AnFX 
A
N
N
O
N
S
E

 
AnFX 
AnFX 
AnFX 

Stålguiden

Ledig annonseplass - klikk her

Norsk Forening for Ikke-destruktiv Prøving

Søk i Stålguiden, Kvasir, Gule Sider, Enhetsregist., Google

 


Nyheter november 2010

Få GRATIS nyheter pr. e-post: Nyhetsbrev / Tips en bekjent om en nyhet på denne siden
 

30.11.2010: Byggeareal, foreløpige tall, oktober 2010
Stor økning av nye næringsbygg
Hittil i år er det påbegynt bygging av nær 3 millioner kvm til næringsvirksomhet og offentlig sektor. Det er 23% mer enn tilsvarende periode i fjor. Også nye boliger viser en stigende trend fra et lavt nivå i fjor. Det er registrert igangsetting av 16 862 nye boliger hittil i år. Dette er 4,3% flere enn i de ti første månedene i fjor. Registrert igangsatt bruksareal til boliger økte tilsvarende med 7,3%. Totalt er det satt i gang bygging av over 6,2 millioner kvm i årets første ti måneder. Dette er en økning på 14% sammenliget med samme periode i 2009. SSB har mer
28.11.2010: Bygg
Dette var en gang en oljetank
Nå er det ei hytte. Martin Otterbeck (44) er en mann for uvanlige anledninger. Hjemme i Oslo bor han i en nedlagt togstasjon han og samboer Agnete Brun (42) leier. I Lofoten, mellom bakker og berg og omgitt av havet, har Otterbeck funnet sin andre «heim». Minst fire ganger i året tar han turen opp til den lille øya Skrova med sine 220 innbyggere. Der bor han i en oljetank. Historien bak den spesielle hytta - den første av sitt slag i Norge - begynte sommeren 2007. Les hele historien her
25.11.2010: Industri
Saferoad kjøper milliardkonsern
Saferoad AS kjøper konsernet ViaCon, og har i løpet av 2010 auka sin omsetnad frå 2,7 til 4,2 milliardar kroner. – Aldri tidlegare har vi gjort eit så stort oppkjøp. Vi gjorde det nest største tidlegare i år, seier konsernsjef Jon Erik Engeset. I løpet av 2010 har Saferoad AS gjort fem oppkjøp, dei to siste store, og det aller siste er det største oppkjøpet gjort av eit sunnmørsfirma i 2010. Konsernet ViaCon i Lidköping, vart etablert i 1986, og består i dag av 28 selskap i seksten europeiske land. I 2009 hadde konsernet ein omsetnad på 1,1 mrd svenske kroner. www.smp.no har mer.
19.11.2010: Bygge- og anleggsvirksomhet, ordrestatistikk, 3. kvartal 2010
Stabil ordrereserve i bygg og anlegg
Entreprenørenes samlede tilgang på nye bygge- og anleggsprosjekter i 3. kvartal 2010 falt tilbake til samme nivå som i 3. kvartal 2009. Det førte til at veksten i bedriftenes ordrebeholdning som næringen opplevde i 1. halvår, flatet ut i 3. kvartal i år. Verdien av næringens totale beholdning av bygge- og anleggsprosjekter var ved utgangen av 3. kvartal i år 19 prosent høyere enn på samme tid i 2009, målt i løpende kroner. www.ssb.no har mer.
19.11.2010: Bygg
Paraply over Thomas Angells gate
Neste julehandel kan foregå under glasstak i Thomas Angells gate. Planene ligger nå på politikernes bord. Det er arkitekt Sverre Clausen i arc arkitekter as som står bak et forslag til planprogram om såkalt transparent overdekning over deler av Thomas Angells gate. Konstruksjonen skal bokstavelig talt stå på egne bein. Det er ikke snakk om å feste taket til bygningene langs gaten. På sørsiden er det tradisjonelle trehus i to etasjer, på nordsiden mer modernistiske bygg oppført i murstein og betong i opptil fire etasjer. www.adressa.no har mer.
17.11.2010: Bygg
Irlands nasjonalarena på TV i kveld
Tidsskriftet Stålbyggnad nr 3 er nå publisert som nettutgave. Ved hjelp av et flash-program kan man bla side for side. Dette gir en tilnærmet følelse av å bla i en papirutgave. En av hovedartiklene i siste nummer er en presentasjon av Aviva Stadium, Dublin, der Norge møter Irland til fotballkamp i kveld. Kampen vises på Max, kl. 20.00. Det er også en presentasjon av nye Swedbank Arena i Stockholm. Videre er det faglige artikler om Svetsning, Skruvförband og siste nytt om de europeiske miljøstandardene for bygg. Klikk her.
14.11.2010: Bygg
Første spadestikk
Erik Thorstvedt fikk æren av å ta det første symbolske spadestikket på Lønnheim Entreprenørs 75. hall som skal bygges i Randaberg. Randaberg Arena blir en fotballhall med fulle internasjonale mål, med plass til 2.500 tilskuere, pluss seks garderober, kiosk og møterom. Totalentreprisen til Lønnheim har en verdi på cirka 100 millioner kroner. – I kroner er dette den aller største kontrakten for Lønnheim Entreprenør AS, forteller adm. dir. Nils Petter Vegsund. Samtidig er anlegget også en av de største for selskapet innen dette markedet. www.tk.no har mer.
13.11.2010: Bygg
Se videoen: Bygget 15 etasjer på 6 dager
