes bru på fylkesveg 766 i Namdalseid kommune i Nord-Trøndelag. Den skal ersatte en gammel fagverksbru over Årgårdelva som har gjort jobben sin og vel så det. Interessen for prosjektet var langt større enn ventet. www.vareveger.no har mer.
26.01.2011 Arrangement
Studietur med fotballkamp Portugal-Norge
Norsk forening for Stålkonstruksjoner arrangerer 2-6. juni en studietur til Lisboa med faglig seminar, besøk til berømte stålkonstruksjoner og EM-fotballkamp mellom Portugal og Norge. Foreningen har bestilt 50 billetter men regner med at det vil bli rift om billettene. Det oppfordres derfor til å melde seg på snarest for å sikre seg plass. Turen arrangeres i samarbeide med den portugisiske stålforeningen CMM som vil arrangere et seminar og være guide på turen. Program og påmelding, klikk her.
25.01.2011 Bygg
Selvaag kjøper fra Faktor Eiendom
Selvaag Corporate kjøper 84 ferdigstilte leiligheter fra Faktor Eiendom ASA på vegne av det nystiftede selskapet Øst Bolig AS. Selskapet betaler ca. 164 millioner kroner for leilighetene, som ligger i ti ulike byggeprosjekter i Akershus og Østfold. De fleste leilighetene ligger på Gystadmyra i Jessheim. Etter en byggteknisk sjekk skal leilighetene selges av Selvaag Boligmegling AS. – Dette er 84 gode leiligheter som er ferdigstilt de siste årene, men som utbygger av ulike grunner ikke har klart å selge. www.estatenyheter.no har mer.

25.01.2011 Anlegg
Stålarbeidene til Dalsfjordbrua ute på anbud
Statens Vegvesen region Vest inviterer til å gi pris på stål- og montasjearbeidene til Dalsfjordbrua i Sunnfjord. Hovedelementet er levering og montering av den 523 meter lange avstivningsbæreren (stålkasse på 2355 tonn) og fuger samt montasje av bærekabeler (682 tonn), øvre hengestangfester (84 stk) og hengestenger. Entreprisen omfatter også fuktisolering og slitelag for hele brua, samt kabelrekkverk (2828 m) og brurekkverk (1046 m). Kommende byggeprosjekter har mer.

24.01.2011 Stål
Verdens stålproduksjon var i fjor rekordstor
Verdens stålproduksjon utgjorde mer enn 1,4 mrd tonn i 2010. Dette er en økning på 15% sammenlignet med 2009 og ny rekord for global stålproduksjon. Kina produserer nesten halvparten av verdens stål. Økningen i kinesisk produksjon i fjor var nesten like stor som hele årsproduksjonen i Tyskland og Frankrike. Stål- og næringslivsnyheter har mer.

21.01.2011: Anlegg
VM-arrangør overtar Holmenkollen
33 dager før VM-festen starter overlot ordfører Fabian Stang Holmenkollen nasjonalanlegg til VM-arrangøren Oslo 2011. - Jeg har hele tiden tenkt at VM 2011 er så lenge til. Nå har jeg imidlertid sluttet å telle dager, nå teller jeg bare timer. Nå er vi der snart. Tvi, tvi, sa Stang da han fredag lot VM-arrangøren ta over anlegget. Ordføreren overrakte samtidig VMs styreleder Svein Aaser en symbolsk nøkkel til Holmenkollen nasjonalanlegg, som eies av Oslo kommune. Les mer her.
18.01.2011: Anlegg
Pelevegg sikrer Strindheimtunnelen
Byggingen av Strindheimtunnelen gjennom boligområder og kvikkleire i Trondheim byr på store tekniske utfordringer. Selskapet Ruukki har levert RD-pelevegger som kan installeres under ekstremt vanskelige forhold der tradisjonelle støttevegger ikke egner seg. Det er dessuten enestående at det ikke er nødvendig med en separat støttevegg i byggeperioden, ettersom RD-peleveggen kan fungere både som en midlertidig og en permanent konstruksjon. www.tungt.no har mer.
17.01.2011: Miljø
Supermarket Guidance Report er publisert
Target Zero har nå publisert den tredje rapporten av i alt fem. Denne rapporten tar for seg et supermarked. Fra før av er rapportene om skole og lagerhus publisert. Hver bygningstype er vurdert med hensyn på:
1. Innbakt energi/Carbon footprint (produksjon+bygging)
2. Bruksenergi & hvordan du kan redusere karbonutslippet
3. BREEAM - miljøklassifisering av bygninger
Slik kan Target Zero hjelpe deg å vurdere kostnadene for å oppnå de tre høyeste nivåene i BREEAM. Last ned rapporten fra www.targetzero.info

14.01.2011: Faglitteratur
Ny: Håndbok for anvendelse av EN 1090-2
SBI har utgitt en ny håndbok som tar for seg standard EN 1090-2. Den følger kapittelinndelingen i standarden, noe som gjør det enkelt å finne kompletterende informasjon i standarden. Boken inneholder også kommentarer og anbefalinger om utførelsen som praktiseres eller som tradisjonelt har vært brukt i stålkonstruksjoner i Sverige. EN 1090-2 inneholder dessuten punkter der det stilles krav til at tilleggsinformasjon spesifiseres for en egenskap, metode eller noe annet. I standarden gis mulighet til å gjøre alternative valg og dermed avklare krav til utførelsen. For å underlette for brukeren er markeringen (F) blitt innført i denne håndboken der en egenskap, metode, krav eller annet kan eller skal angis/beskrives. Oftest gis en anbefaling om hva som normalt bør foreskrives for bygninger.
• Se forord og innholdsfortegnelse her
• Publikasjonen kan bestilles her