db.no: Innbyggere i byen Changsha som ikke hadde vært nede ved Xiang-elva på en uke, må ha klødd seg i hodet og spurt seg: «Sto det et hotell her?» Seks dager er nemlig tiden det tok kinesiske byggearbeidere å bygge det 15 etasjer store Ark Hotel i den sørkinesiske byen. Hele hotellet ble satt sammen av ferdigbygde deler, som ble bygget fortløpende i løpet av de samme seks dagene. Hotellet skal være lydtett, og bygget for å tåle et jordskjelv med styrke ni på Richters skala. Se videoen her.
12.11.2010: Byggearealstatistikk, 3. kvartal 2010
Stor økning i næringsbygg
I 3. kvartal i år ble det satt i gang bygging av 888 000 kvm bruksareal til annet enn bolig. Dette er 172 000 kvm mer enn i 3. kvartal i fjor. Igangsatt bruksareal til næringsbygg gikk opp med 24% fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år. Oppgangen skyldes i hovedsak økning innenfor industri- og lagerbygg. Industribygg økte med 100 000 kvm eller hele 62%. www.ssb.no har mer.
11.11.2010: Priskonkurranse
Rockheim vant Eiendomsprisen 2010
Norges nasjonale museum for pop og rock, Rockheim, har vunnet Eiendomsprisen 2010. Prisen ble utdelt på den årlige Eiendomskonferansen i Trondheim. Sammen med partnere har Entra bygget Rockheim. Bygget eies av Brattørkaia AS, hvor Entra er majoritetseier med 52 prosent av selskapet. Eiendomsprisen skal stimulere midt-norske eiendomsutviklere til å skape gode prosjekter såvel økonomisk, teknisk, miljømessig, estetisk og samfunnsmessig. www.bygg.no har mer.
11.11.2010: Arkitektur
Fantasifulle bygg
Høyhus trenger ikke være kjedelige. Mange anerkjente arkitekter har vist at det er plass til både humor og vågemot når det skal bygges nye høyhus. I mange år så arkitektene mest bakover i tid når de skulle hente inspirasjon. Men takket være 3D-modelleringer, nye materialer og ny teknologi har dagens arkitekter fått mer frihet og større spillerom til å konstruere bygninger man tidligere trodde var umulige. Hovedkontoret til det kinesiske statsfjernsynet i Beijing, CCTV, er et eksempel på dette (bilde). www.illvit.no har mer.
Faglitteratur
Metallurgisk ordbok 
Flere og flere oppdager denne nyttige oppslagsboka. Metallurgisk Ordbok er et viktig hjelpemiddel for de som kjøper og selger stål. Se utdrag av boka her
09.11.2010: Seminar i Bergen
Krav til utførelse av stålkonstruksjoner
Norsk Stålforbund avholder et Sikre bygg - seminar i Bergen 16. november i ny utførelsesstandard for stålkonstruksjoner, NS-EN 1090-2. Her er noen av temaene som vil bli tatt opp på dette seminaret: Valg av utførelsesklasser, Stålmaterialer & bestanddeler, Dokumentasjon, Krav til sveisearbeidene, Krav til personellkompetanse, Geometriske toleranser, CE-merking av stålprodukter. Det er noen ledig plasser, men vær rask! For program og påmelding: KLIKK HER.
08.11.2010: Standard
Endring i NS-EN 1990
Endring av fotnote 3 i tabell NA.A1(903) i NS-EN 1990, er nå fastsatt og utgitt som endringsblad A1. Fotnoten som utløser en uavhengig kontroll av utførelsen er endret fra: "For de deler der det benyttes materialer eller metoder som gjør at bæreevnene er særlig avhengig av utførelsen, slik som; høyfast stål (S355 og høyere)... til: "Der de løsningene som benyttes gjør at bæreevnen er særlig avhengig av utførelsen, for eksempel for; materialer med høy fasthet (stålsort S460 eller høyere....". Endringsbladet kan bestilles på www.standard.no.
04.11.2010: Anlegg
Brandangersundbrua åpnes i dag
Brandangersundbrua i Gulen opnar i dag for trafikk. – Det er ingen anna brukonstruksjon som treng så lite materiale – anten stål eller betong – som denne brua, fortel prosjektleiar i Statens Vegvesen, Aril Hanekamhaug. Dette gjer at det er ein veldig smekker konstruksjon. Stålvaierane som går mellom stålbogane og køyrebana kryssar kvarandre, noko som gjer at vekta/kreftene er fordelte på ein mykje betre måte enn på ei hengjebru. Noko anna som er særeige med brua, er at det aldri før har vorte løfta på plass ein så stor bruseksjon. Løftet av det 220 meter lange hovudspennet skjedde 3. september og var på 1900 tonn. www.nrk.no har mer.

03.11.2010: Utførelse
Nasjonal sveisekoordinator-utdanning
Orme Fagskole i Orkanger tilbyr utdanning av nasjonale sveisekoordinatorer med oppstart i januar 2011. Det tilbys:
Nivå 2: 60 timers kurs (opp til S355 og t=25 mm). Målgruppe er de med fagbrev innen enten; sveis, plate, seksjonsbygger, industrirørlegger og minimum 10 års praksis. Kurset avsluttes med 4 timer skriftlig og 1 time muntlig eksamen.
Nivå 3: 90 timers kurs (opp til S355 og t=50 mm). Målgruppe er de med teknisk fagskole; sveiseteknisk eller maskinteknisk linje og minimum 10 års praksis. Kurset avsluttes med 6 timer skriftlig og 1,5 time muntlig eksamen. Kursene vil bli tilrettelagt for fjernundervisning og folk fra hele landet har derfor mulighet til å delta. Les mer her.

 
Nyheter om Stålbygg nad
AnFX

  

Linje
Til Forside
Til
Sitemap (innholdsfortegnelse)
Linje

Copyright © 2000 Norsk Stålforbund - Sist endret: 30 mai 2010