13.01.2011: Byggeareal, foreløpige tall, november 2010
Stor økning av nye yrkesbygg
Totalt ble det i de elleve første månedene i 2010 påbegynt bygging av nær 3,5 millioner kvm bruksareal til næringsvirksomhet og aktiviteter i offentlig sektor. Det er nesten 24 % mer enn i tilsvarende periode året før. Registrert igangsatt bruksareal til boliger økte i samme periode med nesten 11 prosent. Totalt er det satt i gang bygging av over 7,3 millioner kvm bruksareal i de elleve første månedene i 2010, en oppgang på mer enn 17 %, sammenlignet med samme periode i 2009. SSB har mer
12.01.2011: Stålentreprenør
Ruukki selger i Sandnessjøen
Ruukki i Sandnessjøen ble onsdag ettermiddag lagt ut for salg. De ansatte blir permittert. - Ja, Ruukki skal selge enheten i Sandnessjøen, og den ble lagt ut for salg kort tid etter informasjonsmøtet som de hadde for de ansatte i dag, sier klubbleder Sten Sølve Johnsen. Johnsen som også er de ansattes representant i styret, har vist om salget en stund, men har ikke kunnet uttale seg før i dag. Det har den siste tiden vært ansatt ca 60 personer ved Ruukkis avdeling i Sandnessjøen. www.hblad.no har mer.
12.01.2011: Energibygg
Første lagerbygg med Klasse A - et stålbygg
Bygget det gjelder, er hovedlageret for Ahlsell Norge på Gardermoen. Denne A-merkingen kommer en uke etter at Scandic bygger Norges første hotell med energimerke A på Vulkan i Oslo, som igjen bekrefter at det er en grønn bølge på vei i bygge- og eiendomsbransjen. - Jeg har ikke sett at dette er oppnådd for andre utbyggere innenfor industri og lager. Det viser at vi har gått langt i vår egen design "Bulk Module" for å skape energieffektive bygg som har lave driftskostnader, sier Peder Nærbø i Bulk Eiendom om den gunstige energimerkingen. www.ne.no har mer.
11.01.2011: Energibygg
Første hotell i energiklasse A - et stålbygg
På Vulkan-området i Oslo, kommer Norges hittil mest energigjerrige hotell. Det vil være tilknyttet Vulkan energisentral. Ved hjelp av solfangere, spillvarme og jordvarme pumpet opp fra 300 meters dybde, blir Scandic Vulkan Norges første hotell i energiklasse A. Energisentralen er det viktigste energisparetiltaket. Den pumper opp jordvarme om vinteren og kjøler ned bygget om sommeren. I tillegg henter den ut varme gjennom ventilasjonen og solfangere, og fordeler overskuddsvarme til andre bygg. www.vulkanoslo.no har mer.
10.01.2011: Anlegg
Verdens lengste bro
Den 42 km lange Qingdao Haiwan-brua kunne lett krysset den engelske kanal. Brua ble bygd på bare fire år, og kostet 50,7 mrd kroner. Brua har seks felt og holdes oppe av 5200 søyler. Når den åpnes senere i år er det ventet at brua vil bære over 30.000 biler daglig. Det ble brukt 450.000 tonn stål under byggingen, nok til omkring 65 Eiffeltårn. Brua vil tåle et jordskjelv som måler 8 på Richters skala, tyfoner eller sammenstøt med et skip som veier 300.000 tonn. www.bcnyheter.no har mer.
07.01.2011: Produkt
Tynnere Isover FireProtect
Glava har nå dokumentert tynnere brannisolasjon av Isover FireProtect. Produktet er testet ihht nye ENV 13381-4 og godkjent av SINTEF NBL. Dette innebærer at Glava har forbedret dokumentasjon med nå krav til tynnere isolasjonstykkelser på flere stålkonstruksjoner enn tidligere. Produktet er også testet for brannbeskyttelse av HSQ-profiler og korrugerte stålplatetak. Merk at man kan redusere isolasjonstykkelsen ytterligere i de tilfeller hvor HUP søylene er innkledd med ubrennbar kledning som f eks gips i inner- og yttervegg. Les mer her
06.01.2011: Bygg
Høydedragkamp i Oslo
Flere utbyggere planlegger høyhus rundt Oslo S, og byens høyeste bygg, Oslo Plaza, vil bli enda høyere. Politikerne er imidlertid ikke samstemte om hvordan Oslos skyline skal se ut. Det er heller ikke Aftenpostenss lesere. Kommentarene har haglet i leserkommentarfeltet. Hva så med fagfolkene? – Innenfor den sentrale bykjerne rundt Oslo S ser jeg ikke noe problem at allerede relativt høye bygg blir noe høyere. Heller ikke at noen flere kommer til, sier direktør i Norsk Form og tidligere leder i Oslo Arkitekt-forening, Andreas Bermann. www.aftenposten.no har mer.
06.01.2011: Priskonkurranser
Stålkonstruksjonspriser 2011
Norsk Stålforbund inviterer til:
Norsk Stålkonstruksjonspris skal i 2011 tildeles for 11. gang siden 1991. Det inviteres nå til å komme med forslag til kandidater for stålkonstruksjonsprisen 2011. Forslag til kandidat må være mottatt senest 1. mars. Les mer her
Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris ble første gang delt ut i 2005. Konkurransen retter seg mot arkitektstudenter ved norske universitet og høgkoler. Prisen som deles ut på Norsk Ståldag består av et diplom samt en sjekk på 25.000 kroner. Frist for innlevering av arbeider er satt til 18. mars. Les mer her

Norsk Stålkonstruksjonspris 2009:
Ypsilon gangbru

 

Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 30 mai 2010